Todalen nedleggelse ingress

- Dette er livsnerven vår

Todalen skole står i fare for å nedlegges. Torsdag kveld møttes todalinger og politikere til spørsmålet om barn og bygd kan omgjøres til tall.

Bjørn Gunnar Ansnes, leder i FAU, og Laila Kvendset Bergli, leder i plan- og tiltaksutvalget, åpnet møtet med å minne alle tilstedeværende om at Todalen i aller høyeste grad er ei levende bygd med fornøyde skolebarn, mange arbeidsplasser og et rikt organisasjonsliv. Ansnes fortalte at de 36 barna på oppvekstsenteret får en trygg hverdag med god omsorg fra kompetente ansatte, i tillegg til at de presterer godt over snittet, ifølge helt ferske resultater fra nasjonale prøver.

- Trivsel og velvære for ungene våre kan aldri omregnes til penger, sa Ansnes.

- Forsvinner skolen, forsvinner et viktig samlingspunkt i bygda. Det vil være starten på slutten for Todalen som ei attraktiv og levende bygd, sa Kvendset Bergli.

Surnadal Arbeiderparti var representert blant annet med leder Egil Nedal og henholdsvis leder og nestleder i hovedutvalget for oppvekst Rakel Polden og Audun Moen Skei. Nedal informerte blant annet om prosessen videre. Saken kommer opp i hovedutvalget for oppvekst i neste uke, som tar saken videre til kommunestyret 10. desember. Siden følger en høringsfrist på rundt to måneder, før hovedutvalget for oppvekst igjen vil gjenoppta saken i februar før det hele mest sannsynlig avgjøres i kommunestyret i mars.

Ragnar Halle (Sp) påpekte at formannskapet i budsjettforberedelsene la frem forslag om å legge ned skolen. Halle henvendte seg så til Ap og lurte på om de kunne være villige til å se på saken på nytt og trekke saken fra budsjettforberedelsene, hvorpå Nedal slo fast at partiet står på sitt.

- Vi står for nedleggelse av skoler som har færre enn 30 elever over tid. Vi har ikke ombestemt oss, sa Nedal.

Leder i Surnadal Senterparti Nils Håvar Øyås beskriver saken som forferdelig svak, med kun rådmannens tilråding og økonomi til grunn. Han fikk støtte i Ragnar Halle, som også mener Ap ikke har sett på innsparinger, men kun lyttet blindt til rådmannens tilråding.

- Det handler om lysten til å legge ned skolen. Den er kjørt frem som en hastesak for å få besparelser, fastslo Øyås.

Øyås mener skolenedleggelsen er en kortsiktig løsning som tar vekk bolyst, tilrettelegging og selve nerven i Todalen. Barn skal høres, fastslo han og pekte på veggene, hvor elevenes egne ord til politikerne var hengt opp.

Leder i Surnadal Fremskrittsparti, Nils Petter Tonning, bekreftet at valgløftet om å beholde grendaskolene står ved lag, så lenge det er elevgrunnlag og barna får god læring og oppvekst. Marit Hyldbakk representerte Surnadal Kristelig Folkeparti. Hun oppfordret til å lytte til barna og motarbeide fraflytting fra distriktene. På direkte spørsmål om KrF vil gå imot nedleggelse av skolen fikk hun rungende applaus fra salen da hun bekreftet at det var tilfelle. Erik Moen, leder i Miljøpartiet de Grønne, trakk frem viktigheten av nærhet til skolen siden det å kunne sykle eller gå til skolen er en viktig faktor for barns aktivitet. Å se på hele skolestrukturen samlet er mer fornuftig, mener Moen.

 

Hjerte og nerve

Sp-politiker og bøfjording Gunhild Bøklep Bøe fortalte om erfaringene fra skolenedleggelsen i Bøfjorden. Hun mener man ikke kan forhaste seg med skolenedleggelse når folketallet på kort tid kan vise både vekst og nedgang. Etter skolen ble nedlagt har oppvekstsenteret i Bæverfjord nå flest elever fra Bøfjorden. Bøklep Bøe ber politikerne og hovedutvalget for oppvekst om å evaluere saken i Bøfjorden, for der ligger svarene.

- Jeg unner dere ikke å oppleve det vi bøfjordinger opplevde og oppfordrer dere til å kjempe for skolen, sa hun.

Bøklep Bøe ble etterfulgt av forsamlingens soleklart mest frittalende og hardtslående todaling, nemlig Talgøs konsernsjef Terje Talgø.

