Torsdag
Torsdag Kraftig regn
Kraftig regn
Lett bris
Fredag
Fredag Regn
Regn
Svak vind
Edgar 1982 1 D0002

Slik kom ein av dei første storlaksane på land

Øvre Sæter og laksen XXII

Driva var på Øvre Sæter den første fiskarnatta i Surna i 1982. Det var ei stor oppleving. Indre nordmør hadde og reportasje om ein god sesongstart i Surna dette året. Det kan utklippsbøkene til Edgar Landsem, som Trollheimsporten har fått låne, fortelle meir om. Her ser du Jon P. Lilleløkken med ein fin laks tatt ved Øvre Sæter i 1982 - ein sesong som totalt vart karakterisert som svak.

Over og under ser du artikkelen fra Driva 3. juni 1982: "Slik kom ein av dei første storlaksane på land". Til høyre Jon P. Lilleløkken med en fin laks fra 1982.

Tilsammen ble det i 1982 tatt 60 laks og svel på Øvre Sæter. Det ble tatt 385 kilo laks og 45 ørret på tilsammen 45,5 kilo.

Her er vurderingene Edgar Landsem har gjort i utklippsboka for 1982
"Fiskesesongen 1982 startet ganske bra. Vi hadde en tidlig vår, noe som gjorde at det hadde gått en del laks på elva før sesongen startet. Begge de to første dagene ble det fanget laks, noe som ikke er så helt vanlig såpass langt oppe i elva og tidlig i sesongen. Hele den første fiskeuka ble det tatt en del laks og en hadde også inntrykk av at det var godt med fisk i elva. Midtperioden av juni ble derimot adskillig svakere. Vi hadde da en kald, sur nordavind et par uker med følgende dårlig fiske.

Fisket tok seg opp noe fra St. Hans. Den følgende 14 dagersperioden var den beste fisketiden under hele sesongen. Toppen fikk vi etter en flom den første helga på juli. Det ble da på Sætervaldet på en ukes tid tatt cirka 15 lakser. Men fra andre helga på juli og utover resten av sesongen, fikk vi et meget svakt fiske. Det ble godver og atter godver med minimal variasjon av vannstanden i elva. Det gikk dager, ja nesten uker uten at det ble tatt laks. Litt bedre ble det i siste delen av august. Det ble da tatt et titalls lakser.

Som helhet må en si at det ble en heller svak sesong for Sæterelva. Mens elvestrekninger som fisker bedre ved liten vassføring, hadde et bedre resultat. I Advokaten ble det fisket riktig bra. Dette bildet var det samme nedover elva også. Elvestrekninger som trenger god vassføring fisket dålig. Et annet trekk ved fiskesesongen 1982, var at det ble fanget svært lite svel. Gjennomsnittsvekta på laksen var over 6 kilo, noe som er rekord. Ørretfisket for sesongen 1982 ble heller svakt.

Resultatet for hele elva ble 5,6 tonn med laks og ørret."

Kanskje nettopp du husker noe om dette fra 1980-åra og laksefisket i Surna, og kan fortelle til leserne på Trollheimsporten - bruk: redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten vil utover sommeren og laksesesongen komme med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse!

Trollheimsporten kommer tilbake med meir fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Neste gang er det meir fra 1982 - følg med!

Heilt nederst kan du lese om den gode sesongstarten i Surna i 1982 fra Indre nordmør - klikk på bildene og sjå dem større:

Edgar 1982 1 God sesongstart A0001_1024x809
God sesongstart fra Indre nordmør.
Edgar 1982 1 God sesongstart A0002_1024x809