
- Helsehjørnet, nytt på Trollheimsporten
Fra tjukkas til smukkas?
For de fleste av oss starter det nye året ofte med nyttårsforsetter. Vi skal spise sunnere, trene mer, ha mer tid til familie, og one – packen skal byttes ut med six – pack. Når vi nærmer oss midten av februar er de fleste forsettene glemt, og vi har havnet i det samme sporet som året før. Hvorfor skjer det, og hva kan vi gjøre annerledes? Helsehjørnet er en ny spalte her på Trollheimsporten. Fokus på helse og livsstil har vokst veldig den siste tiden, og Trollheimsporten har valgt å satse på en ny spalte i 2011 som er tilegnet helse, livsstil, trening og velvære.
Hvorfor går vi på en smell med nyttårsforsettene? Hvordan kan vi gå fram litt annerledes neste gang vi skal prøve å gå ned noen kilo, eller holde idealvekten?
Ikke gå på diett
Det er lett å gå seg vill i jungelen av alle kostholdstips og dietter ukebladene og media daglig slenger i trynet på oss. De lover oss ekstreme resultater på rekordtid, men det vi sitter igjen med er 3 kilo ekstra og en rumlende mage. Hvem blir vel mett på flytende føde?
Istedenfor å tenke diett må vi begynne å tenke livsstil. En person som er overvektig ble ikke det på 3 uker. Da er det også veldig usannsynlig at man blir slank på 3 uker. Den beste dietten er den du klarer å følge over tid, og stikkordet her er balanse. Inkluder protein, fett og karbohydrater i alle måltider. Og ikke minst, spis når du er sulten!
Lytt til kroppen
Hvor mange av oss har ikke en gang – eller fremdeles? – fulgt den ultimate diettplanen vi fant i et ukeblad om å spise hver tredje eller fjerde time? Mitt spørsmål er da: hvorfor spise hver tredje time om du ikke er sulten? Kroppen er en fantastisk, tilpasningsdyktig organisme. Menneskeheten har overlevd i årtusener uten å spise etter klokka. Vi må igjen lære oss å lytte til kroppen. For problemet er at vi aldri kan vite hvor mange kalorier kroppen vår trenger fra dag til dag. To dager er sjelden helt like, hvorfor skulle vi da spise helt likt?
Nøkkelen her er å spise når man faktisk er sulten. I vårt samfunn har det dessverre blitt slik at vi spiser fordi det er lett tilgjengelig, vi kjeder oss, eller vi skal kose oss med noe ekstra når Frustrerte Fruer ruller over skjermen. Kjenn etter på kroppen neste gang om du faktisk er sulten. Er du sulten er det derimot veldig viktig at du spiser. Ikke la vær å spise fordi du tror du vil forbrenne mer fett, eller fordi du har planlagt å spise kl. X. Ikke heng deg opp i antall måltider og antall kalorier. Rema 1000 har faktisk helt rett; Det enkleste er ofte det beste.
Det er derimot èn ting du trenger å huske: måltidet skal alltid inneholde proteiner, karbohydrater og fett. Eksempler i tabellen.
Protein | Kjøtt, kylling, fisk, egg og melkeprodukter. |
Karbohydrater | Frukt og bær, havregryn, ris/potet. |
Fett | Nøtter, mandler, oljer, avocado |
Ha det gøy
Likeledes som med kostholdet, er det balanse som gjelder når det kommer til trening. Hva er det som motiverer deg til å dra på trening? Hvordan skal vi greie å følge en god trend over tid?
Fallgruven vi ofte havner i, og som fører til at nyttårsforsettet gikk ad undas i midten av februar, er too much, too fast, too soon. Vi tyner oss selv til sammenbruddets rand hver gang vi er på trening. Hvor gøy er det egentlig å henge halvdau over tredemølla eller spinningsykkelen 5 ganger i uka? Er det noe du kunne tenkt deg å gjøre uke etter uke, år etter år?
Tenk allsidig og variert. Styrke- og kondisjonstrening går hånd i hånd. Med styrketrening vil vi bli sterkere, øke beinmineraltettheten, redusere kroppsfett og forme kroppen slik vi ønsker. Kondisjonstrening styrker hjertet og lungene, og gjør at vi orker mer i hverdagen. Tren på treningsstudio, delta på gruppetimer, vær ute i skog og mark, ta en svømmetur eller skitur,måk snø. Generelt vær aktiv. Det som er viktig er at vi gjør noe gøy som øker pulsen og får oss svette, og som samtidig fører til at vi vil gjøre det igjen flere ganger i uken.
Skap en sunn livsstil, og du vil etter hvert både se og føle endringer på kroppen!