Ber spøkelsene i Rindal og Surnadal om å bruke refleks
De siste fem årene er det meldt om nærmere 100 påkjørsler av fotgjengere i Møre og Romsdal. Mange av disse ulykkene skjer i mørket. Torsdag 31. oktober er det Halloween med mange svartkledde barn langs veiene. Ikke bare skremmer de naboen, men også mange bilister får seg en støkk.
- I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han oppfordrer bilister til å være ekstra observante denne kvelden.
Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres kraftig ved bruk av refleks. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet
- Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.
Tips om utforming av kostyme med refleks:
Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 80 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 300 blir lettere skadet.
- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, avslutter Voll.
Svartkledde barn er knapt synlig for bilister (Foto: Gjensidige)
Fakta om Halloween:
Halloween kommer ikke som mange tror, fra USA, men fra England og Irland. Navnet er en sammensetning av «all hallows eve» som er fra det engelske navnet for allehelgensaften. Dette var opprinnelig en katolsk minnefest for helgener og martyrer.
Irske og engelske immigranter tok med seg tradisjonen til USA, hvor det utviklet seg til det vi kjenner som dagens halloween-feiring. I Norge fikk feiringen først et gjennombrudd på 2000 tallet.
Kilde: Trygg Trafikk, SSB og timeanddate.no