Bok om Olavsjubileet i Rouen

Til Olsòk kommer det en bok om Olavsjubileet i Rouen i 2014. Forfatter Dordi Skuggevik syntes det var en påfallende taushet i norske media om det 5-dagers jubileet i Rouen, så i januar begynte hun å skrive på en dokumentar om dette store norsk-franske jubileet som gikk over 5 dager i Rouen og Paris, med «Vorspiel» både i l’Abbaye de La Lucerne i søndre Normandie ved Olsòk 2014,og en førpremière på det store Olavsoratoriet i Stavanger konserthus, en måned før premièren i Rouenkatedralen, Olav den Helliges dåpskirke. (Oratoriet «Olav den Helliges dåp» kan høres på: http://goo.gl/DHUjyG)

Boken er formet som et «reise-essay» der leseren får bli med bak kulissene i forberedelsene for det store jubileet, det største norsk-franske samarbeidsprosjektet noen gang. Tiltaket hadde en tung start og mye motstand fra norsk hold, men møtte stor begeistring i Frankrike.

Boken er delt i 3 deler: Eksposisjon – Gjennomføring – Epilog, og teksten fra Olavsoratoriet er lagt inn i en Apendix. Boken er i format 17 x 24, og er på vel 350 sider med 50 foto. Boken er utgitt på egenbokforlaget Kolofon, hvor forfatter er sin egen redaktør.

Jubileet settes etterhvert inn i en ramme, der Olav den Helliges relevans idag kommer på agendaen, og Kristendommens stilling i verden idag blir underlagt spørsmålet om den er i sin høst.

Ole Dahl Rossbach, musikkritiker i Kristiansund, eneste norske journalist til stede ved premièren på Olavsoratoriet i Rouen, har lest manus før publisering, og han sier at teksten har fremdrift, og at boken er en «pageturner».

olav den helliges 1000 år-page-0.jpg

Tittel:

Haustferd i Europa

Olav den Helliges 1000 år

Hans dåp – 1014

Dåpsjubileet – 2014


Dordi Glærum Skuggevik

Kolofon forlag

2019

 

Dette skriver forfatteren i en pressemelding lørdag.


Baksidetekst:

Dordi Glærum Skuggevik tok i 2006 til orde for at 1000-årsjubileet for Olav den Helliges dåp i Rouen i 1014 burde feires med et stort norsk-fransk samarbeidsprosjekt, og i 2008 sendte hun ut et rundskriv til aktuelle deltakere. Denne boken gir leseren muligheten til å bli med på arbeidet bak kulissene med å få det største norsk-franske kulturprosjektet noen gang – opp å stå.

Dette er et reise-essay hvor leseren blir med på denne reisen i det samtidige, men må forholde seg til at både det fortidige og det fremtidige tas opp i det nåtidige. Slik knyttes forskjellige tidsnivåer sammen i temaer som behandles. Leseren blir med inn i mange sidegater og til steder som ikke sånn med én gang synes relevant, men som før eller siden knyttes sammen. På veien får leseren bli med til mange møter med mennesker i mange ulike settinger. Leseren får bl.a. bli med på middag i Vatikanet, noen meter fra Pavens bord, og på lunsj for en engere krets hos erkebiskopen i Rouen.

Det bærer avgårde fra neset i fjorden på Nordmøre - til Paris, Rouen, Fontgombault, Lyon, Nice, Roma, Stavanger, Nordmøre – tilbake til Stavanger, Bergen, Molde, Trondheim, Rouen, Paris, Stiklestad – og så til neset i fjorden igjen.

Hele veien er det Olav den Hellige det dreier seg om. Det er 1000 år siden han ble døpt i domkirken i Rouen, sammen med sitt store følge, etter et halvannet års dannelsesopphold der det ble samlet kunnskap om lovgivning, administrasjon og det nye menneskesynet som Kristendommen representerer. Sjelden, om noen gang, har Norge fått en slik «input» – som når Olav og hans store følge etterhvert kommer hjem og konstituerer det moderne Norge, og gjør Norge til en del av resten av verden. Dette gjør han på grunnlag av sin nye kunnskap fra Normandie.

Det moderne Norge er født i Frankrike, hevder forfatteren. Det var verdt et jubileum, mente hun. Dette er historien om jubileet for dåpen, og tanker om Olav den Helliges relevans idag – 1000 år senere. Men, er forfatterens «Haustferd» også Olav den Helliges og Kristendommens «Haustferd»?