bilde (4)

Kommunene står sammen for å utvikle gode pasientforløp

- Vi lærer av hverandre

I dag, 4. desember, holder SiO og Surnadal Kommune siste del av sin samling med fokus på programmet Helhetlig pasientforløp i hjemmet (HPH). Kurset har foregått over to dager, og så mye som elleve kommuner fra SiO har deltatt. Etter god hjelp og stor framgang står nå surnadalingene frem som et godt eksempel for flere kommuner.

Det hele startet som et prosjekt i 2009 etter initiativ fra Anders Grimsmo, forsker og professor på NTNU i samfunnsmedisin. Grimsmo var grunnleggeren bak tankegangen kommunene nå praktiserer.

Surnadal kommune og hjemmetjenesten har sammen utviklet HPH-programmet. Allerede i 2011 slo alle kommunene i SiO (Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen) fast at de skulle starte med HPH. Etter å ha mottatt hjelpende midler fra Helsedirektoratet var det lite som stod i veien for at prosjektet skulle utvikles videre. Stor suksess og forbedringer i systemet har gjort at Surnadal kommune nå står om et godt eksempel for andre kommuner rundt omkring i landet. Hele 11 kommuner deltok på den to dager lange samlingen: representanter fra Agdenes, Frøya, Halsa, Hemne, Hitra, Rennebu, Skaun, Snillfjord, Rindal, Orkdal og Meldal kommune var tilstede.

Surnadalingene avslører at hemmeligheten bak deres suksess med programmet er den viktige bruken av sjekklister for å standardisere pasientbehandlingen. - Vi setter fokus på å gjøre ting på riktig måte. Det skal være rette behandlinger, til rett tid, og på rett plass. Målet er at alle pasienter skal oppleve å få samme, gode behandling uavhengig av hvilken kommune de befinner seg i, forteller enhetsleder i Surnadal, Margrethe Svinvik.

Selv om man i løpet av samlingen har snakket om HPH med hovedfokus på kreftpasienter, er det viktig å understreke at dette er et program som skal hjelpe til med å ta vare på alle, uansett pasientgruppe.

I forbindelse med samlingen fikk de besøkende også høre litt mer om hva Surnadal kommune har å by på av attraksjoner. Dette førte til at to representanter fra Skaun vendte snuten mot Kalkstranda, for her skulle de bade i det friske desembervannet! Avbildet nedenfor er Liv Ågot Hågensen, kreftkoordinator for SiO-kommunene, og kreftsykepleier Randi Kjøran. Stillingen Hågensen sitter i, er opprettet i regi av Kreftforeningen.

Til neste år vil det holdes tre nye samlinger. - Vi holder samlingene for å lære av hverandre, og for å bygge et nettverk. Det er nettopp derfor vi alle vil bli enda flinkere i fremtiden, avslutter Svinvik.

bilde (4).png

bilde 2.jpg