17

17. mai-feiring for 75 år siden

Presten i Surnadal har fått et hyggelig brev fra Gullaug Lereim Dybdahl, der hun forteller om feiringen av 17. mai for 75 år siden, i 1945. Brevet, program og bilde er publisert med godkjenning av Gullaug og med hilsen til alle lesere.

Jeg har tenkt at det kanskje kunne være av interesse for dere som bor på Surnadal prestegard å få vite hva som foregikk der den 17. mai 1945. Etter gudstjenester både i Mo og Ranes kirker var feiringen lagt til prestegarden. 

Foto viser festen på tunet og program for dagen. Dette programmet har jeg transkribert etter et gulnet ark skrevet av min far på hans Remington skrivemaskin. Dette er nå vanskelig å avfotografere.

Jeg var nesten fem år da freden kom og husker klart mye av det som skjedde. Det var som hele bygda strålte, selv om det nok ikke var sol akkurat den 17. Men det å høre hornmusikken var nytt og en fantastisk opplevelse. Det klang så flott gjennom bygda da musikken marsjerte fra Øra mot Skei. 

Men den 8. mai minnes jeg som en spesiell lys dag, da vi satt i Øye kyrkje og sang Fagert av landet for første gang. Gleden var til å ta og føle på! For meg var det også spesielt at far var hjemme igjen etter internering på Helgøya, der han var sammen med andre opposisjonelle prester.  

Som dere ser, var det mange taler og mye sang. Ingen leker for barna eller is og brus!!  Men for en fest-stemning. Ved hovedbygningen var talerstolen satt opp. Korene hadde tilhold i vogn-bua, kan min eldste bror huske, Det var pyntet med bjørkeløv og flagg flere steder.

Med de beste ønsker for en god feiring, tross Korona-krisen

fra Gullaug

Program for 17. mai 1945-page0001.jpg