Rindal seniordans

15 år med seniordans

Idet vi går inn i det nye året 2020, fyller Rindal seniordans 15 år. Det har vært 15 år med mye ”Dans i glede, - dans for livet”, som er mottoet til Seniordans Norge.

 

Starten

-Jeg husker at Gudrun Moen spurte meg en dag, om jeg kunne tenke meg å være med å hjelpe til på seniordansen, sier Lisbet Stenbro. Seniordans? Jeg var 63 år. Var ikke det noe for gammelt folk?
Men så  tenkte jeg litt på det og fant ut at jeg måtte se hva disse seniordanserne egentlig drev med.

Dette var i 2011. Siden da har hun vært seniordanser. I dag er Lisbet leder i Rindal seniordans og styremedlem og webansvarlig i Trøndelag Sør Seniordans.

Men det var Gudrun Moen som starta det hele i 2005.
- Vi ble introdusert for seniordans på et arrangement i Rindalshuset, der seniordansere fra Orkanger deltok.  - Dette såg gøytt ut, sier Gudrun. Hun fikk med seg Inga Kirkholt, og så ga de seg med på et grunnkurs for danseledere i Trondheim og fikk starta ring i Rindal ganske fort.  Meldal, Rennebu og Rindal starta seniordans med felles styre i 2006, men i 2008 ble Rindal seniordans stifta som eget lag med 14 dansere.

Gudrun og Inga gikk flere kurs og ble godkjente instuktører. Men i 2011 ble det behov for avløsning, og det var da Lisbet Stenbro kom inn i bildet. Hun fikk med seg Gjertrud Opøyen og Maria Røen og alle tre gikk kurs. Etter å ha deltatt på 4 kurs er du godkjent som instruktør. I dag er i tillegg også Magnhild Helgetun og Ingeborg Landsem godkjente instruktører, slik at de i dag er fem som deler på å instruere seniordansen.
 

Instruktørene i Rindal seniordans.jpg

Dette er instruktørene i Rindal seniordans: Maria Røen, Gudrun Moen, Lisbet Stenbro, Ingeborg Landsem og Magnhild Helgetun

Hva er seniordans?

Mange tror at seniordans og gammeldans er det samme. Det er det ikke, selv om en i seniordans også bruker både valsesteg og tangosteg. Men i seniordans danser en mest i ring og her er hver enkelt dans koreografert til en spesiell sang eller melodi/musikk. I tillegg danses det også eksempelvis både swing, zorba og line-dans.

For ung til å bli med på seniordans?

Mange tror at seniordans er bare for oldinger, og tenker: - Dette er da jeg altfor ung til! Det at seniordansen øver på eldresenteret, kan også forsterke denne myten. For dette er virkelig en myte. Ifølge definisjonen er du senior når du har passert 60 år. Har du vært glad i å danse som ung, eller er du en av dem som kjenner at det rykker i dansefoten når du hører fin musikk, vil du utvilsomt ha glede av å bli med på seniordans Det er god trim både fysisk og mentalt, og veldig sosialt.

Kurs, turer og samlinger

Seniordanserne i Rindal kan fortelle om utallige kurs og samlinger de han vært med på. De har også vært på besøk hos andre seniordanselag både i Møre og Romsdal og i Trøndelag, og de har hatt besøk av naboer. Det er alltid både moro og inspirerende å treffe og danse i lag med andre ringer. De har også underholt ved flere anledninger, som på Torgdagen under Kulturvøkku.
I 2019 hadde Rindal besøk av seniordansere både fra Tempe i Trondheim og fra Hemne. Sammen med hemnværingene ble det dansa på tunet på Rindal skimuseum.
- Men, som Lisbet sier, - vi er egentlig ikke så opptatt av elegante bevegelser. Det viktigste er danseglede, å ha det moro og være en del av et sosialt fellesskap. Så får vi trim for både kropp og hode i tillegg.

Medlemmer

På det meste har det vært 24 medlemmer i Rindal seniordans, i dag er det 16.
- Vi ønsker oss flere, det er alle i Rindal seniordans enige om, - og spesielt hyggelig hadde det vært om vi fikk med noen karer. Vi har hatt menn med, men i dag er vi bare kvinnfolk.

Seniordans Norge

Rindal seniordans er tilslutta Seniordans Norge.
- Vi gjør det slik at det første året du er med slipper du å betale kontingent, sier Lisbet, - slik at nye får tid til å finne ut om dette er noe de liker og vil være med på. Medlemmene får også medlemsbladet Danseringen. Der er det mange tilbud om både kurs og turer både inn- og utenlands. Og hver sommer er det landsstevne på Lillehammer.

Støtte til kurs

Til lederkurs får laget støtte fra Studieforbundet for kultur og tradisjoner, etter søknad. De har også fått økonomisk støtte både fra Rindal kommune,  Rindal Sparebank og Svorka. Det er viktig at lederne får oppdatere seg på kurs. Som leder er Lisbet også med på ledersamlinger, der det også kan være nye ideer å snappe opp.

Bli med!

Rindal seniordans møtes hver torsdag på Rindal eldresenter, vanligvis kl. 11-13. Hvis eldresenteret er opptatt, kan dansen bli flytta til seinere på dagen. Følg med på kalenderen på Trollheimsporten. Hvis dette er noe DU synes ser moro ut og har lyst til å prøve, er det bare å møte opp.Seniordans er forebyggende helsearbeid i praksis.

 

På videoen danser Rindal seniordans ”Swing i ring” til Elvis Presleys ”Stuck on you”

 

Ingressbilde: Rindal seniordans på første øving i 2020: Foran: Kjellaug Foseide, Marit Bolme, Ingeborg Landsem og Magnhild  Helgetun.
Bak: Else Nyheim, Tordis Sveen, Kristine Ree, Maria Røen, Rønnaug Brønstad, Else Elshaug, Gudrun Moen og  Lisbet Stenbro.
Astrid Flø, Annlaug Lie og Anne Skjølsvold, som var fotograf,  er ikke med på bildet.


Rindal seniordans er medlem i Trollheimsporten