- Mine oldeforeldre hadde en visjon og en drøm om å skape et samfunn. For Talgø er det en katastrofe at skolen forsvinner. Det er her vi har rekruttert folk siden 1899. Vi har skapt det vi har skapt ut fra denne bygda her. Det blir over mitt lik at noen politikere skal legge ned skolen. Det blir ikke akseptert! Vi har kjempet, og kommer til å kjempe for bygda. Skjønner dere at dette er livsnerven vår, tordnet han.

Terje Talgø bak_690x461.jpg

Terje Talgø (bak) legger ikke noe imellom. I forgrunnen Laila Kvendset Bergli og Bjørn Gunnar Ansnes.

 

Sps Bernt Venås fulgte i partikollega Øyås’ fotspor og la frem et ønske om å skille mellom tall og barn.  

- Nedlegging av Todalen ligger i budsjettforslaget så langt, men budsjettet og en eventuell skolenedleggelse må adskilles. Barna må ikke reduseres til tall i et budsjett. Barna skal være i fokus, deres behov og deres beste.

Venås viste samtidig til konsensusprinsippet hvor det skal være størst mulig flertall i viktige saker. Han advarte mot polarisering, slik som i kjølvannet av skolenedleggelsen i Bøfjorden, og ropte varsko ved at skolekrets etter skolekrets nå står i fare for å følge etter.

- En skolenedlegging er en slik type sak. Når det er så viktig og berører så sterkt, da går det ikke an å legge ned en skole etter mitt skjønn, med én stemmes overvekt.

FAU-leder Bjørn Gunnar Ansnes, og mange med ham, stilte spørsmål ved de faktiske innsparingene. Einar Talgø opplyste om at rådmann Knut Haugen deltok på foreldremøte tidligere i uka, hvor han la frem for foreldrene at kommunen på årsbasis sparer ca. 1,5 million. Ansnes mener tallene som er fremlagt, er tilpasset det som man ønsker skal bli vedtaket til slutt når flere hundre tusen skal brukes blant annet på omlegging av SFO, ombygging og skoleskyss.

 

Vekst og oppvekst

Flere fra salen bidro med sine synspunkt som innflyttere, deriblant Siri Skjerve og Knut Bergli, som begge var krystallklare på at de ikke ville ha flyttet til Todalen om det ikke var en skole i bygda.

- Vekst og oppvekst henger nøye sammen. Det er ikke attraktivt å flytte til ei bygd hvor skolen er lagt ned, slo Skjerve fast.

Bergli på sin side bemerket at hele situasjonen for ham fremsto som merkelig.

- Alle foreldrene, lærerne, elevene vil ha skole, og så er det bare politikerne som ikke helt forstår det.

Ap mottok i det hele tatt tung skyts hele kvelden, men partiets ferskeste kommunestyrerepresentant Audun Moen Skei sto for en utstrakt hånd. Han mener Ap må vise ydmykhet og ikke bare være standhaftige kun basert på tidligere uttalelser. Moen Skei lovte å ta med seg evalueringene fra Bøfjorden inn i hovedutvalget for oppvekst.

Kommunalsjef Karin Halle sto for kveldens siste innlegg. Hun presiserte at hun ikke har hatt noe med saken å gjøre, men at hun har satt seg inn i saksdokumentene og uttalte seg som sambygding. Som kommunalsjef for næring og utvikling ser hun viktigheten av vekst og bolyst, og det er nedslående når grunnlaget for disse rives vekk, mener Halle. Hun pekte på at det i saksdokumentene om Todalen skole kun er fremsatt én mulighet, nemlig nedleggelse. Det er ikke utredet alternativer, hevdet Halle og kom med en innstendig innstilling:  

- Vær så snill, avvis høringa og la det være en strukturdebatt. Dette er skammelig.

Ordstyrer John Moe avsluttet kvelden med en oppsummering av det som må anses å være todalingenes hovedbudskap:

- Vi vil ha skolen vår. Skal ikke det telle, så forstår jeg ikke.

Barn_690x462.jpg

«Vil de verkeleg leggje ned verdas beste skule, vil de verkeleg øydeleggje noko så bra for oss? Det er jo denne skulen vi elsker og trivast på…»

Øyås, Nedal og Ansnes_690x462.jpg

Sps Nils Håvar Øyås og Aps Egil Nedal er enige i å møtes over en kaffekopp. Her med FAU-leder Bjørn Gunnar Ansnes.

Surnadal Ap_690x412.jpg

Nedal, Polden og Skei fikk pekefingre og harde spørsmål rettet mot seg.