193

Nå med svar!

Akrobatisk åme

Sender bilder av ei lita åme som så helt livløs ut, der den satt musestille på et blad. Men da jeg pirka litt borti den, skal jeg si det ble liv! Rene akrobaten! Nesten så jeg hørte den fresa... På undersida av et blad, var et rødt lite “eple”. Noen som har navn på åma? Er det noen sammenheng mellom åma og “eplet”?

Har noen av leserne våre innspill til hva det er Lise D. Løset har funnet? Send inn til redaktor@trollheimsporten.no

Nå med svar! Klikk Les mer..

Foto: Lise D. Løset.

Svar fra Ove M. Aasen: Dette er nok larvestadiet til Gaffelstjert, tør ikke si hvilken da åmen er så liten. Anbefaler å legge larven i en isboks (med hull i) med samme type blad som den har spist av og tilføre nye etter hvert som den spiser, da kan man observere utviklingen fram mot puppestadiet. Viktig å legge i noen kvister som den kan bruke til puppekammer, når den har puppet seg er det bare å sette boksen på et kjølig sted til neste vår. Når våren kommer kan en sette boksen på hedersplass i stuen å vente i spenning på den vakre Gaffelstjerten klekkes. Tror nok at en større utgave av larven til Gaffelstjerten har vært avbildet på porten før.

Når det gjelder eplen: Tror dette kan være en plantevepslarve sitt verk, også kalt pilegallbladveps. Ingenting med akrobaten å gjøre. Kan være en Pontania sp. (forkortelsen sp blir ofte brukt når en ikke riktig vet hvilken art det er, men det betyr egentlig at arten ikke er beskrevet før og står for "species") Slektsnavnet blir Pontania men man vet ikke artsnavnet.