Søndag
Søndag Delvis skyet
10°
Delvis skyet
Svak vind
Mandag
Mandag Skyet
15°
Skyet
Svak vind
IMG_0983

Brenning av tre til gangveibrua

Rennebu Sag og Trekultur AS har spesialisert seg på overflatebrenning av tre. Bedriften leverte kledningen til stjernetittertårnet i Rindal. Fredag behandlet de limtredragerne som skal brukes på gangveibrua ved Sunna.


Limtredragerne er 19 meter lange. Dragerne skal ha samme overflate som kledningen på stjernetittertårnet. Fredag var tre karer fra Rennebu Sag og Trekultur AS på plass i Rindal for å overflatebrenne dragerne. Bedriften på Berkåk har spesialisert seg på brentkledning, og er den eneste i Norge som driver med dette. Det er første gang de behandler limtredragere. Dragerne er store og tunge, og det er litt av en jobb å snu dem. Men karene fra Rennebu får likevel gjort unna jobben på en dag.


Bedre enn impreging


De brenner først overflaten, slik at den blir forkullet og svart. Deretter smører de på en spesialolje som trekker seg inn i treet. Så får det herde et par dager.

Vi spør om dette er like bra som impregnerte materialer.

- Dette er bedre enn impregnert, sier Arve Resell.

IMG_0959.jpg
Arve Resell smører inn det brente treet med olje.


Han forteller at de jobber med høvling og overflatebrenning hver eneste dag i bedriften i Rennebu. De leverer brentkledning over hele landet, og har nok å gjøre.


Leverer over hele landet
 

Rennebu Sag og Trekultur AS er sentralt plassert rett ved E6 på Berkåk. Bedriften har utviklet en egen metode for overflatebrenning av tre, og har utvidet fra en til tre ansatte de siste par åra. De har levert brentkledning til Levanger ungdomsskole og til sametinget i Karasjok. De selger også mye til hytter i Valdres, og til arkitekttegnede hus både i Trondheimsområdet og på østlandet. Brentkledning kan brukes både som utvendig og innvendig panel.

- Brentkledningen vår har fått oppmerksomhet i arkitektmagasiner verden rundt, forteller daglig leder Sveinung Kosberg.

IMG_0980.jpg
Kent Marius Bakk


Ideen kommer fra Japan
 

Han forteller at metoden med brent tre som kledning på hus har vært brukt Japan i 300 - 400 år. Der fant de ut at brent treverk på husene fungerte godt som beskyttelse mot skogbrann. Forkullet tre er nemlig vanskelig å få fyr på på nytt. Forkullet treverk er dessuten basisk og sterilt, forklarer Kosberg. Det inneholder ingen mikroorganismer, og derfor heller ikke sopp. Altså tar det lenger tid før det råtner.

Kosberg forteller at overflatebrenning også har vært brukt i Norge tidligere tider, men da på stolper, kaipæler o.l. der det var jordkontakt.

Brenning av kledning brukes andre steder i verden, men Rennebu Sag og Trekultur AS er den eneste bedriften som driver med dette i Norge. Bedriften har sikret seg domenet brentkledning.no.


Miljøvennlig og holdbart
 

Sveinung Kosberg forteller at han har drevet sagbruk på Berkåk i mange år. Han har brukt noen år på å utvikle metoden med overflatebrenning. Oljen som brukes er utviklet i samarbeid med Møre Tyri i Halsa. Kosberg tror at eventuelle konkurrenter skal få slite for å finne fram til et like bra produkt. Oljen inneholder kun naturprodukter, så den er mye mer miljøvennlig enn maling og beis.

IMG_0984.jpg
Arve Resell og Sveinung Kosberg


- Brentkledning er miljøvennlig, og det er mer holdbart enn impregnert kledning. Det er jo ikke lov å bruke giftstoffer i impregnerte materialer lenger, så det er ikke så holdbart som det var før, sier Kosberg. - Brentkledningen er heller ikke dyr i sammenligning. Noen typer impregnert kledning er nok dyrere enn vår brentkledning, sier han.


IMG_0990.jpg
Arbeidet foregår ved T-komponentbygget.


Ferdig til desember

Limtredragerne er klare til neste uke. Det er Vibo Entreprenør AS som bygger gangveibrua ved Sunna. Brua skal etter planen være ferdig i månedsskiftet november/desember.