Hege og mons 1_1024x778

Dialog og samarbeid om forvaltninga i Trollheimen

Verneområdestyret for Trollheimen og Innerdalen landskapsvernområder ved styreleder Mons Otnes og områdeforvalter Hege Sæther Moen inviterte i går kveld til samarbeid og dialog om forvaltninga i Trollheimen. 26 interesserte hadde møtt fram. De fikk høre at forvaltninga nå blir mye meir politisk og samtidig lokalt styrt.

Mange grunneiere - lite representert
Med 516 grunneiere i Trollheimen skulle en kanskje tro at interessa var litt større for dette informasjonsmøtet, der forvaltninga omfatter Trollheimen og Innerdalen landskapsvernområder, og Svartåmoen og Minnildalsmyrene naturreservater. Naturligvis var tidspunktet litt feil, både tida på dagen og midt i lamminga - noe som også ble påpeika. I tillegg skal det arrangeres nok et informasjonsmøte på Oppdal om kort tid. Der vil nok fleire møte opp.

Til høyre områdeforvalter Hege Sæther Moen og styreleder Mons Otnes.

Dialog og samarbeid
Målet med dette møtet var å invitere til dialog og samarbeid. Det er Miljøverndepartementet som har tatt initiativ og oppnemnt områdestyrer for verneområder over heile landet. Det betyr ei flytting av forvaltninga fra Fylkesmannen til lokalt styrte områdestyret. Samtidig har det vært bevisst fra departementets side med et politisk oppnemnt styre for forvaltninga.

Leder for områdestyret for Trollheimen er Mons Otnes, ordfører i Surnadal, og stort sett er det ordførerne i kommunene rundt Trollheimen som sitter i styret. Foruten Mons Otnes (Surnadal), består det av Are Hilstad (Meldal), Heidi Pawlic Carlson (Oppdal), Ola T. Lånke (Rennebu), Ola T. Heggem (Rindal), Ståle Refstie (Sunndal), Maja Britt Renander (Sametinget), Gustav Kant (Sametinget), Randi Walderhaug Frisvoll (Møre og Romsdal fylkeskommune) og Hanne Moe Bjørnbet (Sør-Trøndelag fylkeskommune).

Mons Otnes innleia møtet i går kveld med å presentere områdestyret og kunne opplyse at representantene fra Sametinget også var politisk oppnemnt fra departementet, og ikke representerte næringa. Likevel kom det fram fra grunneierne at de syntes de var dårlig representert i forhold til Sametinget. Det ble understreket at grunneierinteressene er langt større enn reinnæringa. Styreleder Mons Otnes ønska grunneierne velkommen inn så sterkt som mulig og ba om innspill på at kanskje områdestyret bør utvides med grunneiere.

Ny forvaltningsmodell
Men den nye forvaltningsmodellen legger ikke opp til dette. Der kommer grunneiere og andre interesser inn i et stort utvalg under områdestyret i organisasjonskartet. Områdeforvalter Hege Sæther Moen gikk gjennom den nye forvaltningsmodellen, der det ligger en bevisst overgang fra administrativ til lokal politisk styring.

- Jeg skal været litt navet i dette, sammen med arbeidsutvalget, sa Hege Sæther Moen. Arbeidsutvalget består av Mons Otnes, Heidi Pawlic Carlson og Gustav Kant. Også her er Samtinget representert, noe grunneierne reagerte på.

Helhetlig forvaltning
- Forvaltninga skal være helhetlig og kunnskapsbasert på tvers av administrative grenser og på nasjonens vegne. Målet er å sikre landskaps- og naturverdiene i Trollheimen, slik at verneverdiene ikke forringes over tid, sa Hege Sæther Moen, som i tillegg til alle styrer har fått en administrativ kontaktperson i hver kommune. I Surnadal er det Bodil Gjeldnes og i Rindal Erik Halvorsen.

Lars Olav Lund (til høyre), fra Statens Naturoppsyn, fortalte om sitt arbeid i Trollheimen, der han skal forebygge miljøkriminalitet, rapportere om, naturtilstand og ha det statlige tilsynet av lovlig virksomhet.

Informasjon og veiledning
- Folk flest ser på kontrollbiten vår. Men for oss er det like viktig med informasjon og veiledning, praktisk skjødsel og tilrettelegging og registrering og dokumentasjon, sa han. Oppgavene hans nå er å sjå til at vedtakene i områdestyrene blir korrekt fulgt opp.

Lars Olav Lund er knytta til området rovvilt innafor Statens Naturoppsyn og kunne opplyse at det er felt 8 jerv i Trollheimen til nå i år, og 18 jerv er felt de siste tre åra.

Betydelig økonomisk løft
Hege Sæthe Moen (over til venstre sammen med Lars Olav Lund) fortalte litt om prosjektet Opplev Trollheimen og gikk gjennom de ulike områdene i Trollheimen og forvaltningslova. Videre kunne ho fortelle at forvaltninga har et budsjett på 1,3 millioner kroner og at det alt har kommet 375 000 kroner til ulike tiltak det er søkt om. - Det er et betydelig økonomisk løft, sa ho og inviterte grunneiere og interessenter til å komme med innspill på hva pengene kan brukes til. - Noe er avsatt til tiltak, men vi har godt med slingringsmonn til nye, sa ho.

Ny forvaltningsplan
Nå går områdeforvaltninga i Trollheimen inn i en prosess for revidering av forvaltningsplanen. - Og her ønsker vi innspill, sa Mons Otnes og Hege Sæther Moen. Her vil hver enkelt grunneier bli tilskrevet og det blir en lang høringsprosess. Målet er å få forvaltningsplanen til godkjenning i Direktoratet for Naturforvaltning i løpet av 2013.

- Denne planen vil gjelde for ti år. Samtidig kan vi rullere deler av den oftere. Men det er nå vi ønsker innspill med frist utgangen av august, sa ho.