rita botterli og hundane

– Ikke grunnlag for å si at det er et utbrudd

Hundesykdommen som har skapt frykt hos norske hundeeiere har nå kommet til Surnadal. Leder Rita Botterli i Surnadal og Rindal Hundeklubb ber folk ta ekstra forholdsregler, mens veterinær Frode Andresen avdramatiserer situasjonen.

Veterinær Andresen i Surnadal har behandlet fire hunder med mage/tarmkatarr, og sier at det er relativt vanlig på denne tida av året.

– I år, som de fleste andre år, ser vi tilfeller av mage-/tarmsykdom på hund, og tilfellene blir flere rundt sommeren. Likevel er det ikke grunnlag for å si at det er et utbrudd. Det er ikke funnet reelt smittestoff, men jeg har sendt inn prøver til Veterinærhøyskolen, sier veterinær Andresen.

Det var Tidens Krav som først omtalte at hundesykdommen hadde kommet til Surnadal.
 

– Ikke funnet noe som tyder på virus

Han forteller at han på dette tidspunktet vet «like lite», som han sier, som nettopp Veterinærhøyskolen.

– De har flere hundre prøver, mens jeg har fire, og det som er litt rart med dette, er at ingen av oss klarer å se noe felles for de hundene som blir rammet. Det må sies at grunnlaget mitt er lite, da, med bare fire prøver, sier han, og fortsetter:

– Det som er merkelig nå, er at også hunder som ikke har vært i kontakt med andre hunder overhodet, blir smittet, og får blodig oppkast og diaré. Det synes jeg er pussig.

Andresen understreker likevel at tilfeller med mage-/tarmkatarr hos hund forekommer hvert år.

– Hvert år blir hundene friske så fort de får behandling, og det gjelder også i år, sier han, og legger til:

– Jeg skulle gjerne funnet ut at dette var et virus, jeg, men så langt har vi ikke funnet ut noe som tyder på det. Så får bare vente og se, sier han.
 

– Best å være føre var

Rita Botterli er leder i Surnadal og Rindal Hundeklubb, og la tirsdag ut et innlegg på hundeklubben sin Facebook-gruppe om at hundesykdommen nå har kommet til Surnadal. Hun forteller at klubben har valgt å holde banen sin åpen, men opplyser om at bruk skjer på eget ansvar.

– Det er en vanskelig situasjon. Det er fremdeles særskilt båndtvang i Surnadal, og banen vår er den eneste egnede plassen som er inngjerdet. Folk kan ikke slutte å lufte hundene sine, heller, sier hun.

Botterli har selv rådført seg med både veterinær Andresen og Mattilsynet.

– Mattilsynet oppfordret oss også om å holde banen åpen, med bruk på eget ansvar. Det blir ikke noe organisert aktivitet fra hundeklubben nå, så får folk gjøre sine egne vurderinger, sier hun.

Hundeklubb-lederen sier at hun ikke er veldig overrasket over at sykdomen nå har kommet til Surnadal.

– Nei, jeg er dessverre ikke det. Vi reiser så mye med hundene våre, så ting sprer seg raskt.

Hun oppfordrer folk til å bruke sunt vett, og passe godt på hundene sine i tida framover.

– Som hundeeier er dette litt skummelt, så folk må følge med så godt de kan på hundene sine, og plukke opp etter dem. Ta ekstra forholdsregler, og ikke la dem helse på andre hunder, så lenge vi ikke vet hva som fører til smitte. Her er det best å være føre var, sier Botterli.
 

Advarer mot hysteri

Hun advarer samtidig mot hysteriske tilstander, nå som fire tilfeller av mage-/tarmsykdommen er påvist i kommunen.

– Vi er ikke tjente med at det blir hysteri. Folk kan heller gå inn på Veterinærinstituttet sine hjemmesider og følge med på oppdateringene deres, for det er ikke alt som kommer fram i riksmedia som er korrekt.

En del hundeeiere fra Surnadal bruker også å ta med hundene sine til nabokommunen og Sunndal dyreklinikk dersom det feilar dem noe.

På spørsmål fra Trollheimsporten om de har opplevd tilfeller av hundesykdommen, viser klinikken til taushetsplikt, og ønsker ikke å uttale seg. På generelt grunnlag oppfordrer de folk til å følge forholdsreglene fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet.
 

(Ingressfoto: Rita Botterli. Foto: Privat - Hundene på bildet er ikke blant de fire som er smittet)