Økonomiplan, handlingsprogram og årsbudsjett ute til høring
Det hadde vært enklere med meir penger
- Det hadde vært enklere med meir penger. Det sier ordfører Ola T. Heggem i Rindal, etter at formannskapet i Rindal har vedtatt utlegging av økonomiplan og handlingsprogram fram til 2017, samt årsbudsjett for 2014, med høringsfrist 3. desember. - Det har vært en krevende prosess. Samtidig greier vi å opprettholde tjenestetilbudet og vi har råd til noen investeringer i tillegg, sier han.
Her finner du utleggingsvedtaket fra formannskapet. Klikk deg fram og du finner alt om budsjettet i Rindal. Det skal sluttbehandles i kommunestyret 11. desember.
Spesiell budsjettprosess
Ordfører Ola T. Heggem hadde satt pris på om det hadde kommet fleire innspill til budsjettprosessen - og det håper han kommer før høringsfristen går ut 3. desember.
Rindal kommune har en litt spesiell budsjettprosess, der administrasjonen og politikerne arbeider tett i lag heilt fra starten. Det begynner like etter sommeren, da administrasjonen starter framskrivinga av dagens drift og hva det vil koste i 2014. Når statsbudsjettet legges fram har formannskapet en heil dag sammen med representanter fra de to partia som ikke sitter i formannskapet (H og KrF) samt lederne i livsløp og ressurs pluss enhetslederne. Heile tida kommer det signal fra politikerne og enhetslederne.
- Dette fører til en brei prosess der alle får et forhold til både til prosessen og de ulike dokumentene og planene med årsbudsjett, økonomiplan og handlingsprogram, sier han. Før utlegginga i formannskapet samrår formannskapet og rådmannen seg og fleire politiske signal kommer fram og blir gjennomdrøftet.
Etter at den nye regjeringa kom på plass, kom også et revidert statsbudsjett, der ordfører Heggem spesielt er redd for to ting: - For det første skattefordelinga, der skattesvake kommuner blir taperne og for det andre småkommunetillegget, som skal fases ut over tid.
Bra tjenestetilbud
- Tjenestetilbudet i Rindal er bra, men vi skulle ha hatt meir til drift. Det meste er videreført på driftssida. Gapet vi hadde å ta inn var på mellom 2,5 og 3 millioner kroner, med det investeringsprogrammet som er lagt (sjå nedenfor), sier han.
- Noe av det mest viktige oppe i dette er at vi totalt skjermer pleie- og omsorg. Vi opplever et uvant stort press på institusjonsplasser. Dette blir ei stor utfordring framover, og Rindal Helsetun vil bli det neste store investeringsobjektet i Rindal, sier ordføreren - både modernisering av eksisterinde bygningsmasse og utbygging av kapasiteten. Han nemner at skoler, barnehager og renseanlegg blant anna er greit på plass. - Nå framover står helsetunet for tur, sier han.
Når det gjelder administrasjonen og bemanninga, har Rindal kommune vært på etterskudd. - Nå håper jeg vi kan få tilsatt rådmann alt før jul i et ekstraordinært møte. I tillegg vil ei ny ingeniørstilling være på plass fra 1. juli, understreker han.
Ikke eiendomsskatt og freder skolen
To ting blir trukket fram når det skal hentes meir penger: eiendomsskatt på boliger og skolestruktur. - Vi går ikke inn for noe av dette, sier Heggem, som vil frede skolestrukturen - altså ikke legge ned Øvre Rindal skole - denne perioden. Jeg er usikker på om det ligger innsparinger her, sier han og meiner det foruten økonomi må tas hensyn til det sosiale miljøet og avstand.
Når det gjelder investeringer vil Rindal Utviklingsfond også bli brukt i år til samfunnsutvikling - altså ikke lovpålagte oppgaver. Dette dreier seg om boligprosjekt sentrum, skimuseum, kultursti, fotballhall og erverv av et nytt sentrumsnært boligområde.
- Når det gjelder RUF er det viktig å ha med seg at lån og tilskott direkte til næringslivet ligger på det samme nivået som tidligere år. Videre er det penger igjen på fondet, sier han. Videre nemner han et bonusprosjekt kommunen har fått penger til. - Det er 750 000 kroner til bolystprosjekt gjennom Tid til å leve fra Kommunal- og moderiseringsdepartementet. Med dette vil vi regulere området ved Lykkja og utrede hva vi skal gjøre videre med Rindal Vest, sier han.
Investeringene
- Vi legger altså ikke inn de store investeringene framover. De går mest til utviklingsposjekt og ikke lovpålagte oppgaver. Samtidig belaster vi ordinær drift minst mulig, sier han og ramser opp disse investeringene utom RUF:
IT og lisenser, fullføre arbeidet ved å bytte ut og sikre leikeapparat ved skolene, nytt ventilasjonsanlegg ved Rindal skole (raudbygget), nytt sentrumsnært boligfelt, fullføre Øvre Dalen med reguleringsplan for Rindal Vest med riving av Lykkja og avklaring for Hov, 1,5 mill kroner til asfaltering - øremerka Aldersheimsvegen i 2014, vatn og avløp mot Børset i forbindelse med gang- og sykkelveg, og bygging av boliger for psykiatri i 2015.
- Når det gjelder investeringer, vil det neste store bli Rindal Helsetun, understreker ordfører Ola T. Heggem, som håper på mange innspill til årsbudsjett for 2014, handlingsprogram og økonomiplan fram til 2017. Du finner alt utlagt her.
Kommunestyret i Rindal skal ha budsjettmøte 11. desember. Da vil også ei egen sak om økning av bidraget til fotballhall på 2,5 mill kroner komme på sakskartet.