3

Utgivelse av siste bind i serien Under Skarfjellet

De tre tidligere Kleivapris-vinnerne setter kronen på verket

Tidligere Kleivapris-vinnere Lars Steinar Ansnes, Erling Myrbostad og Torbjørn Polden er nå ute med siste boken av trilogien "Under Skarfjellet - Lokalhistorie frå Eidet og Lykkjebygda". Det er ikke tvil om at publikum setter pris på bøkene som denne trioen gir ut. Det er flere og flere som møter opp på boklanseringene for hver bok de gir ut.

Lars Steinar kunne fortelle at da de gav ut første boka, startet de med bokslepp i et klasserom ved Stangvik oppvekstsenter. Siden har det blitt større og større lokaler. Nå når de har rikelig med plass i Myrvang og ordnet seg med skikkelig lydanlegg, var de redd det ville komme bare 20 mennesker, fortalte Lars Steinar. Men slik ble det ikke. Omtrent 90 stykker møtte opp torsdag, der det var fremmøtte fra blant annet Eidet, Lykkjabygda, Kvanne, Hustad, Averøya og Ås.

Einar Grønnes er leder i Stangvik historielag, laget som inntekta av bøkene går til. Han åpnet arrangementet. 

 

En kløpper på dikt

I tillegg til å skrive bok, er Torbjørn en kløpper på å skrive og formidle dikt på rim - på dialekt. Han ble presantert av Lars Steinar som vårt svar på Snorre Sturlason. Torbjørn leste opp hvordan prosessen av å lage bøkene har vært, og innholdet i den siste boka. Der fikk han med informasjon om posten før i tida, mennesker som laget allslags møbler, fine kjelker, gitarer og fioliner, trøsking, sildballeting, og det sosiale ved melkerampene. Det var en fin blanding av både alvor og humor. De har skrevet om gamle boplasser som er borte, om hardt arbeid for å få mat på bordet, og om de som søkte lykke på andre siden av Atlanterhavet. Han avsluttet med å takke alle som har bidratt på hver sin måte, og har tatt imot dem med åpne armer i arbeidet med boka.

-Kildene våre er helt avgjørende og gir oss inspirasjon. 

 

Stor dugnad

Det hele er en stor dugnad, fortalte Ansnes. De har fått stor hjelp med bygdefolket som har vist velvilje og hjulpet til på forskjellig vis. Og det har gjort at bøkene har blitt som de er blitt.

1b.JPG
Etter Torbjørn´s beskrivende dikt, som tar publikum tilbake i tid samtidig som de får forklart prosessen av å lage boka, overrakte Lars Steinar nyutgivelsen til Oddvar Kvande, Sigbjørn og Ragnhild Mikkelsen, og Mary og Lars Gudmund Røen som takk for at de har gjort en ekstra stor innsats som støttespillere.

 

Musikk med "The Invalidos"

John Husby presentere sine medmusikanter med å synge en sang. Han kunne videre fortelle at navnet "The Invalidos" kommer av at to karer (og kikker smilende bort på Erling) låg i Kristiansund på sykehuset i hver sin sykeseng. De begynte å snakke om at de har trekkspill, men at det var dårlig med spillingen. Men de kjente begge noen som var veldig god til å spille.

De har nå spilt sammen i bare to år. De var tre stykker til å begynne med, men det har økt på med folk.

John kom med morsomme innspill mellom melodiene, og hadde hele tiden en humoristisk tone. 

2.jpg
"The Invalidos". Her ved John Husby, Erling Myrbostad, Ola Baarset, Johs. Holten og Hroar William Kvande på trekkspill, og Gudmund Husby på bass. De hadde god underholdningsfaktor og en stor posjon humor mellom numrene, og spillingen var virkelig bra.
 

 

Bildeserie med mye historie

4b.jpg
Erling viste en bildeserie mens han fortalte om historiene og menneskene.

-Og det uten huskelapp, skrøt Lars Steinar før han la til at det kunne sikkert Erling gjort om alle de flere tusen bildene som er kommet inn.

Erling kunne fortelle at det er to bildekapittel i boka. I 1955 og 1956 var det rekordmye snø på Eidet, noe som resulterte til en utrolig teleløysing. Det var målt 2,30 meter snø på flat mark i februar 1955, og 2,35 meter året etter. Det var noen veldige snøvintrer. Plogen fikk ikke kastet snøen over snøkanten. De måtte måke med spade for å få kastet snøen over veikantene. Da snøen smeltet samlet vannet seg i veien, og i tillegg til teleløysingen gjorde det at veien ble så og si ufremkommelig for trafikken.

Det andre bildekapittelet er om folk fra Eidet og Lykkjebøgda. Det var alt fra mennesker som reiste til Amerika, til barndomsbilder av publikum i salen. Og Erling viste frem bilder fra kraftlinjebygginga.

Mathea Sogge var avbildet i forbildelse med sine mange dagbøker hvor hun hadde skrevet om dagliglivet på Eidet. Det er tatt med mye derfra i den nye boka. Hun så hva som foregikk i bydga. Hun fór i rundt på jobb, og gjorde det meste. Hun hjelpte til med blant annet å stelle de døde, hjelpte til under oinnaarbeid, potetarbeid og saueklippeng. Hun var mor til Einar Østbø som var en av de beste på ski i området. Hans innsats er omtalt i et annet bind i denne serien.

Det ble vist flyfotografi av elva Søya fra før den ble ombygd. Erling forklarte hvordan elven har forandret seg, om bruer, flaumer og fiske.

Peder K. Holten, eller Pe Langhaugja som han ble kalt på Eidet, var ifølge forfatterne en oppfinner, et medmenneske og en altmuligmann som har hatt et interessant liv. Han dro til Sverige under krigen. Der gikk han inn i de norske reservepolitistyrkene. I maidagene i 1945 kom han til Narvik hvor han ble til senhøsten da han ble dimmitert. Han var felespiller, og bygde felene sine selv. 

5.jpg
Anders Kalvøy fra Averøya hadde med seg Harding-fela hans, som Peder selv lagde i 1934.

 

Signering og salg av boka

Det var lang kø da signeringen og salget av bøkene startet.

6b.jpg
Boka er av interesse blant annet for tilflyttede og utflytta eidsbygginger, noe som Lars Gudmund Røen og Gunnar Holten er eksempler på. Gunnar er fødd på bua på Eidet, og bor nå på Hustad.

Annonse:
Om du ønsker å kjøpe boken, er den å finne på Coop Extra Surnadal, eller du kan ta kontakt med forfatterne selv.

 

Komplett

De har holdt på med bøkene siden 2007. Første bok "Kvenndalen med Kvennbøtæla og Engjamarka" kom i 2010. Siden har de gitt ut "Søyådalen - Utmarkshistorie frå Eidet" og første og andre bind av "Under Skarfjellet - Lokalhistorie frå Eidet og Lykkjebygda". Nå kom bind 3 som gjorde hele verket komplett.

Mange har interesse og glede av å vite historier og se bilder av folket og områdene, og det er flott at det er kommet ut i bokform. De tre mennene har gjort en stor, viktig og uvurderlig innsats for å dokumentere historien. Det er det mange som setter utrolig stor pris på.

Les om lanseringene av de to forrige bindene i serien her:

https://www.trollheimsporten.no/cppage.6171934-185571.html

https://www.trollheimsporten.no/boklansering-trakk-fulle-hus.6226770-137312.html