175-åring gir ut bok
Neste år feirer Surnadal Sparebank 175 år. Jubileumsåret markeres med bokutgivelse i november, ført i pennen av Svein Sæter.
Det er tidligere gitt ut to jubileumshefter om sparebankene i både Surnadal og Stangvik, ved 100-årsjubileet og 140-årsjubileet, og disse ble skrevet av Hans Hyldbakk. Nå er det er altså 35 år siden sist, og denne gang har Surnadal Sparebank fått med seg forfatteren de kaller «den nye Hyldbakk». Svein Sæter har et tyvetalls bøker bak seg, i all hovedsak innen sakprosa, inkludert en biografi om nettopp Hyldbakk.
Fra minibank til mobil-app
Da bankens tidligste historie allerede foreligger i de to første jubileumsheftene, forteller banksjef Allan Troelsen at det først og fremst blir fokus på å dokumentere tiden siden forrige jubileumshefte for ettertiden. Men Sæter blir nok ikke i beit for materiale av den grunn. Både kunder og ansattes bankhverdag har gjennomgått drastiske endringer siden starten på 80-tallet. For å sette det litt i perspektiv forteller Troelsen at den siste, store nyheten fra sist jubileumshefte var minibankens inntog. Hopper man 35 år frem i tid er plutselig tusen banker bare et tastetrykk unna, og digitalisering og globalisering gjennomsyrer bankhverdagen. Men markedssjef Liv Dalsegg understreker at Surnadal Sparebanks fellesskaps- og samfunnsdannende funksjon fortsatt står sterkt.
- Banken er en institusjon, fastslår hun.
Sæter er enig og trekker paralleller til Hyldbakks personlige liv. Han peker på dikterens sterke lokalpatriotisme og totale lojalitet til sin lokale sparebank.
- For ham var det uaktuelt å ha pengene i noen annen bank, smiler Sæter.
Kombinasjonen av en bank i stadig utvikling og et solid, lokalt ankerfeste blir derfor en rød tråd i boka.
- Det er spennende for en forfatter å gripe fatt i, sier Sæter.
Troelsen setter stor pris på å ha fått med Sæter på laget.
- Svein var førstevalget. Vi ville ha med en lokal person som har forståelse for det å ta vare på lokalhistorien, sier banksjefen.
Mye å formidle
Sæter selv ser frem til å ta fatt på oppgaven. Boka vil etter planen være ferdig i november, og forfatteren har som mål å skrive en tiltalende bok som skal være god å lese, i selskap med en del bilder. Historiene som skal fortelles er mange, men enkelte hendelser står sterkere enn de andre. En av de mest markante milepælene i Surnadal Sparebanks mangeårige historie er også den nyligste. Utstedelse av egenkapitalbevis, altså åpning for eierskap i banken, pågår i disse dager. Blant andre høydepunkter nevner Troelsen og Dalsegg fusjonen med Stangvik i 2001, etablering av kontorer i Trondheim og Kristiansund samt nytt bankbygg i 2009. I tillegg har banken alltid utvist et stort samfunnsengasjement, noe som utvilsomt vil bli viet fortjent plass i boka. Men hva ville vel en bankhistorie vært uten noen essensielle tall? Troelsen opplyser at Surnadal Sparebanks forvaltningskapital har økt fra 450 millioner i år 2000 til 5,4 milliarder i 2015.
Skal vi tro Troelsen og Dalsegg er bokutgivelsen bare den spede starten på et svært innholdsrikt jubileumsår. De vil ikke røpe mye, men at Surnadal Sparebank i kjent stil kommer til å involvere hele lokalsamfunnet i jubileumsåret, er hevet over enhver tvil.