Therese Johaug

- Jeg skal tilbake!

Therese Johaug fortalte sin historie under Surnadal sparebanks næringslivsdag tirsdag. Hun er fast bestemt på at hun skal tilbake i skisporet.

Bildet over: Therese Johaug er motivert for å komme tilbake når hun 18. april i år er ferdig med utestengelsen på atten måneder.

Therese Johaug er født og oppvokst i Dalsbygda i Hedmark. Hun kommer fra gård med melkeproduksjon og er 14. generasjon på gården. Hun var ingen barnestjerne på ski, og satset ikke fullt før hun ble 17 år. Hele tiden har hun vært opptatt av å sette seg små, overkommelige mål. Fokuset har ikke vært på resultatene, men på oppgavene man må utføre for å bli så god som mulig. Hun har fremdeles den samme følelsen når hun står på startstreken i dag, som hun hadde som 10-åring. Motivasjonen henter hun fra sin ski- og treningsglede, som hun gjennomfører på sine egne premisser. 

I 2007 fikk hun et lite gjennombrudd da hun endte på 4. plass på Beitostølen. Etter det skjedde det mye på kort tid, før det store gjennombruddet i VM  i 2011 da Therese vant 30-kilometeren på hjemmebane i Oslo.

I oktober 2016 fikk Therese Johaug sjokkbeskjeden om at hun hadde avlagt positiv dopingprøve. Johaug forteller om opplevelsen hun hadde i sirkuset som fulgte. 

- Jeg fikk et vanvittig sjokk når beskjeden kom. Man blir kastet ut i en helt annen verden enn man lever i til vanlig, forteller Johaug. - Jeg hadde jo ikke gjort noe galt!

I dagene som fulgte måtte Therese gjennom en tøff mental kamp. Sponsorer, landslag, familie og venner måtte få beskjed om hva som hadde skjedd, og Therese ønsket å fortelle alt til alle. Hun hadde ingenting å skjule. Mediepresset var enormt, og Johaug beskriver den første uka etter sjokkbeskjeden som den verste uka i sitt liv. Thereses manager Jørn Ernst forteller at Utøya er den mest omtalte saken i Norge, mens Johaug-saken kommer på andreplass. 

- Alle skulle ha alt, hele døgnet rundt. For oss ble det viktigste å ta vare på mennesket Therese Johaug, sier Ernst.

I august 2017 kom den endelige dommen, som medførte atten måneders utestengelse for Therese. Hun hadde allerede gått glipp av flere store konkurranser, deriblant VM i Lahti, og nå ble det klart at også OL i PyeongChang røk.  

- For første gang ble trenings- og konkurransegleden borte. Jeg var mentalt sliten og tårene rant hele tiden. Jeg var innstilt på å legge opp, sier Johaug. 

Støtteapparatet rundt Johaug nektet henne å legge opp nettopp fordi hun i den tiden var så mentalt sliten. I etterkant er hun glad for at hun ikke tok den avgjørelsen om å legge opp der og da.

Johaug forteller også at hun har et godt forhold til sin daværende lege Fredrik Bendiksen, som ga Johaug salven som førte til positiv dopingprøve.

- Jeg har en god dialog med Fredrik, og har ingenting vondt å si om ham. Alle gjør feil. Han har hatt det like tøft som meg, om ikke enda verre, sier Johaug.

Therese Johaug uttrykker stor takknemlighet for støtten hun har fått, både fra familie, venner, landslag og sponsorer. 

- Det er særlig støtten fra det norske folk jeg vil trekke fram. Den har betydd mer enn dere tror, og har gitt meg mot til å fortsette som skiløper. 

Nå drømmer Johaug om gull i VM i Seefeld neste år, og det som kan bli tidenes comeback.

- Jeg er supermotivert for å slå tilbake igjen! Jeg skal ikke gi meg med dette, men vise hva som bor i meg, sier Johaug.

Jørn Ernst, Therese, Allan.jpg
F.v. Jørn Ernst, Therese Johaug og Allan Troelsen.