011

Den gode maten:

Kolakaker

I disse travle førjulstider må det være litt deling av oppskrifter på julekaker, jeg baka kolakaker i går. Det blir ikke sju slag til jul her, men kolakakene må bare i boks…

Kolakaker er vel en av de sju slaga som har en lang tradisjon hos oss.

Vi kan kanskje lure på hvorfor de kalles kolakaker? Det har i alle fall ikke noe med Coca Cola å gjøre heldigvis… På svensk betyr jo kola; karamell, det stemmer godt for disse kakene smaker nesten som karamell. Ikke minst er de svært enkle å bake og det er få ingredienser i deigen. Jeg baker alltid dobbel porsjon. Gir gjerne bort litt, en pose med hjemmebakte julekaker er alltid populært.

006.JPG

Kolakaker

ca. 30 stk
100 g smør
150 g sukker

Røres hvitt.

150 g hvetemel
1/2 ts natron
2 ts sirup
1/2 ts vaniljesukker

Bland alt sammen og trill ut to “pølser”, bruk fingrene og trykk dem ut på et bakepapir. Legg bakepapiret på et stekebrett og stek i 180 grader i 10-15 min. Følg med i stekeovnen når de begynner å få litt brunfarge. Ta ut stekebrettet og bruk en kniv og skjær i passende kaker mens det er varmt.

Avkjøl cola-kakene på rist og oppbevar i tett boks.

Til årets julebakst har jeg virkelig funnet en favoritt og det er steinmalt, økologisk mel som jeg har kjøpt hos Gunn på Colonialhaven i Surnadal. Dette melet er veldig godt å bake med og gir et flott resultat. Anbefales virkelig å prøve.

 

Oppskriftene i "Den gode maten" finner du under menyvalgene "På Porten" og "Matspalte: Den gode maten". Eller du kan klikke på logoen til "Den gode maten" blant de faste annonsene i høyre marg.