Idar Nedrebø og Ola G Bjørnås

Åpent fjøs med demonstrasjon av melkerobot

Det var godt oppmøte på "Åpent fjøs" hos Ola G. Bjørnås i Rindal onsdag. Reime Landteknikk var med og demonstrerte melkeroboten fra GEA, som ble installert i juni år.

Det er Reime Landteknikk som har levert melkeroboten på Nergard Bjørnås. Også Røv mølle, Nortura og Tine var med på arrangementet, og sørget for servering til alle som kom innom.

DSC_0299.jpg
Nortura sponset pølser for anledningen.

DSC_0297.jpg
Guttorm Bjørnås forsyner seg med kake fra GEA.

Tove Mogstad.jpg
Tove Mogstad fra Røv Mølle trosset det sure været og serverte kaffe fra svartkjel.


Fornøyd med roboten

Ola G. Bjørnås forteller at han har hatt melkeroboten i 5 måneder nå, og han er veldig godt fornøyd med den. Han har 24 kyr i fjøset nå, men roboten har mye større kapasitet enn det, så den setter ikke noen begrensing for eventuell utvidelse av besetningen Tidligere var det melkestall i dette fjøset, som sist ble påbygd i 2003. Ola G Bjørnås forteller at han har planer om å bygge på igjen til neste år.

Han forklarer at GEA melkerobot er modulbasert, og derfor enklere å få inn og tilpasse i et eldre bygg som dette. Denne typen robot har flere fordeler. Den kan blant annet melke enkelte spener separat, slik at melka fra de friske spenene går på tanken, mens melk fra f.eks. spener med høyt celletall skilles ut. Ellers skjer både vask, formelking, melking og dip av spenene i den samme spenekoppen. Med en dataskjerm på roboten kan man følge med på hver enkelt melking, og sammenligne med historikk på hver enkelt ku.

DSC_0317.jpg
Ola G. Bjørnås, Per Kåre Nergård, Tore Simonset og Leif Magne Rindalsholt studerer melkeroboten.

DSC_0304.jpg
Her har man full oversikt over melkeproduksjonen.


Mer fleksibel arbeidsdag

Ola G. Bjørnås forteller at det gikk greit å venne kyrne til roboten. Det meste var på plass etter tre dager, mens ei av kyrne måtte ha 14 dagers tilvenning. Nå har han fått en mer fleksibel arbeidsdag. Han må fore og fli i fjøset uansett, men han er ikke bundet opp av bestemte tider på samme måte som tidligere. Det er en stor fordel, særlig i onnene, synes han.


Passer godt for mindre besetninger

Idar Nedrebø, som er daglig leder hos Reime Landteknikk, forklarer at dette er en melkerobot som passer godt for mindre besetninger. Ved at man kan skille ut melka fra enkelte spener blir det mindre som går til spille. Han forteller at GEA er en av verdens største produsenter til næringmiddelindustri, og de leverer melkeroboter i hele verden. Så dette er velutprøvd teknologi, og man kan være helt trygg på at melka er rein. GEA har i tillegg fokus på minst mulig forbruk av både strøm og vann. 

DSC_0312.jpg
Idar Nedrebø fra Reime Landteknikk og Ola G. Bjørnås er fornøyd med melkeroboten fra GEA.

DSC_0319.jpg
Et fjøs av denne typen kan også fungere godt med melkerobot.