Aktivitetsvenner dobler gleden
Tirsdag signerte Surnadal Demensforening og Nasjonalforeningen for folkehelsen samarbeidsavtale om aktivitetsvenn i Surnadal kommune, og i april arrangerer de kurs om demens. Nå har de tro på at det er mange som vil være med på å doble gleden.
Aktivitetsvenn er å skape gode opplevelser sammen med personer med demens, forklarer Heidrun Solstad fra Surnadal Demensforening. Hun sitter i arbeidsgruppa for aktivitetsvenn i Surnadal kommune sammen med Borghild Husby Kvande, Reidun Dønnem Nerland fra Surnadal sjukeheim, samt representanter fra Røde Kors, Todalen Sanitetsforening og Surnadal kommune. I samarbeid med Liv Synnøve Hoel fra Nasjonalforeningen for folkehelsen har de nå utformet – og signert – en avtale med felles mål: å spre kunnskap om demens og rekruttere frivillige til aktivitetsvenn. Om noen uker arrangeres derfor kurs på Surnadal sjukeheim.
I Møre og Romsdal er det mange kommuner som allerede har kommet godt i gang. Erfaringene er spredte hva antall frivillige angår, opplyser Liv Synnøve Hoel. I Kristiansund var det for eksempel slett ikke mange som meldte seg, mens det i Rindal var hele 26 frivillige. Unge som gamle, menn og kvinner. Men uansett antall er det den enkelte frivillige som betyr så mye, smiler Hoel. Hun forteller om rørende møter mellom aktivitetsvenner og personer med demens.
- Man hører fra noen som har fått en «match», fra det første, forsiktige møtet, til et godt vennskap over tid.
Noen som passer for deg
Hoel forklarer at det er stort fokus på å doble gleden - å dele det man liker å gjøre med noen andre.
- Alle har noe de kan dele med et annet menneske. Vi kobler to som vil ha like stor glede av noe, derfor kaller vi det dobbel glede.
Det er bare fantasien som setter grenser for hvilke aktiviteter man kan gjøre som aktivitetsvenn, mener Hoel. Personer med demens setter ofte pris på å være fysisk aktive, det være seg gjennom å gå turer, hagearbeid, dyrebesøk, sang og dans. Både personene med demens og aktivitetsvennene fyller ut skjema om interesser, ønsker og lignende, og så vil arbeidsgruppa sette to passende kandidater i kontakt med hverandre.
Både personer på institusjon og hjemmeboende kan delta. Solstad forklarer at det for hjemmeboende er lett å bli isolert, og det å ha aktiviteter utenom hjemmet blir viktig for å fortsatt beholde kontakten med omverdenen. I tillegg til å potensielt bremse sykdomsforløpet kan aktivitetsvenner dessuten være med på å lette store byrder for pårørende.
- Pårørende vil gjerne greie alt selv med personer med demens, men når noen andre også gir omsorg så får man en ekstra fot å stå på, sier Hoel.
Det er liten tvil om verdien i den individuelle tilpasningen. På institusjon samles ofte de eldre i grupper til felles arrangementer, noe som er verdifullt i seg selv, men med en aktivitetsvenn får personer med demens være stjerne i sitt liv en dag i uka, smiler Hoel.
Konkrete resultater
Det er de 229 millionene fra TV-aksjonen i 2013 som muliggjør det intensive arbeidet for demensomsorg rundt om i landet.
- Nå viser vi konkret hva som går tilbake til lokalsamfunnet fra innsamlinga, sier Hoel.
Hun skryter av den lokale demensforeninga, som har vært meget aktiv i demensomsorgen i Surnadal og som har satt ned det hun beskriver som en solid arbeidsgruppe. Hoel har stor tro på at det er mange som vil gjøre en frivillig innsats i Surnadal, og får bifallende nikk fra arbeidsgruppa.
Kurset arrangeres 14. og 20. april kl. 17.30 og holdes av Heidrun Solstad og Liv Synnøve Hoel. Tema vil være info om sykdommen, kommunikasjon med personer med demens, utfordringer og taushetsplikt for aktivitetsvenner. Kurset passer for alle som ønsker mer informasjon både om sykdommen og om det å være aktivitetsvenn. Det er helt uforpliktende - man kan godt ta stilling til om man ønsker å være aktivitetsvenn på et senere tidspunkt. Arbeidsgruppa er tydelig på at de frivillige kommer inn i et trygt system. Alle over 16 år kan være aktivitetsvenn, og oppfordringen fra arbeidsgruppa er klar:
- Hvis du har tenkt tanken, kom!
Bak Reidun Dønnem Nerland. Foran f.v. Borghild Husby Kvande, Liv Synnøve Hoel og Heidrun Solstad.