Mandag
Mandag Skyet
13°
Skyet
Lett bris
Tirsdag
Tirsdag Klarvær
14°
Klarvær
Svak vind
Ronny Kvande ingress

Hjertet banker for betong

I mai i år realiserte Ronny Kvande drømmen om å drive eget firma. Etter en tid med «rent og pent» arbeid savnet han «lortarbeidet» - og startet Kvande Betongservice AS.

Neste år kan Kvande se tilbake på 20 års erfaring med betongarbeid. Det hele startet hos tidligere Ing. I. Sæther, nå en del av Consto, i 1996. Siden da har Kvande vært innom både VIBO og Pre-Bo og har blant annet vært med på restaurering av skoler på Øye i Surnadal, Løkken og Halsa. Det har stort sett gått i riving, saging og boring, men hos Pre-Bo ble det mer snekkerarbeid. Der ble han da heller ikke lenge, da arbeidet ble «for rent».

- Jeg ville prøve noe nytt, derfor startet jeg hos Pre-Bo, men det tok ikke lang tid før jeg savnet «lortarbeidet», smiler Kvande.

Snekkerarbeid er vel og bra, men det er i betongen og det tunge arbeidet at Kvandes lidenskap ligger: riving, meisling, saging og boring. Og det var nettopp midt i en kjerneboring på Sommerro i mars at savnet kom tilbake for fullt. Vannspruten fra maskina sto i ansiktet og Kvande følte seg hjemme. Han begynte å forhøre seg med kommunen, bankene og sine tidligere arbeidsgivere, som alle mente at drømmen var liv laga. Det var viktig for Kvande å forhøre seg med alle parter grundig, og erfaringen med å starte for seg selv er utelukkende positiv.

- Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger. Alle sa det var bare å prøve seg, og ikke et snev av negativitet noe sted.

Kona Elin Bøklep Kvande slutter seg naturligvis også til heiagjengen.

- Han er ikke en impulsiv person. Hadde han vært det hadde jeg vært bekymret, men det er jeg ikke, ler hun.

Så vidt Kvande kjenner til er det ingen andre enkeltmannsforetak i Surnadal med betong som fagfelt. Det lover godt for fremtida, og Kvande tror det er viktig også for firmaene at det er noen som leier ut tjenester i betongfaget.

 

Tungt arbeid, nye løsninger

En viktig del av oppstarten har vært innkjøp av utstyr. Fagfeltet krever et godt utvalg i tunge – og kostbare – maskiner. Her var Kvande så heldig å få kjøpe alt utstyret hos sin tidligere arbeidsgiver Vibo.

Ronny Kvande interiør_690x512.jpg

Kjerneboret, saga, meiselmaskina og Kvande er gamle venner.

 

Kvande har ikke hatt fokus på markedsføre seg selv siden oppstarten. Foreløpig er det kun arbeidsbilen som hinter om et nyoppstartet firma. Det er en knapp måned siden bilen fikk påsatt foliering med logo. EB Video fikk frie tøyler og Kvande er svært fornøyd med resultatet.

Arbeidet har likevel ikke latt vente på seg selv om markedsføringen har vært ikke-eksisterende. Mange bekjente, og den berømte jungeltelegrafen, har holdt i massevis så langt og Kvande selv synes oppdragsmengden har vært over all forventning. For tiden jobber Kvande og Consto med ombygging av et butikksenter på Rauma.

 

Nå håper han flere gårdbrukere tar kontakt. Kvande synes nemlig det er synd at flere fjøs står tomme rundt omkring i regionen. Han har vært med på flere prosjekter hvor fjøs er blitt gjort om til eksempelvis garasjer eller verksted.

- Det er ikke så mye som skal til for å utnytte de mange kvadratene til noe nytt. Vi kan skjære på et nytt porthull, for eksempel. Her er det mange muligheter, mener Kvande.

Han er også tilgjengelig for private oppdrag, både for fastboende og hyttefolk, ikke bare innad i kommunen. Kvande presiserer at han har stor fleksibilitet i arbeidsdagen, så det er mulig å ta flere oppdrag i løpet av en dag.

- Jeg drar dit arbeidet er. Det er ikke nødvendig å være hæmikreng nei, smiler han.

 

 

Kvande Betongservice AS er medlem i Trollheimsporten. Ta kontakt med Ronny Kvande på 905 21 012 eller ronnykvande@live.no for mer informasjon.