Tirsdag
Tirsdag Delvis skyet
Delvis skyet
Svak vind
Onsdag
Onsdag Skyet
Skyet
Svak vind
prøysenviser helge jørn simen

Ukjente prøysenperler

Lørdag ettermiddag var det urframføring av "Lyden av Prøysen" i Storstuå. Konserten var på fohånd omtalt som et av de store høydepunktene under årets Vårsøghelg, og musikerne Jørn Simen Øverli og Helge Lien skuffet ikke.

"Lyden av Prøysen" er et bestillingsverk i forbindelse med Prøysen 2014, og er storsatsingen til Festspillene i Elverum og Musikk i Hedmark. Premieren er satt til 7.august, men Vårsøghelga var så heldige å få en tjuvstart på forestillingen. Det er Helge Lien og Sigurd Hole som skriver musikken.

I Storstuå lørdag deltok Lien sammen med "prøysentolker" Jørn Simen Øverli. Sistnevnte kom nylig med albumet «Prøysens gutteviser», som er et  samarbeid med koret Sølvguttene. Øverli er av mange omtalt som norges fremste formidler og bærer av Prøysens ånd.

Om bestillingsverket uttaler Lien og Hole: «Det er så mye mellom linjene hos Prøysen. Det er det som gjør verkene hans så store. Alt det usagte, som sier så mye. Noen ganger sniker det seg innpå som et foruroligende ubehag, andre ganger er det en varm og god følelse av trygghet og samhørighet. I Lyden av Prøysen prøver vi å tegne nettopp det med lyd. Vi ønsker å uttrykke det usagte. Prøysens univers er stort og komplekst».

Et stort publikum fikk bli med inn i Alf Prøysens verden under konserten i Storstuå lørdag. Øverli har funnet frem viser som ikke er publisert eller gitt ut på plate, mest sannsynlig fordi de ble oppfattet som for kontroversielle. - Prøysen var rå på å formidle vanskelige tema på en enkel måte. I visene er han innom mye vondt og vanskelig. Personlig bruker jeg hans verk til terapi, sier Øverli.

Visene til Prøysen handler om blant annet det å ta vanskelige valg, mobbing, utroskap og konflikter. - Tekstene kan ofte oppleves som et mysterium, sier Øverli som har vært fasinert av Prøysen helt siden han var liten gutt.

Alf Prøysen har selv sneket seg med i forestillingen, og deler av konserten var formet som en samtale mellom ham og Øverli, noe som gjorde opplevelsen svært "levende".

To lokale innslag hadde også fått plass i konserten. Fire dansejenter fra Kulturskulen fremførte "Tango for to", og et lokalt prosjektkor sang to viser av Prøysen. I tillegg bidro Henning Sommerro på trekkspill og flygel.

Konserten ble avsluttet med "Visa om løgna" - Jeg tror at Alf på mange måter måtte selge sjela si for å befeste sin posisjon som visesanger og forfatter på slutten av 50-tallet. Han var helt i toppen av hitlistene helt til Elvis kom og tok over, sier Øverli.

Helt til slutt ble publikum invitert med på allsang av "Lille Måltrost". En vakker avslutning på en vakker og minnerik konsert.

henning sommerro.jpg

prøysenviser kor.jpg

prøysenviser henning sommerro.jpg

prøysenviser dans.jpg

prøysenvise dans2.jpg