Bustebartepinn
På moltetur her om dagen, fant jeg denne fargerike skapningen i lyngen. Vi hadde tydeligvis felles interesser her på moltemyra. Jeg var ute etter bæra, mens denne hårete krabaten var mest interessert i bladet, og det hadde han tatt godt for seg av! Høstbørstespinneren er en pussig skapning.
Og det er larva til høstbørstespinneren ( Orgyia antiqua) vi snakker om. Den måtte vi se nærmere på!
Hunnen legger en ikke spesielt merke til. Den er helt uten vinger og ser ut som en lang, grå klump. Den har et svært kjedelig liv, forlater aldri kokongen den kom ut av, parrer seg og legger en haug av egg på kokongen sin før den dør. Og det var det…
Eggene overvintrer og larven som klekkes ut, derimot, er både fargerik og spesiell. Kroppen er dekket av små orange, hårbevokste vorter, og ut fra ryggen stikker fire knallgule ”barberkoster”. I tillegg har den lange, svarte barter i hver ende. Hva som er foran og bak her, er sannelig ikke godt å si! Både bust og farger fungerer sikkert som et slags forsvarsverk. Hvis vi var fugl, måtte vi i hvert fall være hungersmnøden nær før vi slukte en slik en.
Larvene lever av blader og klekkes ut i august/september. Hannene flyr ut for å finne hunner og sikre slekta videre. Hannene er også vært lite iøynefallende, små og skittenbrune som de er. Hunnene finner de ved å følge lukta av feromoner som hunnen skiller ut.
Vi la den tilbake i lyngen, så den fikk ete seg mett og vokse seg stor. Om den i neste stadium blir til en stygg, grå, hårete klump av en hun eller en kjedelig, skittenbrun liten sommefuglhan, ja, se det får vi aldri svar på.
Foto: Anne Skjølsvold