Torsdag
Torsdag Kraftig regn
Kraftig regn
Lett bris
Fredag
Fredag Regn
Regn
Svak vind
Edgar 1981 1 Fiske 0001_1024x1511

1981 omtrent likt 1980 - og John Fiske er laksekongen

Øvre Sæter og laksen XIV

Fiskestarten i 1981 ble ikke så god som for sesongen 1980. Riktig nok ble det tatt en laks den første dagen, men det var den eneste. Ellers må en si at første del av juni ble en svak periode, skriver Edgar Landsem i utklippsboka for 1981. Da hadde lokalpressa blitt svært interessert i elva og fisket - men laksekongen var fremdeles John Fiske.

John Fiske er den fremste laksefiskeren her omkring (sjå over)

- En av grunnene til den litt svake laksestarten var at vi hadde en svært sein vår i 1981, noe som sikkert forsinket innsiget. Vi måtte faktisk vente til de siste dagene av juni før vi fikk noen bedring, skriver Edgar Landsem og fortsetter:

"Denne perioden ble derimot riktig bra med dagsfangster på 4-5 lakser. Man trodde da at vi skulle få et riktig fint fiske utover sesongen. Men laksen er en lunefull herremann, som det er vanskelig å forutsi hva vil gjøre. Derfor må en si at første del av juli ble en heller skuffende periode. Fisket begynte først å ta seg noe opp i den siste delen av juli. Det bedret seg da hver dag som gikk, med en absolutt topp i de siste dagene av juli. Det ble da på et og et halvt døgn tatt over 20 lakser. Et slikt fiske er det mange år siden vi har hatt. Vi må faktisk tilbake til først på 70-tallet for å ha opplevd noe liknende.

Fisket utover august ble ganske jamt, med den første halvdelen noe bedre enn den siste halvdelen.

Ørretfisket for sesongen 1981 ble en stor skuffelse, det dårligste på mange år. Det var stadig rykter om at det var store mengder ørret på veg oppover elva, men denne fisken kom ihverfall ikke så langt som til Øvre Sæter. Som en konklusjon på det hele tror jeg en kan si at det ble et skuffende ørretfiske for hele elva, noe som også det samla resultatet for elva viste.

Det som ellers kan sies om fiskeseongen 1981, var at elva var relativt stor. Grønskeprobemet var helt borte. Vi hadde mye dårlig, kaldt vær, med vind fra nord, noe som medførte problemer for fisket.

For hele elva sitt vedkommende ble ikke 1981 så godt år som 1980-sesongen. Det ble tatt noe i overkant av 6 tonn med laks og ørret - ved Øvre Sæter: 95 laks og svel på tilsammen 535 kilo og 30 ørret på tilsammen 25 kilo."

Kanskje nettopp du husker noe om dette fra 1980-åra og laksefisket i Surna, og kan fortelle til leserne på Trollheimsporten - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk ogEdgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Trollheimsporten kommer tilbake med meir fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Neste gang er det meir fra 1981 - følg med!

Under ser du Edgar Landsem, den gangen formann i elveeigarlaget, uttale seg til Tidens Krav om Surna forringes som lakseelv:

Nederst to historiske artikler fra Surna - først "Drømresan" av Nils Färnström, som i 1961 gikk til Øvre Sæter - og Olav Ormstads artikkel fra "Jakt og Fiske" i 1968 om Surna og engelske sportsfiskere i norske elver:

Edgar 1981 1 historie A0002_1024x782
Drømresan av Nils Färnström.
Edgar 1981 1 historie A0003
Edgar 1981 1 historie A0001_1024x1218
Engelske sportsfiskere i norske elve: Surna av Olav Ormbostad.