Opposisjonen stemmer 10

Budsjettet er spikret

Torsdagens kommunestyremøte kulminerte med en hektisk og langvarig budsjettdebatt. Samarbeidspartiene Sp, H, Frp og KrFs alternative budsjettforslag for 2016 og økonomiplan for de fire kommende årene ble vedtatt med 14 mot 13 stemmer.

Gårsdagens ekstraordinære formannskapsmøte var et tilbakevendende tema underveis i budsjettdebatten. Det ble flere ganger påpekt at stemningen på møtet var av en negativ art. Aps representanter forsøkte å legge frem sitt budsjettforslag for Kathrine Mauset i Høyre og Nils Håvar Øyås i Sp (til høyre på bildet), som avviste fremlegget. Øyås har senere beklaget den ampre stemningen som da oppsto, og forklarer til Trollheimsporten at årsaken var at han og Mauset var uforberedt på fremlegginga. De forventet å behandle høringsuttalelser, slik det kom frem av møteinnkallinga, påpeker Øyås, og ikke et nytt endringsforslag. Aps eget endringsforslag har ikke foreligget tidligere, men kom altså frem under kommunestyret, noe som ble påpekt av flere i Sp.

- Det var ikke meningen å fremstå som arrogant og avvisende. Vi lytter gjerne til gode forslag, sier Øyås og understreker at han tror alle skal komme frem til en løsning sammen.

Bergsvein Brøske (Sp) sier han aldri tidligere har opplevd så dårlig stemning på et formannskapsmøte, han mener ansvaret ikke kun kan tillegges Øyås og Mauset men deles mellom møtedeltakerne. Brøske plasserer fra sin side det ansvaret etter ansiennitet, og da kommer både varaordfører Helge Røv (til venstre på bildet) og ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) inn, fastslår han.

Røv på sin side mener det «absolutt ikke» er himmelvide forskjeller mellom samarbeidspartienes og Aps budsjettforslag, men peker på at de største ulikhetene ligger i reduksjon av antall årsverk og innsparinger på flere av enhetenes rammer.

- 10 årsverk er for drastisk tiltak, vi er derfor ikke med på det, sier Røv.

Han åpnet sitt fremlegg med å uttrykke troen på et bedre diskusjonsklima mellom de politiske grupperingene, og avsluttet med en henstilling til samarbeidsgrupperinga:

- Jeg vil rose grupperinga for kreativ og godt planlagt fremleggelse av forslaget, men håper slike metoder i fremtiden ikke blir brukt.

Eli Vullum Kvande (MDG) sier at hennes parti stiller seg spørrende til måten budsjettbehandlingene har foregått på.

- Det er mange spørsmål og mye usikkerhet som gjør det uforutsigbart for oss. Det har vært lite åpenhet rundt det og vi har fått lite tid på å sette oss inn i ting, mener Vullum Kvande.

Øyås sier han er uenig i at det er lite åpenhet, snarere tvert imot. Marit Granhus Langli (H) er enig og påpekte at samarbeidspartiene la frem sitt budsjettforslag for formannskapet og det offentlige rom 24. november for å få så mange innspill som mulig, noe som blant annet har ført til små endringer i tallene etter innspill fra kommunens administrasjon.

- Det har resultert i en ny og forbedret versjon av det som vi håper blir budsjettet for 2016, sier Granhus Langli.

Hun forteller at samarbeidspartiene hele veien har vært bevisste på at prosessen skulle gjennomføres på en korrekt måte.

- Vi har tenkt at vi må gjøre det på rett måte, i god tid, og si fra om det vi skal si fra om.

Et overordnet ønske om felles mål var tross alt klart til stede på alle tre sidene av hesteskoa i Svorkasalen.

- Vi må bli flinkere til å møte hverandre med forståelse for å finne frem til gode løsninger for kommunen vår, mener Oddny Hoem (Ap).

 

Samarbeidspartiene Sp, H, Frp og KrFs alternative budsjettforslag for 2016 og økonomiplan for de fire kommende årene ble satt opp som endringsforslag mot formannskapets tilråding. Endringsforslaget ble vedtatt med 14 mot 13 stemmer. I det endelige vedtaket for budsjett 2016 ligger også flere endrings- og tilleggsforslag fra Ap.

Årets siste kommunestyremøte endte, tross alt, på en særdeles samstemt måte, med et samlet "kommunestyrekor" som sang Deilig er jorden og Det lyser i stille grender før de ønsket hverandre god jul.

 

I sakspapirene kan du lese formannskapets tilråding og samarbeidspartienes budsjettforslag i sin helhet - uten dagens endringer og tillegg. I saken fra 24. november (lenke i teksten over) finner du en oversikt over samarbeidspartienes forslag.