dalapop gulv_550x459

Et kinderegg av opplevelser

Dalapop

Vi får boklansering. Vi får kunstutstilling, og vi får forestilling! Med bakgrunn i Ola Skei sin bok "Dalapop" som lanseres 16.mars, får vi alt dette servert på Surnadal Kulturhus. Romanen er basert på en sann historie om hvordan det var å vokse opp som “popstjerner” i Surnadal på sekstitallet, før pop og rock ble akseptert kultur. På scenen får vi se lokale aktører fra Kulturskolen og Svarrabærje teaterlag.

På Dalapops nettside www.dalapop.no står det videre; Med den store drømmen på den ene sida, og trangsyn og inngrodde holdninger på den andre. Og hva dette kunne resultere i for en som hadde helt andre tanker og ambisjoner enn “å gå og bære gråstein resten av livet”. Vi følger hovedpersonen, Oliver, fra den ubekymra barndommen og inn i en livlig, men kaotisk verden. Her er det både jublende topper, dype daler og en god porsjon underfundig humor. Musikken, og opplevelsene til guttene som var midt oppi det, står i sentrum. Men det er også et innblikk i voldsomme indre bølger. Og det skulle man ikke ha der i bygda, hvor det viktigste av alt var å være “alminnelig”.

Der er utflytta surnadaling, Ola Skei, som er forfatter av boka. Han var en del av musikkmiljøet i Surnadal på 60-tallet. En annen utflytta surnadaling, og forfatterens kamerat og treningskompis, Bjarne Stenberg, er illustratør av boka, og vil samtidig som boklanseringen 16.mars åpne kunstutstilling  med 17 akrylmaleri i "Finstuå". Bildene til boken er malt over flere år. Det bærer de preg av. Utviklingen som skjedde med guttene som opplevde overgangen fra barn til ungdom tidlig på 60-tallet understrekes i bildene. En harmonisk og trygg barndom avløses av en etter hvert kaotisk ungdomstid der tankene og vyene kolliderer med omgivelsene i større og større grad. Det skriver maleren selv på deres nettside.

- Vi flyttet til Trondheim på slutten av 60-tallet, men hjertet er forrtsatt i Surnadal, sier Stenberg. Ola og Bjarne har faste trimturer hver uke, og der er på disse turene ideen om Dalapop har blitt til. - Av og til har vi blitt så ivrige at vi har stoppet opp midt i trimturen, smiler Stenberg. Dette er Skeis første roman. - Boka er en blanding av fiksjon, dokumentar, litt selvbiografi og masse fakta fra musikkepoken i Surnadal på 60-tallet. Ola startet i band som 12-åring, sammen med  blant annet Henning Sommerro. - Historien til Henning kjenner vi. Dette er en annen, og mer ukjent historie, som har rot i virkeligheten, sier Skei som altså har fått meg seg Kulturskolen og Surnadal Kulturhus på prosjektet.

Gerd Ingrid Kvendset har laget manus ut i fra boken "Dalapop", og har sydd sammen ei forestillingen med aktører fra Kulturskolen og Svarrabærje teaterlag. - Vi blir rundt 20-25 aktører på scenen. Her blir det sang, musikk, dans og teater på scenen i Kulturhuset, med aktører fra 8 år og opp til nesten 50 år, sier regissør Kvendset som har presentert boka for aktørene. - Barna har kost seg både med innholdet i boka og musikksjangeren de har blitt presentert for. Dette har vi stor tro på, sier Kvendset som får støtte av Kulturskolens rektor, Torbjørn Larsen. - Jeg oppforderer publikum til å ta turen på Kulturhuset 16.mars, for dette blir stort. Karstein Telstad på Surnadal Kulturhus er helt enig. - Jeg har fått gleden av å lese boken, og humret og lo mye. Fornøyelig, og ikke så rent lite gjenkjennelig, ler Telstad som lover minst to forestillinger i "Storstuå". I tillegg kan han fortelle at Vårsøg Hotell henger seg på, og lager en skikkelig "Dalapophelg" med live musikk fra blant annet "Oldtimers".

Musikken til forestillingen er stort sett laget av Ola Skei, med innslag av musikk fra Henning Sommerro.

- Responsen fra Kulturhuset og Kulturskolen har vært overveldende. Hovedpersonen i boka opplever å stange hodet mot veggen i Surnadal. Vi kan trygt si at vi opplever det motsatte, avslutter en forventningsfull og spent forfatter.

Les mer om prosjektet, se bilder og hør lydklipp på Dalapops nettside www.dalapop.no

Det øverste bildet viser de to yngste aktørene, Trym Schei Kvendset og Eskil Øverland (8 år) sammen med eldstemann Ingebrigt Røen (46 år), forfatter Ola Skei og illustrør Bjarne Stenberg.
Det nederste bildet viser alle som var tilstede på "pressekonferansen" mandag kveld.