1

Budeiene i Snauså

John Storholt har laget en film om historia til Landsem-setrene i Snausen. En julidag i 2019 møttes budeiene Birgit Strand og Birgit Landsem på Østistusetra for å mimre over tida som budeier. 

Tekst, foto og film: John J. Storholt


Tungt arbeid på setra

Birgit Strand er født på Landsema i 1929. Ho bor i dag på Løkken og minnes godt den tid hun kom på Østistusetra som 12-åring i 1941.

Dette var ingen lekeplass for en 12-åring. Det var hardt arbeid fra morgen til kveld, men det var hun vant med fra før. Hun startet som gjeter og hjelper for budeia som hadde hovedansvaret for seterdrifta.

3.jpg
Birgit Strand, født Landsem, viser hvordan hun som 12-åring bar vatnet inn og ut av fjøset. Det var ingen lekeplass, dette. Men som hun sier - Jeg var vant til hardt arbeid.

2_690x409.jpg
Birgit Strand 90 år og Birgit Landsem 87 år på Østistusetra i sommer.
 

Birgit Strand jobbet på setra i ti somre. Hun ble etter hvert budeie, og i 1951 fikk hun hjelp av svigerinna si Birgit Landsem. Birgit er født Leinum og kom fra Leinstrand. Hun er i dag 87 år og forteller i filmen om da hun fant seg en jordkar fra Landsem, han Edvin.

4.jpg
Birgit Landsem, født Leinum, var mye hos tanta si på Dombu i Meldal. - Der lærte jeg meg å melke og stelle med dyra, sier hun.


Lang historie

Snausen er ei setergrend som ligger i Meldal, på grensa til Rindal. Grenda har en lang historie. Her har det vært fastboende, senere seterdrift, og i dag er det hyttelivet som dominerer.

Tore Landsem.jpg

En gang på 1700-tallet flytta de fastboende fra Snausen, og området ble kjøpt opp av en av Landsemgardene i Rindal. Etter hvert ble det seterdrift her og setereiendommen ble delt mellom de to Landsemgardene, og fikk navnet Utistusetra og Østistusetra. Tore Landsem kjenner godt til historia, og forteller om den i filmen.
 

Skrev av hytteboka

Gurli Landsem har laget bok av to hyttebøker fra perioden 1943 til 1991, som var på Utistusetra.

11.jpg

- Ungdommene forstod ikke hva som stor der, de forsto ikke skrifta. Derfor skrev jeg den ned og lager en samlerbok av dette for familien, forteller Gurli Landsem.

5.jpg

6.jpg
Dronebilder over Østistusetra i Snausen.

7.jpg
Dronebilde av Utistusetra i Snausen.

8.jpg
Oversiktsbilde over Snausen.

9.jpg
Kart over Snausen.

2019-08-02 14.00.36.jpg
Takk til Tore og Solveig Landsem, Birgit Landsem og Birgit Strand, som stilte opp med både kaffe og masse godsaker, og delte historien med oss.