Julekalenderen 2016

16. desember

Julekalendermoroa fortsetter på Trollheimsporten! Hver dag tar vi en tidsreise rundt omkring i Rindal og Surnadal og deler et historisk bilde av mer eller mindre kjente steder, bygninger og hendelser. Klarer du å finne ut hvor - og når - vi skal? Her finner du også vinneren av gårsdagens luke.

Svar på gårsdagens oppgave var Olaf Moen.
 

Det er tydelig at mange av våre lesere har minner fra sykkelverkstedet på Surnadalsøra og Fram-sykkelen. Vi har plukket ut noen få av svarene vi har fått til luke 15:

Mitt svar er Olaf Moen. I 1960-åra hadde jeg en Fram herresykkel. Den rullet svært lett, mye lettere enn DBS. Min far sendte mopeden sin til Surnadal for reparasjon (med kombinertbussen til Surnadal Billag) Den gangen het firmaet Olaf Moens eftf, skriver Jon Magne Eikrem.

Firmaet som leverte FRAM sykkel var Olaf Moen, Surna. Jeg husker naboen vår på Smøla fikk sendt en sykk el derfra til gutten sin, som var på samme alder som meg. Veldig fin sykkel først på 1950 tallet, skriver Andreas Stensønes.

Jeg tror "herremann" som prøver å nå ut til cyklistene i dagens oppgave er: Olaf Moen. Min mann Jostein hadde en Fram cykel. Dette var også hans første sykkel. Det var en god sykkel, men den hadde noe som heter; fast nav, så han kunne ikke bremse med pedalene, bare håndbremsene. Det var visst ei utfordring og komme seg helskinna ned Bjergin, skriver Unni Elisabeth Grytbakk.

Dette er frå Olaf Moens sykkelfabrikk på Surnadalsøra. Lever no vidare som eftf. i sportsbutikken på butikksenteret. Det var brukeleg å sende gamle syklar til Øra for å få dei oppattflikka. Det var og historia til den sykkelen eg sykla til skulen med på 50-talet. Desverre gjekk ramma av ein gong eg var på veg ned Liinn. Ein av dei 2 gongene eg kom for seint på skulen (gyldig grunn), skriver Ann Grimsmo.

Lars Gudmund Røen skriver: Er lykkelig eier av en sykkel produsert der. Legger ved bildet av ringeklokka som er et kunstverk i seg selv:

Klokke foto Lars Gudmund Røen.jpg
 

Vinner luke 15:

Gave

Fra bedrift

Vinner

Gavekort verdi 500,- på vask/rens av tekstiler

Føniks vask og rens

Kari Mette Skjølsvold

Vi gratulerer! Gaven kan hentes hos giverbedriften på Skei i Surnadal. Vinneren mottar mail.

 

Oppgave

I dagens luke, 16. desember, lurer vi på hvor denne BP-stasjonen befant seg? Bensinstasjonen gjennomgikk ulike hamskifter fra 1952 til år 2000, da det ble annen virksomhet i dette bygget.

Historisk arkiv luke 16 red.JPG

Vi ber deg gjerne dele historier med oss - om du har noen gævve minner, en faktaopplysning eller lignende.

 

Du sender svaret til julekalender@trollheimsporten.no innen kl. 19 om du vil være med i trekninga.

 

NB: epostadressa julekalender@trollheimsporten.no er konkurranseadressa vår, alle andre eposter sender du til redaktor@trollheimsporten.no eller eva@trollheimsporten.no.