Bry deg, si ifra!
Sammen med Jenny Klinge satte sanitetsforeningene i Surnadal et personlig, ærlig og direkte fokus på mobbing for de over 200 ungdomsskoleelevene i Surnadal. Budskapet er utvetydig: bry deg, si ifra!
Våre lokale sanitetsforeninger belyser jevnlig aktuelle problemstillinger for barn og unge. I fjor var det fokus på skjønnhetstyranniet, og i år ble temaet mobbing.
- Det er for tiden stor nasjonal oppmerksomhet rundt emnet, og vi setter stor pris på at Jenny tar turen for å by på sine erfaringer rundt egen ungdomstid, sier leder i NKS Møre og Romsdal Elinor Bolme.
Tilskuermakten
Jenny Klinge holdt et ærlig og direkte innlegg om temaet, basert på egne opplevelser i ungdomsårene. I seks år ble hun mobbet av en jentegjeng, med to "ledere" i front. Denne gjengen er langt ifra utypisk, for som oftest har en mobbesituasjon tilskuere, enten den skjer på nett eller i virkeligheten. Mange av disse tilskuerne kjenner på at de er vitne til noe som som ikke er bra, men men de aller fleste tør ikke å varsle noen voksne i frykt for selv å bli mobbet.
- Det er ikke rart om dere mister tillit til andre mennesker - men det er nettopp der hjelpen ligger. Ikke mist trua på at noen kan hjelpe, sier Klinge.
PP-rådgiver Turid Hals Sæther understrekte også at nettopp tilskuerne spiller viktige roller i mobbesituasjoner:
- Lærerne kan ikke se alt, men trenger hjelp fra elevene. Slik kan dere hjelpe ikke bare mobbeofre, men mobberne også.
En felles innsats kan dermed være løsningen for å få bukt med et ustrakt og evig aktuelt tema.
- All mobbing blir man ikke kvitt. Men sammen klarer vi å sørge for at det blir mindre mobbing, slår Klinge fast.
Håp for alle
Klinge la samtidig stor vekt på at det i aller høyeste grad er mulig å komme seg videre - både som mobber og som mobbeoffer. Selv om kommentarene, sårbarheten og ensomheten kan kjennes overveldende, finnes det håp for alle.
- Hvis noen av dere her i salen er mobbeoffer, er dere uendelig mye annet i tillegg, sier Klinge.
- At jeg var følsom og sårbar i møte med andre folk som ville være ekle med meg, er ikke det samme som at jeg ikke var tøff på andre vis. Jeg likte å spille fotball og å tegne, hadde humor, og var også sta og hadde sterke meninger. Derfor passer jeg godt til å sitte på Stortinget og til å delta i styringa av landet, selv om jeg ikke var god nok for enkelte medelever på barneskolen, fastslår Klinge.
I etterkant av foredraget medga Klinge at det slett ikke var enkelt å fortelle sin historie foran en sal full av ungdommer. Leder i nystiftede Surnadal Sanitetsforening, Siri Vullum, dro paralleller mellom Stortingets og Storstuås talerstoler.
- Men å stå på talerstolen på Stortinget er jo ikke skummelt, ler Klinge.
Pådrivere fra Surnadal Sanitetsforening, Todalen Sanitetsforening, Øvre Surnadal Sanitetsforening og Torvik Sanitetsforening - og gode hjelpere. F.v. Margit Fugelsøy, Elinor Bolme, Turid Hals Sæther, Åse Redalen, Siri Vullum, Jenny Klinge, Maren Ansnes og Jorunn Rindal.
Jenny Klinge med elevrådsrepresentantene Frida Bergheim og Anders Norman fra Surnadal ungdomsskule.
Elevrådsleder Norman forteller at både elevråd og skolen generelt jobber seriøst mot mobbing, og han tror foredraget har verdi for ungdomsskoleelevene.
- Jeg tror det vil nå ut til oss, og at vi lytter til det de sier.