IMGP2399

Bruk vettet på nettet

Torsdag hadde Rindal besøk av Ola Øyvind Hoel, pensjonert politiførstebetjent og IKT-etterforskar, som snakka med elevene om nettvett. På kvelden var det åpent foreldremøte, og Trollheimsporten var der.

Internett er kommet for å bli, sier en forslitt frase. Ola Hoel veit det. Han er opptatt av å komme missbruket til livs. Mange krefter bruker nettet, fra det mest groteske til det nydelige og stemningsfulle. Så og si alle aldersgrupper bruker nettet, men bør ikke foreldre sette grenser både for alder og virksomhet? Hoel var ikke for at foreldre skulle spionere på barna sine. Ikke stjel barnas passord. Si åpent at du vil vite hva de holder på med. Be om å få se sammen med barna, og kanskje du skal be om å få passordet som en slags sikkerhet.

 

Mange tenker for lite på hva de gjør før de trykker «enter» og legger ut bilder og annen sensitiv informasjon på nettet. Facebook kan koste deg jobben, både før og etter at du har fått den. Arbeidsgivere googler deg! Tenk før du trykker!


 

Redd Barna har gode nettvettregler: http://www.reddbarna.no/vaart-arbeid/barn-i-norge/nettvett

 

På alle sosiale sider som bl.a. Facebook og MSN kan du ikke være heilt sikker på at alle er den de gir seg ut for. Se over og slett de du ikke er sikker på hvem er. Er de vennene dine, så kommer de tilbake.

 

Mobbing er også noe som både mobil og nettet blir brukt til. Ved anmeldelser har politiet mulighet til å sjekke logg og spore samtalene. Hoel nevnte eksempler på domfellelser. Det er her det omstridte datalagringsdirektivet kommer inn. Nettleverandørene kan bli pålagt å lagre kundeopplysningene sine i 6 måneder, noe som gir politiet bedre tid til å finne opplysninger om kriminalitet på nettet.

Etter hvert som blogging er blitt populært, så har vi opplevd mobbing av bloggere. Barneombudet har laget 10 regler for den som blogger: http://www.barneombudet.no/bloggtips. Der finner du også 5 tips til de som kommenterer blogger og 5 tips til foreldre. Hos barneombudet finner du også lenker til politiet – en såkalt «Rød knapp»: http://www.barneombudet.no/temasider/kultur_fri/medier/arkiv/politi_pa_nett/

 


 

Konklusjonen til Hoel var at viss alle fulgte Kardemommelova ville dette foredraget vært unødvendig:


 

Man skal ikke plage andre,

man skal være grei og snill,

og for øvrig kan man gjøre hva man vil.


 

 

Snakk sammen og bli enig om nettbruk og nettregler som du vil barna skal følge. Som ansvarlig foreldre har du en trumf, du har passordet til ruteren.

 

 

Du kan lese mer om nettvett på heimesida til Ola Øyvind Hoel: http://www.nettsmart.no/


 

Det ble antyda at en av fedrene var heimom og slo av ruteren i kaffepausen ....