Budsjettet i Rindal vel i havn

- 2010 blir absolutt til å leve med om renta ikke stiger, lønnsoppgjøret ikke blir for dyrt og vi blir flinkere til å si nei, sa økonomisjef Harry Figenschau, da han presenterte økonomiplan og årsbudsjett for kommunesttyret i dag. Sp ved Hanne Tove Nerbu Baalsrud hadde fleire spørsmål til Ap og KrF slik de har lagt økonomiplanen. Ap og KrF fikk fleirtal for sine framlegg.

Økonmisjef Harry Figenschau orienterte om prosessen og sa at 2010 absolutt blir til å leve med hvis renta ikke stiger for mye (3,5 prosent i snitt), lønnsoppgjøret ikke blir for dyrt og "hver og en tar sin lille sten". Politikere og administrasjonen bør kanskje bli litt flinkere til å si nei.
- Perioden videre fram mot 2013 kan bli meir krevende, sa han.
Ta opp vedlegget og sjå heile saksframlegget til rådmannen, som ble vedtatt justert med vedtakene i møtet, der Ap og KrF vant fram med sine forslag.
 
Kultursti og pårørendeforening
- Vi får et brukbart år 2009, men vi får meir utfordringer med Litjtunet og Nytunet utover, sa Arnfinn Eriksen, fersk gruppeleder i Ap. Han nemnte "Tid til å leve" og skimuseet som satsingsområder, blant anna.
- Dette er et godt budsjett med tillegg for oppfølging av prosjektet kultursti og bidrag til arbeidet med oppstart av pårørendeforening, som vi kommer til å foreslå.
- I driftsbudsjettet ønsker vi å øke støtten til MOT i 2010, 2011, 2012 og 2013. Og innafor boligsatsing øker vi oppstartlån til 1,5 milloner kroner, sa han.
 
- Mange veger fører til Rom og vegen blir til mens du går - det siste ikke å foretrekke i en budsjettprosess, sa Hanne Tove Nerbu Baalsrud (Sp).
- Vi vil etterstrebe og vedlikeholde tjenestetilbudet i Rindal. Vi greier det i 2010 - men ikke i økonomiplanen videre. Derfor ønsker vi å bruke disposisjonsfondet. Er det realistisk å redusere lønnsutgifter i pleie- og omsorgstenesta med 400 000 i 2011 og 800 000 i 2012 og 2013, spurte ho og kunne ikke forstå at det var nødvendig med kantor i 100 prosent stilling, når det er arbeid bare for 70 prosent.
Berit Flåtten (Sp) og ny gruppeleder i Ap - Arnfinn Eriksen i budsjettdebatten i Rindal i dag.
 
Kaj Troelsen (H) foreslo å styrke RUF-budsjettet. Og Høyre vil fremdeles vurdere skolestrukturen i Rindal og ønsket ei formulering inn i handlingsprogrammet om det.
 
Ordfører John Ole Aspli (Ap) viste til redegjørelsen fra økonomisjef Harry Figenschau og ga administrasjonen honnør for det solide grunnlaget de har lagt.
- Rindal kommune er godt i rute og godt på plass når det gjelder de fleste tjenester i kommunen. Vi har hatt et betydelig investeringsnivå. Det kan vi ikke fortsette med. Vi dobler våre kommunale oppdrag fra 6,3 milloner til 7,3 mill. Det er penger vi må finne. Nå er vi kommet i en situasjon der vi er over snitt i lånegjeld sammenlignet med landet forøvrig. Vi leverer tjenester godt over snitt i landet. Budsjettet nå viser at vi tar dette ansvaret alvorlig. Inntektene øker med 10 millioner kroner fra 2009 til 2010, sa han og beklaga sterkt at KrF ikke var tilstede i årets viktigste møte.
Orføreren kommenterte innsparingene og sa at det er realisme i den.
- Jeg har festa lit til at administrasjonen har gjort jobben sin her. Når det gjelder teknisk er jeg forundra over nye signaler fra Høyre. Det er ingen reduksjon av rammen til teknisk sektor. Meir midler er tilført, men ny teknologi og infasing gjør at mye kan gjøres på andre måter. Det ligger bak forslaget fra fleirtallet utlagt til høring.
- Det er ingen fiktiv måte å tenke på - den er heilt reell, sa han og ga honnør til høringsuttalelsene. - Det vitner om engasjement.
Samtidig avviste han Sps forsøk på gi Rindal kommune en sjukdomstilstand. - At vi velger å ta bort fond for å styrke drift. Det er smertefullt, men nødvendig, i alle fall på sikt. Hvordan vil de økte utgiftene dekkes inn? I Rindal er det langt til oppsigelser, som mange andre sliter med nå, sa han og var godt fornøyd med tingenes tilstand.
- Også jeg kunne godt ha tenkt seg meir penger til gode tiltak. Men vi bygger ei god bygd. Nå er vi også god på næringsutvikling og en pluss på tre innbyggere i tredje kvartal. Jeg har god tru på at folketallsutviklinga nå snur, sa han.
Settevaraordfører Hanne Tove Nerbu Baalsrud (Sp) la fram spørsmål fra opposisjonen til Ap og KrF i dagens møte. Å få det på bordet i møtet var ikke ordfører John Ole Aspli (til høyre) særlig begeistra for og viste til høringsfrister.
 
