Matspalte: Den Gode Maten

Potet til hverdag og fest

Høsten er tid for nypotet. Tidene forandrer seg og småpotetene som før ble brukt til grisefor er nå døpt om til gourmetpotet.

Grisene får servert kraftfor i stedet for poteter i «feil» størrelse. Jeg husker at i høstferien, som vi ofte kalla potetferien, da plukka vi  potet. Det var viktig å sortere potetene i riktig potetbøtte. De fine potetene i riktig størrelse skulle i ei bøtte og de riktig store og små potetene skulle i ei anna bøtte. Nå bruker vi altså småpotetene (gourmetpotet) og de store potetene (bakepotet) til de fineste retter. For å sette standarden på hvor enkelt godt tilbehør kan tilberedes; starter vi Den Gode Maten sin matspalte med noe så lokalt som økologisk gourmetpotet fra Oppistua Øye i Surnadal.

 

Gourmetpoteter_690x462.jpg


Småpotet stekt i ovnen

Beregn mye potet for dette er godsaker som går unna.

Vask potetene godt og legg dem i en ildfast form.

Sildre over 3-4 ss olivenolje eller smelta meierismør og strø på maldonsalt eller annet flaksalt/havsalt.

Urter som persille og dill smaker også godt å strø på.

Stekes midt i stekeovnen på 220 grader i ca 15 minutter.

Serveres rykende varme som tilbehør til kjøtt og fisk eller rett og slett som snacks.

Skal du steke poteter til mange, kan det også være et tips og forkoke potetene i en kjele med vann i 7-8 minutter. Dette kan også gjøres dagen i forveien, da er det bare å ettersteke potetene i olje/smør og strø på salt som vanlig framgangsmåte. Steketiden i ovnen blir bare kortere, du kommer sikkert langt med 5-6 minutter i stekeovnen.

Matspalta Den Gode Maten finner du fast i sidemenyen under "På Porten" på hovedsida.

Den Gode Maten logo_500x288.jpg