stortolla_250x333

Ikke noe tull, stortolla er størst!

Stortolla i Vindøldalen vekker nasjonal interesse! Ikke så rart kanskje, siden den er Norges største furu. I Mathisdalen i Finnmark har de lenge trodd at "deres" furu var den største, men Altaposten slår nå fast at det er Surnadal som har norgesrekorden med stortolla som har de vitale målene 13,5 meter (høyde), 4,70 meter i omkrets (i brysthøyde) og 10,6 kubikk.

I Altaposten fredag var det et ferskt bilde fra Mathisdalen i Alta, med en tekst der skogbrukssjefen antyda at storfurua der var kåra til den største i Norge.

Og det ble den da også for noen år siden. Men i 2008 ble det klart at stortolla i Vindøldalen er hakket større. Mens storfurua i Mathisdalen har de vitale målene 14 meter (høyde), 4,38 meter i omkrets (i brysthøyde) og 8,2 kubikk, måler tolla i Vindøldalen altså 13,5 meter (høyde), 4,70 meter i omkrets (i brysthøyde) og 10,6 kubikk.

- Den er litt lavere enn furua i Mathisdalen, men har større omkrets og dermed høyere volum, fastslår Altaposten-leser Kyrre Vidar Simonsen, som har sjekket litt rundt på internett og funnet fram til stortolla i Surnadal. Les artikkelen i Altaposten her

Stortolla, som står på eiendommen til Ingebrigt Røv, har lenge hatt navnet Breiskartolla, der den med sine majestetiske dimensjoner dukker opp i myrlendet i nær 500 meters høyde noen hundre meter fra Nedre Breiskarsetra. Les mer om den her.