tp_leserinnlegg

Bedrifter skyt seg sjølv i foten

"Skal vi la selskapa sine økonomiske interesser stå lenger fram i køa enn godt opplærte fagarbeidarar, god beredskap og godt tjenestegrunnlag?" spør Ole Stensby frå Surnadal Sosialistisk Venstreparti i dette lesarinnlegget.

Statistisk sentralbyrå sier Noreg kommer til å mangle opp till 70 000 fagarbeidarar innen 2035. Denne projeksjonen er godt kjent nå, men når eg hører den kan eg ikkje unngå å tenke på ein enkel statistikk. At 440 av 1264 søkarar til læreplass står utan plass i Møre og Romsdal. Dette kan eg ikkje sjå som noko anna enn det minst strategiske valget næringslivet har gjort. 

Regjeringa var kjapp til å ta ut pisken når det kom till kommunesammenslåinga, kvifor ikkje på områder der stabiliteten til tjenestetilbudet, både offentlig og privat, står på spill? Det er ikkje bare vanskelig å tenke seg ein verden uten fagarbeidarar, men også skummelt. Hadde du følt deg trygg om elektrikeren som kom og hjalp deg ikkje hadde fagbrev? Hva med røyrleggaren, tømraren eller helsefagarbeideren? Såklart ville det ha fungert på eit vis, det er mange som ikkje har fagbrev som er fantastisk flinke i sine fag. Det vi hadde mistet er sikkerheita som  grundig opplæring og veiledet yrkeserfaring gjev oss. Når bedrifter er villig til å risikere dette blir eg skeptisk. 

Skal vi la selskapa sine økonomiske interesser stå lenger fram i køa enn godt opplærte fagarbeidarar, god beredskap og godt tjenestegrunnlag? "Det frie marked" som enkelte vil hedre som det eneste som driver menneskeheten framover, tar ingen hensyn til menneskeliv. Vi kan ikkje vere blinde til faktumet at det som tjener penger og det som tjener samfunnet ikkje er det samme noen ganger. Dette har helseforetakmodellen og ambulansefly kaoset illustrert helt perfekt. Effektiv forvaltning av felleskapets midler og private selskap som tar ut profitt og direktørløner i en annen klasse, går ikkje sammen. 

Argumentet som selskapa kommer ofte med er at kostnaden med å ta inn lærlinger er for stor og kompetansen til å lære opp mangler. Som eg har snakket om er kostnaden noe bedrifter må ta for å ikkje stå på bar bakke når det kommer til fagarbeidarar. Mangelen på kompetanse er todelt.  På ei side er fagkompetansen, den har eg ingen tvil på fortsatt står sterkt. På den andre har vi opplæringskompetansen, dette kan vere et problem.

Vanlige fagarbeidere har som oftest ingen erfaring innen utdanning og det kan sette stopper for noen. Dette kan forbedres ved at bedrifter, opplæringskontor og fylkeskommunen samarbeider for å skape  bedre forutsetninger til både lærlinger og lærlingansvarlige, slik som SV foreslår. 

Selskaper står sentralt i norsk arbeidsliv, det kan ikkje noen benekte. Det einaste vi i SV ønsker er at bedrifter tar sine samfunnsoppdrag på alvor. Dette er nødvendig for at vi skal ha både  fagarbeidere, beredskap og alle andre goder bedriftene yter til samfundet.
 

Ole Stensby

1. Kandidat 

Surnadal Sosialistisk Venstreparti

Ole Stensby (innsendt av Ole Stensby).jpg
Foto: Privat.