- Så gøy når alle vil det samme!
Torsdag hadde iTrollheimen ved Gøran Bolme omvisning i Helgetunmarka og planene rundt Langvatnet for representanter fra verneområdestyret, Miljødirektoratet og Miljødepartementet. Bolme skryter av grunneiere, næringsliv og frivillighet som støtter opp om prosjektet.
Gøran Bolme var med og startet iTrollheimen for 3 år siden. - Da visste vi egentlig ikke hva vi var eller hva vi skulle drive med. Men etter første driftsår fant vi ut at vi skulle hatt en base, og Langvatnet var velegnet til dette. Det samsvarte også med planene til Rindal kommune, som hadde bestemt at Helgetunmarka skulle være Rindals innfallsport til Trollheimen, sier Bolme.
Og planene for området rundt Langvatnet er mange og store. Blant annet har iTrollheimen innledet samarbeid med Rindalsbedriften El-Watch om et bookingsystem som blir styrt via en app med GSM-teknologi. Her er det først og fremst tenkt på utleie av sykler og kanoer. Ved hjelp av appen kan du både finne sykkelen, reservere, betale, og låse den opp når du kommer fram. El-Watch jobber også for å finne en løsning for de områdene som er uten mobildekning. Helgetunmarka er en av de plassene hvor man etter hvert kan finne både sykler og kanoer til utleie.
Planleggingen av opplevelsesområdet ved Langvatnet er godt i gang, og Gøran Bolme skryter uhemmet av samarbeidet de har hatt med frivilligheten, grunneierne og næringslivet.
- I tillegg til verneområdestyret og turstigruppa, har vi veldig positive grunneiere. Miljødirektoratet har bidratt med midler, og det takker vi for. Rindal kommune har også vært en viktig støttespiller for oss, og reguleringsplana for området ble godkjent i kommunestyremøtet senest i går, forteller Bolme.
Lars Helgetun, som representerer grunneierlaget, bekrefter det Gøran sier. - Vi er 10 grunneiere, og alle av oss har vært enige helt fra start om at dette vil vi støtte opp om.
- Vi var nok litt redde for å møte en "gammelkar-filosofi" når vi startet med dette. De fleste er nok skeptiske til endringer, og vi ventet nok mer motstand. Men vi har blitt overrasket over støtten, og de som skryter mest av alle er nettopp disse "gammelkarainj". Det er så gøy når alle vil det samme, roser Bolme.
Harald Solvik fra Turstigruppa i idrettslaget, forteller om deres jobb i Helgetunmarka og Langvatnet.
- Målet til turstigruppa har siden starten i 1998 vært å legge til rette for toppturer. Det skulle være infotavle ved start, rydda og godt merka sti, og trimbok på toppen. Dette ble en suksess, og har vært mye brukt. I et samarbeid med flere kommuner har vi utarbeidet kartet "Turkart Trollheimen", som har solgt i flere tusen eksemplarer.
Etter hvert fikk vi spørsmål om barnevennlige turmål, og 4 slike ble planlagt. Langvatnet var den første av disse barnevennlige turmålene som ble ferdig, og åpnet i mai 2005. Her var det både gapahuk og do å finne, ikke alt for langt fra vei. En måned senere åpnet vi et tilsvarende mål i Furuhaugmarka, og etter det har det blitt enda flere. Vi er stolte over at gapahukene og doene ved disse turmålene er tegnet og prosjektert av Rindalsbedrifter.
Tidligere var det bare en våt sti fram til Langvatnet. Men nå i vinter/vår ble den nye stien ferdig. Den er universalt utforma, slik at det skal være mulig for folk med funksjonsnedsettelser å komme seg fram, for eksempel i rullestol.
Trimboka i gapahuken ved Langvatnet vitner om stor besøksfrekvens, og flere turstier rundt dette området er under planlegging, sier Solvik. Også han skryter av samarbeidet med grunneierne, Rindal kommune og Rindal Sparebank.
Lars Helgetun legger til at det på vinters tid er oppkjørt 3 mil med skiløyper i området, blant annet for å knytte sammen de forskjellige hyttefeltene som til sammen inneholder over 600 hytter!
Gøran Bolme går over på de konkrete planene til iTrollheimen, og kan fortelle at de håper å ha på plass en brygge før vinteren.
En klatrepark i skogsområdet bak gapahuken er også under planlegging. Her blir det to løyper; en for barn og en for voksne. Bolme forteller at det allerede er innkjøpt iPads som skal brukes på flere av stasjonene i klatreparken. - Man lærer best når man har det "gøttj", og på denne måten får vi formidlet kunnskap om Trollheimen på en litt annerledes måte, sier Bolme.
I tillegg blir det en zipline fra klatreparken og over til halvøya i Langvatnet.
En spennende "Trollhule" er også under planlegging, og denne får flere bruksområder. Først og fremst blir det en informasjonssentral, der man kan samle en gruppe. Men trollhula skal også kunne gjøres om til en suite, slik at det blir muligheter for overnatting.
- Det blir ingen tradisjonell, firkantet hytte. Den skal være så arkitektonisk interessant at den i seg selv blir en attraksjon. Den skal ligge tilbaketrekt i skogen nedenfor klatreparken, og ikke stikke seg for mye ut i terrenget. Bruksarealet blir ca. 70 kvadratmeter. Vi håper selvfølgelig at vi får tegnet og bygd denne lokalt, men her er utformingen så viktig at det blir avgjørende for hvordan vi skal gjennomføre dette, sier Bolme som også kan fortelle at de allerede har vært i kontakt med Rindalshytter.
El-Watch demonstrerte hvordan appen fungerer. F.v. Tor Øistein Skjermo og Eirik Øvstedal.
F.v. Lars Helgetun og Gøran Bolme i området som skal romme klatreparken.
Representanter fra verneområdestyret, Miljødepartementet, Miljødirektoratet og grunneierlaget var blant de som fikk omvisning torsdag.
Området ved Langvatnet er allerede godt opparbeidet med gapahuk, do og tipi.
Harald Solvik fra Turstigruppa i Rindal IL.
Rett bak Gøran kommer "Trollhula" og klatreparken.
I dette skogsområdet kommer klatreparken.
Ziplinen vil gå fra dette området og over til halvøya.
Den nye grusstien fram til gapahuken gjør det enkelt å komme fram.
Ingunn Iversen fra Miljødepartementet sammen med ordfører i Rindal Ola T. Heggem. Begge er de imponerte over planene til iTrollheimen, og mener at et verneområde lett blir oppfattet som en "osteklokke" hvor det ikke kan foregå noe aktivitet. Men et slikt anlegg i randsonen på et verneområde er midt i blinken, mener de to.
Storslettkjølen naturreservat i Helgetunmarka.
Her kan du se NRK sin reportasje fra Helgetunmarka