DSC_0027

OBS! Teksten er korrigert mht. Rindal skimuseum

Arbeider videre med planene om nytt helsehus

Onsdag var kommunestyret i Rindal samlet igjen, med en meters avstand. I tillegg til den vanlige saklista var det orienteringer om plankontoret, skimuseet og kulturskolen, og utdeling av Drømmestipendet. Dette møtet er også en prøvesending for kommune-TV i Rindal.

Saksdokumentene til møtet finner du på Rindal kommune sin hjemmeside.

17 medlemmer møtte.


Spørretime:

Det har kommet inn noen spørsmål til spørretimen på forhånd.


Spørsmål: Hva skjer med montering av videoovervåkningsutstyr på Rutebilstasjonen? Hva vil dette koste, og hvem betaler? Er det vurdert oppussing på venterommet?

Svar: Nytt overvåkningsutstyr er bestilt. Det vil bli montert når ombyggingen av brannstasjonen nærmer seg ferdig. Venterommet blir nå brukt som pauserom til bussjåførene. Nytt overvåkningsutstyr vil koste ca 20.000 kr. En del av kostnaden dekkes av de som utførte hærverket, resten av kommunen. Det er ikke planlagt oppussing, bare skifte av innerdører.


Spørsmål: Rindal Arbeiderparti har stilt spørsmål om at de ansatte i kommunen fikk gavekort i to Rindalsbedrifter i gave til påske. Arbeiderpartiet spør om hvem som tok denne beslutningen, og hvilke vurderinger som lå til grunn. 

Line Flåtten (Ap) tok ordet og påpekte at det var fire bedrifter i Rindal som måtte stoppe umiddelbart på grunn av koronasituasjonen, ikke bare to.

Svar: Ordfører Vibeke Langli svarte at avgjørelsen ble tatt av ordføreren og lederteamet, ut fra ulike vurderinger, blant annet de aktuelle bedriftene sin lagerbeholdning. Det kan bli aktuelt å støtte flere lokale bedrifter i løpet av året, sa hun. Midlene som ble brukt er penger som normalt brukes til felles sammenkomster.


Spørsmål: Er nytt Arbeidsmiljøutvalg på plass?

Svar: Rådmann Birgit Resich svarte at ja, AMU er nå på plass.


Spørsmål: Skolen og barnehagene har åpnet. Hvordan har gjenåpningen gått?

Svar: Skoleansvarlig Gunnhild Strupstad fortalte litt om oppstarten av skolen og barnehagene.

I Rindal har barnehagene vært åpne kl 07.30 -16.00 hver dag siden gjenåpninga. Barnehageåpninga var krevende i starten. Det var utfordrende å få det til å gå opp med nok personell i små grupper, siden regelverket var veldig strengt i starten. Det var litt stress med renhold, men det er lettere nå. Voksne og barn er friske. Det er nå åpnet for at alle kan be om testing, men det har vært lite etterspørsel. Det er lite sykdom ellers også nå som smitterisikoen er redusert, det er lite farang og barnesykdommer.

Skole og SFO åpnet litt senere, og det har også gått veldig bra. Ett trinn er på kantina, og ett trinn er på møterommet på Rindalshuset, og resten er fordelt på rommene på skolen. Det er veldig godt samarbeid med busselskapet, med en ekstra runde rundt lina for å få med alle. Alle møter på skolen som vanlig, og drifta går omtrent som normalt.

Det planlegges for full gjenåpning i august.

 

Kristi Barbo Landsem (Sp) gikk på talerstolen og viste fram boka Bobilguiden, der Rindal nå har fått plass i Vestlands-boka. Hun oppfordret til å legge enda mer til rette for bobilturister ved Igltjønna. Dette er kanskje det beste stedet for campingturister i Rindal. Et fint sted, med mulighet for aktiviteter, og samtidig nær sentrum. Slik er det ikke så mange andre steder. Dette passer veldig bra for bobilturister.

 

Ordfører Vibeke Langli tok ordet og takket alle enheter for innsatsen gjennom koronakrisen.

 

Orientering fra plankontoret

Norunn Fossum, som er daglig leder ved plankontoret på Berkåk, holdt en orientering om arbeidet der. Rindal kommune er medeier i plankontoret. Fossum forklarte også litt om Rindal kommunes kommuneplan, som ble vedtatt i 2018

DSC_0034.jpg
Norunn Fossum fortalte om plankontoret og om kommuneplana i Rindal.
 

Orientering om Kulturskolen i Surnadal og Rindal

Orienteringen om Kulturskolen ble innledet av et musikalsk innslag med Uma Børset Bekken og Sanna Reinfjord Steinshamn.

