DSC_0315

Pipelife med ny terminal og nytt lagerbygg

- Et stort framskritt!

Pipelife Norge har investert i ny terminal og lagerbygg ved fabrikken i Surnadal. Bygget stod ferdig for et par uker siden, og ble offisielt åpnet torsdag. Det består av et lager for pallegods på 800 m2 og en terminal på 1000 m2. I tillegg er det bygd en lasterampe på 450 m2, med fire oppstillingsplasser.

DSC_0311_690x439.jpg

Pipelife hadde invitert mange gjester til åpningen torsdag formiddag. De fleste av de største leverandørene i byggeprosjektet og andre samarbeidspartnere var representert. 

Direktør for produksjon og logistikk Sigmund Aandstad ønsket gjestene velkommen. Han fortalte litt om planleggingen av bygget, som har pågått i mange år. Pipelife begynte å se behovet for mer lagerplass allerede for 10 år siden, men fram til nå har bedriften prioritert utbygging på andre områder. Nå har endelig tiden kommet for å utvide og forbedre lagerplassen på Syltbakken.

DSC_0312_690x484.jpg
Sigmund Aandstad (t.v.) ønsket alle velkommen.

DSC_0316_690x485.jpg
"Snorklipping" - Her ble det riktignok ikke brukt rød snor Pipelife-blått rør.


Klargjort for automatisering 

Det nye bygget er trinn 1 i en utviklingsplan for lageret i Surnadal, med fullstendig modernisering av lageret. Trinn 2 blir et enda større bygg i tilknytning til dette. Neste byggetrinn er planlagt i 2019/2020 og vil gi nødvendig kapasitet til å håndtere alt av ferdigvarer på pall i en integrert løsning med produksjonslokalet. Dette vil gi mulighet å kunne introdusere bruk av selvkjørende trucker for lagerlegging og fremhenting av paller. 


Plassbesparende lagerløsning 

Lagerbygget har en kapasitet på ca 2.800 pallplasser. Dette er et såkalt MOVO-lager der hele reolene kan kjøre fram og tilbake for å lage åpninger mellom reolene. Dette styres fra truckene slik at operatørene åpner og lukker kjøregatene mellom reolene etter behov. Lageret med mobile reoler gir en svært effektiv arealutnyttelse, som gir plass til 60% flere paller, sammenlignet med et tradisjonelt lager med faste reoler og kjøreganger mellom hver reol. Det er kjøpt inn nye trucker pga. takhøyden. De tilgjengelige pallplassene utnyttes nå optimalt gjennom moderne lagerstyring.

DSC_0332_690x939.jpg
En ny truck, som kan løfte HØYT.

DSC_0329_690x457.jpg
Sigmund Aandstad i det nye lagerlokalet.

DSC_0333_690x1035.jpg
Høyt under taket. Flyttbare reoler sparer mye plass.


Terminalen har også en del pallplasser, men skal hovedsakelig gi rom for oppstilling av paller både ved lasting og mottak, slik at disse operasjonene effektiviseres. 

DSC_0336_690x451.jpg
Terminalen skal knyttes sammen med et enda større lagerbygg i neste byggetrinn.


Kvalitet og effektivitet 

For å sikre god lagerstyring og kontroll skal det brukes systemer for scanning av varer ved plassering og plukking. Dette gir bedre kontroll og minimerer risiko for feilplukk og feilleveringer.  

Integrert ekspedisjon, terminal, lagerbygg og produksjon gir korte avstander og mindre kjørevei med truck og dermed bedre effektivitet. 

I gjennomsnitt går det ut ca 18 trailere med varer fra Syltbakken hver ukedag. Selv om det meste av dette volumet er bunter med rør i ulike varianter og farger, så skal de fleste av disse bilene også innom terminalen for å laste paller. 

Pipelife leverer ut ca. 50.000 paller pr. år. Det betyr at det skal lastes ut 200 -250 paller pr. dag fra den nye terminalen. En del av dette skal plukkes eskevis og settes sammen til paller og sendinger etter kundenes ønsker, og totalt håndteres det ca. 60.000 ordrelinjer per år ved lageret i Surnadal.  


Miljøvennlige løsninger 

Sigmund Aandstad fortalte at dette også er et miljøvennlig bygg, der overskuddvarme fra produksjonen brukes til oppvarming av lagerlokalene og til å holde lasterampen isfri. Det er også brukt energisparende LED-belysning i hele bygget.


Lokale leverandører 

Aandstad rettet en stor takk til leverandørene, som har gjort en god jobb med prosjektet, og til de ansatte som har stått på ekstra de siste par ukene for å fylle opp reolene og komme i gang med logistikken i det nye bygget.

Consto Midt-Norge AS avd. Surnadal har hatt hovedentreprisen for oppføring av byggene og lasterampen. Både Pipelife og Consto legger vekt på å bruke lokale leverandører. Følgende er blant leverandørene som har bidratt til å få gjennomført byggeprosjektet: EM Ranes, Rindal Rørservice AS, AS Elektro, Comfort-Teknikk AS, Surnadal Betong AS, Sveen Mekaniske AS, Midtnorge Port AS og Surnadal Biloppretting AS (kranleie). Reolsystemene er levert av Lager og Industrisystemer AS.

Daglig leder i Surnadal Transportpartner AS overrakte blomster og gratulerte Pipelife med nytt bygg. Norli forteller at Pipelife er Surnadal Transportpartner sin viktigste kunde, med omtrent en tredjedel av omsetningen. En befrakter fra Surnadal Transportpartner har også fast kontorplass på Syltbakken, for å følge opp logistikken på best mulig måte.

DSC_0339_690x479.jpg
Dagny Garte Windingstad har fått ny kontorplass i den nye bygget. Nils Bakken, som er befrakter i Surnadal Transportpartner, har også fast kontorplass her.
 

DSC_0326_690x645.jpg
Det ble servert kaffe og Pipelife-kake.


- Et stort skritt i riktig retning

Pipelife sin avdeling i Surnadal har ca 130 ansatte. 13 av disse arbeider med logistikk. Åpningstida i logistikkavdelinga er kl 7 - 18, så de ansatte jobber til litt ulike tider.

- Tidligere har de fleste varer vært lagret i lagertelt, så dette er et stort skritt i riktig retning, sier Sigmund Aandstad.

Det nye bygget gir betydelig bedre arbeidsforhold for de ansatte, og det er alle veldig fornøyd med. Isfri rampe i riktig lastehøyde gir trygg og effektiv lasting av pallegods på bilen.  

Med det nye terminalbygget får man innendørs håndtering av varemottak, oppstilling og klargjøring av gods, i ly for vær og vind. Terminalen er også plassert på en slik måte at man reduserer konflikt mellom intern og ekstern trafikk, og dermed reduserer risiko for farlige situasjoner.  
 

DSC_0342_690x392.jpg
Det nye bygget med lager og terminal

DSC_0346_690x390.jpg
En LITEN del av utendørslageret på Syltbakken.

DSC_0352_690x402.jpg
800 m2 lager med stor takhøyde, 1000 m2 terminal og stor lasterampe.