Skole, kultur og frivillighet
- Sp har lagt fram et driftsbudsjett der vi har prioritererte tre hovedområde - skole, kultur og frivillighet, sa Berit Flåtten (Sp).
- Vi bruker mindre på skoler enn kommuner vi kan sammenligne oss med. I forholt til rådmannens innstilling vil jeg foreslå å ikke kutte noe på Øvre Rindal skole, mens for Rindal skole vil vi totalt øke budsjettet med 95 000 i forhold til rådmannens innstilling, sa ho.
Videre foreslo Flåtten å styrke MOT med 20 000 kroner og ungdomsrådet. Her ønsker vi ikke kutt da dette er primære ting for å få folk til Rindal og få dem til å bosette seg her, sa ho og ville finansiere dette med å ta 200 000 fra pleie og omsorg. I tillegg foreslo Flåtten 100 prosent stilling ved Frivilligsentralen.
- Frivilligsentralen har fått et variert innhold og har oppretta uformelle møteplasser. Det er i ferd med å bli et viktig tiltak for alle - hvorfor kutte her når folk begynner å bli kjent med det og har begynt å bruke det? spurte ho og la til at det ikke fins billigere stilling i Rindal. Kommunen betaler bare 75 000 kroner. Dette ønsker vi inn og det tar vi fra tilleggsbevilgningsposten, og det ønsker vi å legge inn fram til 2013, sa ho.
 
Rådmann Bjarne Nordlund svarte på hvordan vi får det til å gå i hop fra 2011 og utover.
- Det er politikerne i kommnestyret som skal legge løpet for politikken. Administrasjonen har gjort sine vurderinger. Etter all sansynlighet må kommunene rekne med å få det tøffere. Det betyr reduksjon i drifta i åra framover. Og det er fullt mulig for kommunestyret å gjøre andre prioriteringer. Samtidig blir kutt nødvendig, sa han.
 
Petter Baalsrud (Sp) kommenterte ordføreren og ordbruken han brukte når Sp la fram sine spørsmål i møtet.
- Ønsker vi en politisk styring og påvirkning ønsker vi å være med på tankegodset. Det er det rett og riktig at vi får være med på. Det er ikke noe forsøk på å overdramatisere i forhold til den økonomiske situasjonen, sa han.
Ordfører John Ole Aspli repliserte at vi har hatt en høringsfrist. Der har alle hatt anledning til å melde inn sine synspunkter.
- Det er opp mot det som ble lagt fram fra Sp på kommunestyret bord i dag jeg undrer meg. Alle spørsmål er særdeles velkomne. Men det er meir krevende å handtere slike spørsmål på strak arm, når de blir lagt fram i møtet, sa han.
Ordfører John Ole Aspli (Ap) og Høyres Kaj Troelsen diskuterer budsjettet, mens økonomisjef Harry Figenschau orienterte - her for Ap-gruppa og H.
 
Understreka den store enigheten
John Ole Aspli understreka videre at det er et samla kommunestyre som har et sams bilde av situasjonen til Rindal kommune.
- Det er nøkkelen til suksessen rindalssamfunnet nyter godt av. Forslaga som har kommet er av særdeles moderat karakter. Men vi har ikke noe valg. Jeg er enig i det Berit Flåtten sier, la ordføreren til og sa at fleirtallet (Ap og KrF) har valgt en litt annen veg. Derfor ville han gi 100 prosent kantor en sjanse.
- Det vil være enklere å skaffe folk og kanskje gi vedkommende fleire oppgaver med ei heilstilling, sa han og understreka at Ap alltid er åpne for å drøfte saker og politikk.
 
Avstemming
Deretter gikk kommunestyret til avstemming, som utvikla seg til en prinsippiell debatt over måten å gjøre det på for å synliggjøre alle meininger.
Rindal Høyre sine tilleggsforslag falt med 15 stremmer mot og 1 for, både når det gelder tekstdel, drift og lån.
 
Ap-forslaga om kultursti og pårørendeforening tekstdel ble enstemmig vedtatt.
Likevel ble det litt voteringsrot til slutt: Sp la fram to forslag som ordfører Aspli ville ta opp samla. Her måtte kommunestyret avgjøre avstemmingsmåten, om det var et særtilfelle denne gangen, eller endra praksis. Det endte med ei samla votering over forslagene fra Sp. Da hadde ordfører Aspli vært nødt til å bruke sin dobbeltstemme (8-8 i KrF sitt fravær).
Forslaga fra Sp fikk kun partiets stemmer, mens fleirtallet - forslaga fra Ap og KrF - ble vedtatt med 10 mot 6 stemmer.
Deretter ble budsjettet enstemmig vedtatt, bortsett fra bruken av RUF-midler som Kaj Troelsen og Høyre stemte i mot, noe Høyere har gjort i heile år.
Opposisjonen med Hanne Tove Nerbu Baalsrud (Sp) (til venstre) i spssen nådde ikke fram i et Ap-dominert kommunestyre. Videre ser vi Berit Flåtten, Petter Baalsrud, Ann Elin Hess Brønstad, Lars Jakob Løset og Ola Inge Svinsås, alle Sp.
Gruppelederne diskuterte kotymen ved avstemminga omkring de ulike forslagene i budsjettet. De ble ikke enige, men stemte over hvordan de skulle gjøre det.
 
Tekst og foto: Willy Karlstrøm
 

Rådmannens innstilling.pdf