Hopp til innhold

Legger ned på grunn av sauesykdom

Sauebøndene gir opp etter at sykdommen alveld tar knekken på dyrene.

Arild Sæterbø

Arild Sæterbø i Surnadal har mistet om lag halvparten av lammene på beite i år på grunn av alveld.

Foto: Privat

Rome

Romen vokser langs kysten fra Vestlandet og nordover. Det er kun i Vestlandskommunene samt i Trøndelag at det er påvist alveld. Bildet er tatt på Fursetfjellet i Møre og Romsdal.

Foto: Arve Stokke / Mediabasen

Møre og Romsdal er på landstoppen når det gjelder lam som dør på beitet. En stor andel mister livet etter å ha fått sykdomen alveld.

Det er ikke endelig slått fast hvor smitten kommer fra. Noen forskerne mener at sykdommen henger sammen med inntak av romeplanten, mens andre mener sopp eller alger er årsaken.

Sykdommen gir lammene store smerter og de blir pint under sykdomsutviklingen til de til slutt dør.

Kutter i drifta

Sykdommen er utbredt over hele fylket, og har vært svært utbredt i år. Problemet har blitt så stort at flere har valgt å legge ned drifta.
Arild Sæterbø i Surnadal er en av de som er blitt hardt rammet.

– Det er fortvilende. Det blir for store tap. Både økonomiske og etiske hensyn gjør at jeg har bestemt meg for å kutte i drifta, sier Sæterbø.

Nær halvparten døde

Sauebonden har mistet neste halvparten av lammene sine i år på grunn av alveld og anslår at han har tapt over 130 000 kroner. Nå går det ikke lenger.

– Jeg skal søke etter annet arbeid etter jul og da kutter jeg ned på antall sau, sier Sæterbø.

Utbredt problem

Åshild Melkeraaen ved landbruksavdelinga hos Fylkesmannen har også registrert at alveld gjør at sauebønder legger ned drifta.

– I enkelte områder av Møre og Romsdal er dette et alminnelig problem. I de områdene er det mange som har lagt ned fordi de har fått store problemer med denne sjukdommen, sier Melkeraaen.

Åshild Melkeraaen

Åshild Melkeraaen forteller at det blir forsket på ulike metoder for å bekjempe sauesykdommen, men svaret ligger frem i tid. – Da kan vi begynne videre arbeid med for eksempel å utvikle vaksiner, sier Melkeraaen.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK