Søndag
Søndag Delvis skyet
10°
Delvis skyet
Svak vind
Mandag
Mandag Skyet
15°
Skyet
Svak vind
DSC00067

Økt livslyst med stressmestring

Tidligere "Puls"-programleder Anbjørg Sætre Håtun lå i tre år pleietrengende hjemme hos sine foreldre uten krefter til å gjøre noe som helst. Under perioden lærte hun seg teknikker som hjalp henne til å takle den motgangen hun opplevde, og å oppnå mestring. Dette førte til boka "Livslyst", som ledet til foredraget med samme navn. Torsdag kveld var hun på besøk i Surnadal og Surnadal Velværesenter for å dele med sine "10 bud".

Anbjørg Sætre Håtun var programleder i helsemagasinet Puls i NRK 1 da hun fikk brystkreft. I tre år var hun stort sett sengeliggende. Hun oppdaget at noe var galt i 2002, da hun fant ut at en flekk på kjolen skyldtes lysebrun veske som kom fra et av hennes bryst. Først fikk hun beskjed om at det hele var ufarlig, men lille julaften 2004 fikk hun beskjed om at hun hadde brystkreft. Legene fjernet en kul fra brystet. Det har vært lange og harde kamper i møte med sykdommen.

 

Hvordan oppnå vekst gjennom motgang?
I løpet av sykdomsperioden brukte Håtun sin kunnskap som helsejournalist til å utvikle teknikker for å takle det stresset som gjerne følger med når man er i en situasjon man ikke har kontroll over. Dette ble utgangspunktet for "Anbjørgs 10 bud" og boka "Livslyst", som hun ga ut i 2008.
Håtun fremhevet spesielt det å tenke på de positive sidene som alltid er til stede, selv om man lider av en sykdom.
- Jeg kunne føle meg skikkelig ulykkelig og forbannet over at jeg hadde fått kreft. Men det positive var at jeg hadde gode foreldre som hjalp meg da jeg trengte det som mest!
Anbjørg Sætre Håtun tok i bruk flere teknikker som skulle hjelpe mot motgangen, som f. eks visualisering, meditasjon, og enkle ting som det å være god med seg selv.

 

Hverdagslig
Det var Ingvild Kårvatn fra Todalen som kom med idéen om å få Anbjørg Sætre Håtun opp til Surnadal. Kårvatn har selv fått påvist brystkreft og fikk Anbjørgs bok i gave fra sin bestemor. Anbjørgs ord og bilder har vært en kilde til inspirasjon for hvordan hun bedre kunne takle hverdagen, og sette ord på det hun følte. Ingvild tipset  Ann Kristin N. Bruset ved Velværesenteret om NRK-programlederen - som hun har fulgt gjennom helsemagasinet "Puls". Hun leste Håtuns personlige blogg med tårer i øynene, og bestemte seg med en gang for å hjelpe Ingvild Kårvatn med å få Anbjørg Sætre Håtun opp til Surnadal.

Anbjørg Sætre Håtun hadde bygd opp foredraget rundt sine erfaringer både med sykdom, og helsejournalist. Men hun snakket ikke spesielt om kreft, men om vanskeligheter og motgang vi kan møte i hverdagen og livet generelt. Kunne være seg utfordringer på jobben, i samlivet eller på skolebenken. Det gjorde at alle vi som satt i salen kunne sette oss inn i situasjonene hun beskrev. Og det var opptil flere tårer som ble tørket bort fra øyekroken i Storstuå i Surnadal Kulturhus torsdag kveld, da "Feltkoret" og "Åsskardkoret" fra "Surnadal Sparebanks store korslag" framførte "Lean on me", "Here I go again" og "You raise me up". Samtidig bidro surnadalingen Toril Moe akkompagnert av rindalingene Karstein Mauset og Håkon Fredriksen med sang og musikk. Særlig sterkt ble det da Anbjørg Sætre Håtun i slutten av sitt foredrag dedikerte et dikt til Ingvild Kårvatn.

 

En absolutt fullverdig kveld som ga publikum valutta for de usle 100,- som foredraget og underholdningen kostet. Etter forestillingen ble det signering og salg av boka "Livslyst", som er årets julegavetips!
En stor takk til Ann Kristin N. Bruset ved Velværesenteret, og alle støttespillerne som bidro til at trønderjenta Håtun tok turen rett fra foredrag i Ålesund til foredrag i Surnadal. I dag er hun på plass i Surnadal Kulturhus igjen for å delta på "eldre hjelper eldre".

DSC00044
DSC00038_1024x768
Nesten fult i Kulturhuset under gårsdagens
DSC00042
En fargeklatt av en dame...
DSC00048
..som fikk stående applaus av publikum!
DSC00052
Som takk for sin opptreden fikk Anbjørg
DSC00059
Toril Moe og Karstein Mauset.
DSC00060
Feltkoret og Åsskardkoret under kveldens siste innslag,
DSC00066
Ann Kristin N. Bruset, Anbjørg Sætre Håtun og Ingvild Kårvatn, ved signering av Håtuns bok