Lilly Gunn Nyheim, Stig Sæter og Astrid Mogstad Høivik

- Dramatisk om dette blir en realitet

Næringsliv og politikere er samstemte i saken om mulig endring av tilbudsstruktur ved Surnadal vidaregåande skole. En reduksjon i fagtilbudene vil være dramatisk ikke bare for elever, men for lokalsamfunnet som helhet.

Trollheimsporten skrev om forslaget tidlig i september. Der kan du lese hva rektor Mons Otnes og fylkesutdanningssjef Rune Opstad uttalte om saken.

I forslaget er studiespesialiseringstilbudet på skolene videreført slik status er i dag, men tallet på elevplasser er redusert til hel- og halvklasser ved Surnadal og Sunndal.

Når det gjelder de yrkesfaglige utdanningsprogrammene foreslås det blant annet å

  • samle bygg- og anleggsfag i Surnadal og Kristiansund
  • beholde helse- og oppvekstfag på samtlige skoler, med barne- og ungdomsarbeiderfaget samlet i Surnadal
  • samle elektrofag i Sunndal og Kristiansund
  • beholde teknikk og industriell produksjon ved alle skoler, men redusere tilbudet i Sunndal for å styrke og opprettholde tilbudet i Surnadal

 

Flere tapere

SuSu-programmet (programstyret for næringssamarbeidet mellom Sunndal og Surnadal), Pipelife, Surnadal Næringsforening og Surnadal kommune har alle forfattet sine uttalelser til forslaget.

- Vi må ha hver våre tilbud, sier ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim.

Nyheim mener utvekslinga av elever mellom Surnadal og Sunndal er minimal grunnet det dårlige kommunikasjonstilbudet mellom kommunene, og at en reduksjon av tilbud på én skole og styrking på en annen derfor kan føre til at elevene må velge linjer de ikke ønsker. Slik risikerer man også en økning i frafallet på videregående skole. Nyheim påpeker samtidig at det i fylkesplana er lagt vekt på behovet for en skolestruktur som legger til rette for at elever får bo hjemme så lenge som mulig.

Kommunalsjef for oppvekst Astrid Mogstad Høivik mener en eventuell endring vil få konsekvenser både for lokalsamfunnet og for elevene.

- Våre ungdommer er viktige bidragsytere i lokalsamfunnet, og vi må ta vare på det verdifulle kompetansemiljøet i kommunen, sier Høivik.

Stig Sæter, leder i Surnadal Næringsforening, ser på det å ha en attraktiv videregående skole i kommunen som helt vesentlig. Det gjør at ungdommene kan bo hjemme så lenge som mulig, noe som vil gi en god ballast senere i livet, samtidig som det gir Surnadal gode ambassadører – også slik at folk flytter hjem igjen.

- Her må storsamfunnet bruke de nødvendige ressursene. Vi må brøle såpass høyt allerede i starten, for selv om dette er en foreløpig rapport, er det denne som ligger til grunn for den politiske debatten, sier Sæter.

 

Reduksjon vil være katastrofalt

Det lokale næringslivet har også engasjert seg kraftig i saken. Styret i SuSu-programmet mener høringsdokumentet i liten grad vektlegger de videregående skolenes roller som sentrale leverandører av arbeidskraft, og Stig Sæter mener det sett med næringslivets øyne vil være katastrofalt å avvikle eller redusere tilbudene innen elektrofag og automasjon. I sin uttalelse understreker næringsforeninga at næringslivet i Surnadal og omegn i en årrekke har arbeidet for å motivere Surnadal vidaregåande skole til å satse i retning elektro og automasjon, på grunnlag av de utfordringer og behov lokalt næringsliv har knyttet til digitalisering og robotisering:

«En flytting av elektro- og automasjonstilbudet til en annen videregående skole, vil kunne bidra til å slå føttene under et næringsliv i surnadalsregionen som er i positiv utvikling. Næringslivet lokalt og Surnadal vidaregåande skole har samarbeidet godt, og er klare til å mobilisere for å møte de utfordringer man står ovenfor med den digitale revolusjonen.».

Pipelife har også kommet med likelydende uttalelse, hvor de blant annet peker på sin og Surnadal vidaregåande skoles deltakelse i SKILLS-prosjektet, og frykten for å miste tilgangen på kvalifisert og stabil arbeidskraft:

«Forslaget frå Norconsult går stikk i strid med dette (satsninga på elektro og automatisering, journ.anm), og vil kunne gi svært dramatiske følgjer for oss i framtida.»

 

Høringsfristen går ut i morgen, og saken legges frem for Fylkestinget i desember.