Positive resultater av næringssamarbeidet Sunndal-Surnadal
60 nye arbeidsplasser så langt
26 prosjekter som vil bidra til å skape nær 60 nye arbeidsplasser har fått tilskudd fra SuSu-Programmet. Utviklingsvilje og –evne hos lokalt næringsliv er hovedforklaringen bak de positive tallene. Programmet er nå halvvegs i den 4-årige programperioden.
Det skriver kommunene i en pressemelding fredag.
Ved utgangen av 2015 hadde SuSu-Programmet bevilget 2,7 mill kr til utviklingstiltak i lokale bedrifter. Bedriftene bidrar selv med 10 mill kr i egeninnsats. – Med nesten 60 arbeidsplasser på gang så langt ser vi at målet om 80 nye arbeidsplasser i løpet av programperioden er innen rekkevidde, sier Ståle Refstie og Lilly Gunn Nyheim som er henholdsvis leder og nestleder i styret for programmet.
Alle tiltakene som har fått støtte er i regi av lokale bedrifter. – Dette bekrefter at vår hovedstrategi om å satse på lokalt næringsliv for å skape nye arbeidsplasser er rett. De prosjektene som har fått støtte viser også at vi har et framoverlent og variert næringsliv i Sunndal og Surnadal. Det lover godt for fortsettelsen, sier Refstie og Nyheim.
Sunndal og Surnadal har hatt ulike former for næringssamarbeidet i flere år. I 2013 vedtok kommunestyrene å inngå en strategisk samarbeidsavtale om det såkalte SuSu-Programmet, som legger til grunn at rekrutteringsarbeid og bedriftsrettede tiltak i to næringssterke kommune skal bygge opp under visjonen om en døgnåpen region i vekst. Avtaleparter og hovedbidragsytere er Sunndal og Surnadal kommuner. Møre og Romsdal fylkeskommune støtter programmet økonomisk.
SuSu-Programmet ledes av et styre bestående av 2 representanter oppnevnt av næringslivet og 2 oppnevnt av formannskapene i hver kommune. I tillegg deltar rådmannen i begge kommuner og Møre og Romsdal fylkeskommune som observatører. Sunndal Næringsselskap (SUNS) og Surnadal kommunes plan og utviklingsavdeling står for gjennomføringen av programmet.
Det er fortsatt godt med midler tilgjengelig for bedriftsretta tiltak, og bedrifter i begge kommuner oppfordres til å ta kontakt dersom de har utviklingstiltak på gang. Tiltak som gir sysselsettingseffekt og/eller bedrifter med en klar vekststrategi vil bli prioritert. Samlet ramme for tilskudd er på 2,2 mill kr per år. Kontaktpersoner er Per Helge Malvik i Sunndal Næringsselskap og Harald Bredesen i Surnadal kommune.
I regi av SuSu-Programmet er det også utviklet en ny møteplass for lokalt næringsliv i form av kombinerte bedriftsbesøk og nettverkstreff hos sentrale bedrifter. Vertskap for de 4 vellykkede treffene som har vært gjennomført til nå har vært Talgø, Hydro, Pipelife og Nofima. Når det gjelder arbeid med rekruttering er det årlige Trondheimstreffet, sjekknordmøre.no og magasinet Utpågang de viktigste tiltakene som programmet har arbeidet med så langt.
Bildet over: Programstyret 2016