Onsdag
Onsdag Regn
Regn
Stille
Torsdag
Torsdag Kraftig regn
Kraftig regn
Laber bris
Jan J 2011 (4)_1024x822

Følg serien Øvre Sæter og laksen

Jan Johansson en institusjon i Surna

Han var 17 år første gang han kom til Surnadal og Øvre Sæter. Da var det Surnadal Hotell (i dag Vårsøg Hotell) som dreiv valdet tilhørende garden i Øvre Surnadal. Siden har Janne Johansson vært her hvert eneste år i 51 sesonger. - Og jeg har tatt laks hvert eneste år, smiler han - også i år. Nå har han blitt 68 år og har siden 1997 drevet laksecampen ved Øvre Sæter for Valborg og Edgar Landsem.

51 sesonger har Jan Johansson bak seg i Surna. - Jeg har tatt laks hvert eneste år, smiler han. Til venstre Oddgeir Enestuen med laksen han tok tidlig i år på 13,6 kilo. Den er det bare Per Janssons 15-kilos denne uka som slår ved Øvre Sæter.

Kun fluefiske
- Dette konseptet passer svært godt her. Vi er utsolgt heile sesongen, smiler han igjen og kan ikke si anna enn at han trivst utrolig godt i distriktet.

- Her leier vi ut fluefiske for ni stenger. Vi leier ut per dag og per uke - fra lørdag til lørdag, forteller han. Jan Johansson er overbevist om at dette er framtida for fisket i Surna. Og da mener han fluefiske og utsetting av fisket laks igjen.

Storår ved Øvre Sæter
 - Fisket så langt i Surna i år er ikke det heilt store, men på Øvre Sæter går det mot et nytt storår. Så langt denne sesongen er det fisket heile 120 laks ved Øvre Sæter! Og det med en måned igjen av fisket. Janne tror dette henger sammen med at det er færre fiskere i heile elva, fordi kvoten på fire laks i sesongen og to per uke er rimelig liten.

- Men her på Øvre Sæter er det ikke maten og å drepe laksen som er det viktigste. Kvoten bryr ikke fiskerne her seg noe om. Det blir tatt bilde av laksen, og den blir målt og veiet - og deretter slippes den ut igjen. Denne uka tok Per Jansson en holaks på 15 kilo som ble satt ut igjen, forteller han.

Campingplass fra 1972
Første gang Jan Johansson kom til Surnadal og Øvre Sæter var han bare 17 år. Da overnattet han på Surnadal hotell, som den gangen leide ut fisket ved Øvre Sæter.

Edgar Landsem kom i gang med sin campingplass i 1972, og siden har Janne hatt tilhold her. I 1995 begynte Edgar å snakke litt frampå om ikke Janne kunne ta over drifta av plassen. I 1997 sa han ja og gjorde om campingplassen til en laksecamp med utleie av kun ni stenger.

Helsa bestemmer nå
- Dette fungerer utmerket og vi har hatt fullt belegg og alle stenger fylt opp hvert år siden, forteller han. Nå har han 51 sesonger etter hverandre bak seg.

- Jeg har ikke greidd å rive meg løs fra dette, men nå tar vi en sesong om gangen, ler han, men avviser ikke at han kommer igjen neste år. - Det er helsa som bestemmer nå, sier 68-åringen.

Han skryter også av sportsfiskerne som gjester Øvre Sæter. - De er på topp i fluefiske i heile Europa, sier han.

120 laks så langt - i midten av juli
- I fjor tok vi 175 laks her og det ble karakterisert som et kjempeår i Surna. Alt nå ligger det an til en like god sesong. Her har vi fisket heile 120 laks så langt i år og rundt 50 % blir satt ut igjen. Sjøørreten er det litt mindre av, men august har alltid vært en fin måned for den. Nylig var det en som tok en fin sjøørret på 4,5 kilo. Den var stor, forteller fiskeentusisten som har gjort fisket i Surna til en livsstil. Han er en institusjon ved Øvre Sæter og i Surna.

Det kan du lese meir om når du følger serien Øvre Sæter og laksen fra utklippsbøkene til Edgar Landsem - klikk på linkene nedenfor. Trollheimsporten starta denne serien ved laksestarten i år og vil følge utklippsbøkene to ganger i uka ut årets sesong. Den vil gå til og med 1984 i år, og fortsette i laksesongen neste år.

Kanskje nettopp du husker noe laksefisket i Surna, og kan fortelle til leserne på Trollheimsporten - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Trollheimsporten kommer tilbake med meir fra utklippsbøkene til Edgar Landsem ut denne fiskesesongen og neste år. Nedenfor finner du bilder fra årets sesong - klikk på bildene under og sjå dem større og i serie:

Jan J 2011 (3)_1024x680
Janne Johansson driver laksecampen ved Øvre Sæter. Foto: Willy Karlstrøm
Jan J 2011 (5)_1024x680
Boka Laks av Jan Johansson kom ut i 1997. Nå er den ute i nytt opplag og selger fortsatt bra. Foto: Willy Karlstrøm
Jan J 2011 (9)_1024x1542
Oddgeir Enestuen med laks på 13,6 kilo. Foto: Jan Johansson
Jan J 2011 (11)_1024x825
Storlaksen til Enestuen beundres. Foto: Jan Johansson
Jan J 2011 (7)_1024x768
En tidlig fin laks ved Øvre Sæter i år. Foto: Jan Johansson
Jan J 2011 (15)_1024x1337
En fin laks ei morgenstund ved Surna. Foto: Jan Johansson