Uma og Sanna.jpg
Uma Børset Bekken og Sanna Reinfjord Steinshamn spilte og sang for kommunestyret.
 

En hyggelig overraskelse var utdelingen av Drømmestipendet 2020, til dansestudent Gjertrud Maria Moen. Det kan du lese mer om her.

DSC_0052.jpg
Gjertrud Maria Moen motttok Drømmestipendet på 15.000 kroner. F.v. Rektor Torbjørn Larsen, danselærer Stine Valde, Gjertrud Maria Moen og ordfører Vibeke Langli.
 

Rektor ved Kulturskolen Torbjørn Larsen orienterte om Kulturskolen sitt arbeid. Han fortalte blant annet om undervisningen i koronasituasjonen, der det meste av undervisningen har foregått på Teams. Kulturskolen ønsker å vise at de er et viktig tilbud for mange, både store og små.

 

Orientering om Rindal Skimuseum og MiST

Kulturleder Morten Møller orienterte om Rindal skimusem, som er overført fra Nordmøre Museum til MIST. Arbeidet mot eierskap i MIST for Rindal kommune, og arbeidet mot Kulturdepartement for fullfinansiering av overføringen, er ikke helt klart enda.

 

25/20 Vurdering av eiendomsskatt under koronakrisa


Saka ble lagt fram av økonomisjef Henning Andersen.


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret tar saken til orientering.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

26/20 Vurdering av gebyr på salgsbevilling under koronakrisa


Saka ble lagt fram av økonomisjef Henning Andersen.


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret tar saken til orientering.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

27/20 Rekruttering Rådmann/kommunedirektør


Saka ble lagt fram av ordfører Vibeke Langli.

Rådmann Birgit Reisch har sagt opp sin stilling. Fratredelsesdato er satt til 1. desember 2020.


Ordførers innstilling:

Rindal kommunestyre gir følgende fullmakter i den videre prosessen i å rekruttere ny kommunedirektør:

• Ordfører, varaordfører og opposisjonsleder utnevnes til arbeidsutvalg
• Arbeidsutvalget orienterer formannskapet om prosessen, og det er formannskapet som innstiller til kommunestyret.
• Arbeidsutvalget setter i gang prosess med å vurdere endringer i organisasjonsstrukturen i Rindal kommune.
• Ordfører gis fullmakt til å gjennomføre arbeidet med å innhente tilbud fra ekstern rådgiver i ansettelsesprosessen. Arbeidsutvalget velger deretter ekstern rådgiver ut fra innkomne tilbud.
• Arbeidsutvalget utformer utlysningstekst og deltar i intervju. Tillitsvalgte involveres ved intervju av kandidater og ved innstilling til kandidat.

Rindal kommunestyre bevilger nødvendige økonomiske midler for å gjennomføre en god og grundig prosess for å rekruttere ny kommunedirektør.

Rindal kommunestyre vedtar at tittelen rådmann erstattes av tittelen kommunedirektør ved tilsetting av ny kommunedirektør.


Ordførers innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

28/20 Referansegruppe HO-plan og helsehus
 

Saka ble lagt fram av økonimisjef Henning Andersen. 


​Bettina Røen Helgetun (Sp) påpekte at referansegruppa blir viktig i dette arbeidet. Hun ba om at det blir lagt inn i saka at referansegruppa skal brukes jevnlig gjennom prosessen.

Line Flåtten (Ap) støttet dette. Hun sa at det er viktig at det også er med noen som kjenner bygget godt i referansegruppa, kanskje helst vaktmesteren.

Kjetil Løften (Sp) syntes at sammensetninga av referansegruppa er litt snever. Han tok til orde for en utvidet referansegruppe, der flere er representert, og at denne gruppa blir jevnlig engasjert.

Henning Andersen påpekte at referansegruppa ikke har noen makt, og det kan ikke delegeres myndighet ned dit. De skal bare komme med råd. 

Ordfører Vibeke Langli (Sp) syntes også at det er viktig hvem som sitter i referansegruppa, og at hun gjerne ser at det blir konkretisert hvem som skal være med i gruppa.

Ola T Heggem (Sp) påpekte at det blir mange små avgjørelser som skal tas, og det vil være klokt å følge rådene fra referansegruppa.


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret vedtar at referansegruppen for HO-plan og helsehus blir satt sammen av en representant fra hvert parti, en representant fra de tillitsvalgte og en representant fra Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Samt at prosjektorganisasjonen stiller administrative ressurser etter behov inn i referansegruppen.

Kommunestyre ber rådmannen innarbeide prosjektorganiseringen gitt i figur under som standard for store prosjekt i et seinere saksfremlegget til nytt økonomi- og finansreglement.


