marius kvande1

Ung og lovende golfspiller

Marius Kvande. Det er bare å merke seg navnet først som sist. Til tross for sin unge alder har kvennagardingen allerede rukket å gjøre seg bemerket på golfbanen.

Forrige søndag fylte Marius 11 år. Dagen ble feiret i Trondheim med deltakelse i sin aller første turnering på bortebane.

- Jeg kunne ikke fått en bedre feiring, smiler den ferske 11-åringen.

Marius var bare 4-5 år gammel da han begynte å være med farfar Terje Kvande på golfbanen på Kvanne. Interessen skjøt virkelig fart da Marius fikk prøve golfsimulatoren i klubbhuset til Surnadal Golfpark. Det siste året har det meste handlet om golf for Marius som er den yngste aktive spilleren i Surnadal Golfklubb.

Marius innehar klubbrekorden på 9 hull med 31 poeng, og kan allerede skilte med flere gode plasseringer. I fjor gikk han like godt helt til topps i runde tre av Intersport-Cup.

- Det har ingen betydning hvor gammel du er. Du kan spille mot hvem som helst, og du kan vinne selv om du er et barn. Det er noe av det som gjør golf så artig, sier Marius.

marius kvande2_690x561.jpg

Stort potensiale 
Sammen med farfar tilbringer han mange timer på den flotte golfbanen på Kvanne.

- Jeg trener flere ganger i uken gjennom hele året. Nå i sommerferien er jeg på golfbanen minst fire ganger i løpet av en uke. Som oftest er jeg sammen med farfar, men pappa har også begynt å spille, så han er også med noen ganger.

Er du bedre enn pappa?
- Ja, det er jeg. Men han er nybegynner, da.

Farfar Terje Kvande beskriver barnebarnet sitt som en golfspiller med stort potensiale, og har tro på at han kan nå langt.

- Det er ikke noe jeg bare sier som stolt bestefar. Det er mange i miljøet som beskriver Marius som et stort golftalent. Han har mange av egenskapene som skal til for å nå langt innen sporten. Han er ekstremt dedikert og engasjert, og mye av det han kan har han lært seg på egen hånd, sier Terje.

Marius forteller at han bruker mye tid på å studere golfvideoer på Youtube.

- Jeg ser på at andre spiller golf, og prøver å snappe opp noen triks og tips.

marius kvande6_690x428.jpg

Viktor Hovland og farfar
11-årsdagen forrige søndag ble feiret på Byneset i Trondheim, hvor Marius spilte sin aller første turnering på bortebane. Dette var også første gang han fikk spille utelukkende mot jevnaldrende. Det ga mersmak for unggutten fra Kvanne, som klarte å holde nervene under kontroll.

- Jeg spilte i klassen mix 9 – 12 år sammen med seks andre deltakere. Det var veldig artig, og jeg vil veldig gjerne delta i flere slike turneringer. Det var en ukjent bane, så jeg er veldig godt fornøyd med å ende på par, sier han.

Marius synes det er synd at det ikke er flere barn som spiller golf i Surnadal.

- Det har vært veldig gøy om flere barn fra Surnadal har begynt å spille golf. Det er ikke skummelt, og du trenger ikke tenke på at du må være god. Det er ikke slik i det hele tatt. Alle er snille, og du får hele tiden god hjelp og mange gode råd fra de som har mer erfaring. Jeg anbefaler alle å prøve, sier Marius.

Marius har i skrivende stund et handicap på 28,1. Han har klare ambisjoner på egne vegne.

- Det første målet er å komme under 15. Jeg vet ikke hvor god jeg kan bli, men jeg vil selvsagt bli best mulig. Da må jeg trene veldig mye, og det har jeg planer om å gjøre.

Har du noen forbilder innen golf?
- Viktor Hovland! Ja, og farfar da selvsagt, smiler Marius.

Marius er glad for at han har farfar som læremester.

- Jeg lærer veldig mye av han. Han er god, og spiller golf hver dag. Jeg har en lang vei å gå før jeg blir like god som farfar, sier han.

Hva gjør du når du ikke spiller golf?
- Jeg spiller fotball og litt dataspill. Jeg leker meg også i hagen, og da er det ofte golf jeg trener på. Mamma bestemmer at jeg av og til må være med på trimturer i skog og mark. Det er bare slik passe gøy. Jeg vil mye heller være på golfbanen, smiler Marius.

marius kvande3_690x428.jpg