IMGP1127

- Gøttj me nå nytt

Mange får nytt til jul, Rindalshytter har fått nytt allerede før jul! De siste dagene har de fått montert ei ny sag som letter arbeidet og gjør kapping mer effektiv.

20171212_101847.jpg
Foto: Jan Henrik Moen, Rindalshytter

20171212_113401.jpg
Inne i hallen ble sagbruket montert  på understell laga av A.Kvam. Foto: Jan Henrik Moen, Rindalshytter​

Saga kom i to trailere fra Tyskland, og Karl Schweighart har vært her og deltatt i montering og opplæring i bruken av det nye anlegget der det meste er datastyrt og programmerbart.

IMGP1115.JPG
Magne Bjørnås, Jostein Helgetun og Arnfinn Berdal fra Rindalshytter studerer opplysningene på dataskjermen til sagbruket, Karl Schweighart fra den tyske leverandøren fikk ros for å være en god instruktør i bruken av anlegget.

IMGP1118.JPG
-  Det er gøttj me nå nytt, meiner Jostein Helgetun. Han prøver seg ivrig på å hente ut opplysninger fra skjermen. 

Magne Bjørnås forteller at den nye saga vil gjøre Rindalshytter mer effektiv både her i produksjonen og ute på byggeplassen. Ingen arbeidere blir overflødige, de får bare andre oppgaver og de kan levere flere hytter.

IMGP1132.JPG

IMGP1133.JPG
Den vassrette planken har fått innfrest et spor som passer akkurat til det loddrette stykket.

Tegning og data for hytta kan mates inn i sagbruket med en minnepinne. Material av lik størrelse mates inn på en kant av saga. Ut på andre sida kommer ferdigkappa byggematerialer med riktig lengde, kappevinkel, utfresinger m.m. merka med tallkode som de finner igjen på tegninga.

I tillegg til at de har tegninger på papir, kan de ha den tredimensjonalt på et nettbrett der de kan snu og vende på tegninga.

IMGP1112.JPG

Da Trollheimsporten besøkte anlegget, var 1. etasje i et bygg mata inn i maskina. På skjermen kunne vi lese at det ville ta noe over to timer å kappe ferdig 273 store og små deler til dette. En kan følge med på produksjonen på skjermen.

IMGP1121.JPG

Maskina valgte sjøl ut hvilke lengder som skulle kappes av de innmata plankene. Deler som ikke kunne brukes, ble ført på eget transportband til mottaksbeholder for avskjær. Lengden på avskjæret kunne stilles inn til å passe til vanlig vedovn, eller til peis.

Vi merka oss at all tekst både på sagbruket og datapulten var på norsk, mellom anna advarsler – god HMS! All dokumentasjon på anlegget er også levert med norsk tekst.

Dette er ikke den første, og heller ikke den eneste sagen av denne typen i dalføret. Kvatro har to stykker. Dermed er det grunnlag for erfaringsutveksling.

IMGP1128.JPG

IMGP1129.JPG
Bygningsdeler ferdigkappa og klar til pakking og sending til byggeplass.

IMGP1134.JPG
Avskjær blir tatt vare på.

IMGP1137.JPG
Karl Schweighart korrigerer plasseringa av merketeksta på de ferdigkutta bygningsdelene.