Kjetil Løften (Sp) la fram et forslag fra Rindal Sp til konkretisering angående referansegruppa. Referansegruppa skal bestå av ordfører, varaordfører, opposisjonsleder, en representant fra driftsutvalget. Alle disse skal ha personlig vara. Tillitsvalgte, rådet for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne og brukergruppene skal også være representert i referansegruppa. Gruppa skal brukes aktivt og ha jevnlige møter så lenge prosjektet pågår.


Senterpartiets forslag ble enstemmig vedtatt.

Rådmannenens innstillling inkludert Senterpartiets forslag ble enstemmig vedtatt.

 

29/20 Forprosjektering for helsehus/helsetun


Saka ble lagt fram av økonomisjef Henning Andersen. 

Det er lagt fram 6 ulike alternativer til plassering av det nye bygget.

Økonomisjefen påpekte at korona skaper usikkerhet i kommunens økonomi, men det endrer ikke utfordringene i helse og omsorgstjenestene framover.

Kjetil Løften (Sp) sa at han er mildt sagt forundret over de forslagene som nå har kommet fra arkitektfirmaet Streken. Han er overrasket over de forslagene som forutsetter oppkjøp av andre tomter, der det bare ser ut som det samme bygget er flyttet rundt på ulike steder. Ut fra dette ser han variant 6 som eneste mulige alternativ.

Line Flåtten (Ap) sa at dette ikke er et svar på det vedtaket som ble gjort sist. Dette synes hun er slett arbeid av Streken, og hun undrer på hvor kommunikasjonen har sviktet. Hun spurte også om kommunen har råd til denne investeringen, og har enheten for helse og omsorg rom for å ta innsparingene som følger?

Henning Andersen svarte at et slikt prosjektet selvsagt er utfordrende økonomisk, og forutsetter prioriteringer i drifta.

Magnar Dalsegg (H) påpekte at Streken har gjort det de har fått beskjed om å gjøre. Han inrømte at han også ble også skuffet over de nye tegningene, men at han har seg selv å takke, for han var med og gjorde det forrige vedtaket. Han sa også at han ser variant 6 som mest aktuell.

Ordfører Vibeke Langli (Sp) sa at hun forventer at plasseringen skal bli avgjøres i forprosjektet, og så langt har man ikke kommet enda. 

Kirsti Barbo Landsem (Sp) påpekte at man fortsatt ikke vet om variant 6 er mulig å gjennomføre. Man har ikke undersøkt om det er mulig å bygge på en ny etasje på det eksisterende bygget.

Henning Andersen minnet om at det skal ikke tas noen avgjørelse om plassering nå. Det som nå legges fram er varianter som man kan gå videre med.

Svein Halsetrønning (Ap) syntes at disse alternativene burde ha kommet fram tidligere i prosessen.

Ola T Heggem (Sp) oppfordret til å fortsette prosessen. Han oppsummerte hva som er de viktigste prioriteringene. Variantene som nå er lagt fram er ulike plasseringer av alternativ C, slik som det ble bestilt i forrige vedtak. Selv har han hele tiden sett for seg at det må bygges mot nord.

Åge Jonli (Ap) sa at han er usikker på om det var riktig å velge alternativ C forrige vedtak, når man nå ser at det er den samme varianten som bare vises i ulike plasseringer.

Line Flåtten (Ap) spurte om man får mindre tilskudd dersom man deler opp byggeprosessen. Henning Andersen bekreftet at det da kan bli noen mindre tilskudd pr plass. 

Kjetil Løften (Sp) presierte at vedtaket i dag må  bli veldig nøyaktig, med tanke på veien videre.


Rådmannens innstilling:

Kommunestyre vedtar å gå videre med forprosjektering med utgangspunkt i alternativ C fra skisseprosjektet.

Plassering av nybygg avklares særskilt i første fase av forprosjektet med eget vedtak i kommunestyret.

Forprosjektet skal utrede muligheten for at nybygget kan bygges i minimum to trinn


Senterpartiet la fram et nytt forslag til innstilling, som blant annet innebærer at referansegruppa skal følge prosessen tett, fra nå. (Se protokoll fra møtet, når den blir lagt ut på Rindal kommunes hjemmeside)


Forslaget fra Senterpartiet ble enstemmig vedtatt.


 

30/20 Valg av meddommer for saker i lagmannsretten for perioden 2021-2024


Saka ble lagt fra av rådmann Birgit Reisch.
 

Rådmannens innstilling:

Innstilling legges fram av egen valgnemd i møtet 


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 

Tove og Eli.jpg
Tove Schei og Eli Stafne Åsløkk gjorde opptak til kommune-TV. Kommunestyremøtet gikk ikke direkte på lufta denne gangen, men "prøvesendinga" blir publisert på Rindal kommune sin hjemmeside på fredag.