Kari-Elin, Ann Elin, Ann Ragnhild

100 000 til skimuseet

Torsdag kveld hadde Rindal skimuseums venneforening sitt årlige kombinerte årsmøte og juletreff. I tillegg til å gjennomføre valg og vanlige årsmøtesaker vedtok årsmøtet å gi en gave på kr. 100 000 til museet.

Maken til venneforening!

Ja, maken til venneforening er det få museer gitt å ha! Ved åpninga av skimuseet sommeren 2014 overraska også venneforeninga med en gave på kr. 100 000. Og i løpet av 1 ½ år som har gått siden da, har de klart å få samla inn nye 100 000 til museet. Dette er det bare å ta av seg hatten for!
Pengene har de tjent ved å lage og selge en museumskalender, arrangere grautdag i Kulturvøkku og holde åpen søndagskafé i Bjønnåsstøggu i sommersesongen.  Medlemmer i venneforeninga strikker også Rindalsvotter og -sokker som selges på museet.

I tillegg til dette gjør de mye gratis arbeid. De har fast venneforeningsdag på museet på tirsdager, der de møtes for å gjøre forefallende arbeid ute eller inne og samles til en felles lunsj. De deltar på dugnad, raker og rydder, snekkerer, vasker og lufter alt etter årstid. I sommer hadde de minislåttonn med påfølgende høyonn, slik at museet hadde ei hesje å vise fram, hesjene har etter hvert blitt et sjeldent syn på bygda.

Skoleformidling
Venneforeningas medlemmer tok i vår i mot skoleelever på husmannsplassen Stokke, der elevene på barnetrinnet fikk prøve å vaske klær på gammelmåten med vaskebrett, heimsåpe og balje, bake boller i gammeldags vedovn, sage ved og dra slipesteinen når ljåen og øksa skulle kvesses og blåse såpebobler med trådsnelle. Fem dager ble brukt til dette.

Ved museet blir innsatsen deres virkelig verdsatt, og den blir også lagt merke til utenfor museets område. Det var ikke uten grunn at de fikk kommunens kulturpris for et par år siden.

Utløser gaveforsterkningsmidler
Departementet har en ordning de har kalt Gaveforsterkningordningen.

Det vil si at gaver på minimum kr 100 000 til museer utløser en gaveforsterkning fra Kulturdepartementet på 25 % av gavesummen.  Dermed øker venneforeningas gave fra kr. 100 000 til kr. 125 000.

Vi gjentar: maken til venneforening!

 

Juletreff 2015

25 personer deltok på venneforeningas årsmøte og juletreff

Bilde over: Avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli overrekkes kr 100 000 fra venneforeningas styre: Leder Ann Elin Brønstad, sekretær Ann Grimsmo og kasserer Ragnhild Bolme.