Kirkebøker

på Statsarkivet i Trondheim

Blant gamle bøker og brev

Etter at Rindal frivilligsentral tidlig på året arrangerte et kurs i slektsforskning, ble vi invitert til et besøk på Statsarkivet i Trondheim. Sist torsdag gjorde vi alvor av planene og dro på bytur. I tillegg til omvisning og forelesning på Statsarkivet, var vi også innom Rockheim, nasjonalmuseet for pop og rock på Brattørkaia.


Finn Karlsen, som holdt slektsforskningskurset for oss, (bilde til høyre) har sitt daglige arbeid på Statsarkivet i Trondheim. Arkivsenteret, som statsarkivet er en del av, holder til på Nyhavna i Dora 1, en tidligere u-båtbunker som tyskerne bygde under krigen. De solide, 3,5 meter tjukke betongveggene her gjør bunkeren svært godt egna som arkivlager. Statsarkivet i Trondheim tar vare på og tilgjengeliggjør arkivmateriale fra Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Nordland fylker.

Hit kan en komme for å få hjelp til å finne og studere både gamle protokoller, brev, kart og fotografier, om det er til studier, forskning eller slektsgransking. Og her på lesesalen kan en sette seg ned og lese og studere i ro og mak.
 

Vi overvar også en times forelesning om bruk av internett i slektsforsking, og fikk mange nyttig tips om hvor og hvordan slektsforskere kan søke i kirkebøker, folketellinger, dødsfallsmeldinger, bygdebøker og andre lister som er tilgjengelig på nettet.

Under vårt tidligere nevnte kurs i slektsgransking, kom det for en dag at Statsarkivet bare hadde den gamle utgaven av Gards- og ættesoge for Rindal, og ikke har økonomi til å skifte ut til nyere utgaver etter hvert som de kommer ut. Det var derfor en glede for oss å ha med et sett av den nyeste utgaven av bygdebøkene og overrekke disse til Statsarkivet med hilsen fra Rindal kommune og ordfører Ola T. Heggem. Bokpakken ble godt mottatt!

 

På turen var også et besøk på opplevelsessenteret Rockheim innlagt, med lunsj i restauranten. På Rockheim har hvert 10-år etter 50-tallet sitt eget rom med tilhørende møbler og musikk, og her kan en bokstavelig talt vandre rundt i pop/rockhistoria.
 

Wenche Myhres mange utstilte senekostymer kan en også ta nærmere i øyesyn, men vel og merke bare se, ikke røre! Og til og med vår gamle venn TittenTei er nå å finne på museum!   

 

 

 

 

 

 

STATSARKIVET 

 

Statsarkivet i Trondheim har en plass mellom 25 og 30 km med slike arkivreoler!
Finn Karlsen med Stiftsamtmannens kopibok fra 1831



En litt makaber kuriositet: Skarpretterens prisliste som viser at prisen var forskjellig om hodet skulle kappes med øks eller sverd. Første alternativ tok visstnok litt lengre tid, og var dermed bedre betalt

Arkivets klenodium, og eldste skriftlige materiale, et brev skrevet av pave Clement til erkebiskopen i Nidaros i år 1286. (Ja, du leste riktig!) Brevet, som er skrevet på geiteskinn, er godt leselig, vel og merke for den som kan latin

Her er alle de gamle kirkebøkene samla

ROCKHEIM



Noen av Wenche Myhres mange senekostymer på utstilling

Flere bilder fra turen her på Rindal frivillighetssentrals sider