Matspalte: Den Gode Maten

MP`s fastelavensboller

I dag er jeg så heldig å kunne dele MP Hjemmebakeri sin bolleoppskrift. For å kunne dele den med Trollheimsporten sine lesere, må den selvfølgelig kvalitetssikres. Så i dag har det vært bollebaking fra formiddagen.

Dette er oppskrifta på en stor porsjon, så jeg valgte og halvere den. Det ble 20 store boller, mer enn nok for oss. Har du behov for å bake mange boller, så er jo denne oppskrifta super. Det blir nok 40 store boller eller enda mer hvis du velger å bake bollene mindre. Jeg veide faktisk noen av bolle-emnene og hvert emne var mellom 100-110 gram.

Fastelavensboller:
2 kg hvetemel
1 l h-melk
300 g sukker
30 g salt
1-2 ts kardemomme (strøken)
4 store egg
100 g gjær (rød)
300 g romtemperert smør i terninger
Varm melken til ca 35 grader.


Elt alt sammen, utenom smør i 5 minutter (jeg brukte min Kenwood).  Tilsett smør i terninger  og elt i 10 minutter. (Bruk sakte fart på kjøkkenmaskina). La deigen heve til dobbel størrelse under et klede. 

Ønsker du rosiner i bollene? 500 g rosiner legges i kaldt vann mens deigen hever. Sil av vannet og elt rosinene i deigen, evt. deler av deigen. 

MP velger å lage store boller på ca 150 g (mange boller du kjøper er 60 g). Bak ut bollene og sett dem på stekeplate. La bollene stå til heving i ca 30 minutter, pensle bollene med egg før steking. 

Stekes midt i ovnen  ved 180 grader i 15 minutter, alt etter størrelse, så følg med i stekovnen.  (Jeg stekte to brett samtidig på varmluft, samme temp og tid).
Avkjøl bollene, del dem og legg inn et godt syltetøy og pisket krem.

Denne deigen kan også brukes til vanlige boller og julebrød. 

God fastelavensøndag!

fastelavensboller1_690x518.jpg

fastelavensboller2_690x518.jpg

fastelavensboller3_690x518.jpg

Dette er bare én av mange flotte oppskrifter fra Britt G. Moens matspalte Den Gode Maten. Den finner du i sidemenyen under menyvalget På Porten på hovedsiden.