Leserinnlegg fra Møre og Romsdal Bondelag

- Samsnakk med næringa, minister

- Det har vært liten tvil om at vi i Bondelaget og avgående minister til tider har hatt et svært anstrengt forhold, skriver leder i Møre og Romsdal Bondelag i dette leserinnlegget.

Møre og Romsdal bondelag gul logo.jpg

Kjære Jon Georg Dale, gratulerer som ny mat- og landrbruksminister. Når du nå skal ta fatt på jobben med et av Norges mest spennende og kompliserte politiske fagfelt, vil jeg ønske lykke til. 

Det har vært liten tvil om at vi i Bondelaget og avgående minister til tider har hatt et svært anstrengt forhold. Det blir i fra regjeringshold i dag skrytt av Listhaug at hun var en minister som tok opp kampen mot bøndene. Vi håper at når du nå skal ta til i jobben som minister at du ikke vil jobbe mot næringa, men for den.

Norsk landbruk danner grunnlaget for en verdikjede med 90.000 arbeidsplasser i jordbruket og næringsmiddelindustrien, og en omsetning ut fra disse bedriftene på 177 mrd kroner (2013), og er dermed den største vareproduserende verdikjeden i fastlands-Norge. Alle disse 90.000 fortjener en minister som jobber for vilkårene for denne verdikjeden, ikke mot.

I et intervju i NRK Møre og Romsdal samme dag som du ble utnevnt, hørte jeg at du betegnet hjembygda di, Dalsfjorden, som veldig sentral. Det som i alle fall er sikkert, det er at Dalsfjorden, Volda og resten av ditt hjemfylke, Møre og Romsdal, er veldig sentralt som matproduserende fylke, både fra land og sjø.

Jeg håper du vil benytte deg av muligheten til å snakke med næringa sine utøvere i dette flotte fylket. Snakk med sauebonden i Ørsta, geitebonden i Norddal, svineprodusenten i Tresfjord eller kubonden i Halsa, og du vil få lære mye om hvordan norsk landbruk kan bli bedre rustet til å møte framtida sine utfordringer. Det aller viktigste er at du i motsetning til din forgjenger, snakker også med dem som er uenig med deg. Da først lærer man noe nytt.

Vi i Møre og Romsdal Bondelag tviler sterkt på om vi kommer til å bli enige i alt. Men vi har stor tro på dialog og det å lytte til motpartens argumenter. Så får man heller være uenige når man har lyttet ferdig.

I NRK sitt innslag sa du at du var særlig opptatt av at de som skal inn i næringa måtte få gode forhold, og ikke minst at de måtte ha et miljø av aktive produsenter i rundt seg. Ingen synes det er interessant å være den siste bonden i bygda når alle andre har gitt seg.

Du uttrykte også et engasjement for utnyttelse av beiteressursene både på innmark, men spesielt de store verdiene som ligger i utmark. Som du sa så korrekt: Norge blir bare grønnere jo mere vi bruker det. Dette var nye ord fra Landbruksdepartementet. Vi i Møre og Romsdal Bondelag håper at du som minister samsnakker med næringa. Hvis du skaffer oss vilkår, så står vi i alle fall klare til å gjøre Norge grønnere.

Inge Martin Karlsvik

Leder i Møre og Romsdal Bondelag