Dag Skei 1

Driftsleder med driv

Ifølge han selv, er Surnadal Alpinsenters nye driftsleder «en gammel alpinist som aldri vil slutte å lære». Vi har tatt en prat med en fremoverlent og positiv Dag Skei.

Når Trollheimsporten kommer på besøk i Sæterlia sitter den ferske driftslederen med nesa i flere permer. Det er mye å sette seg inn i: rutiner, lov- og regelverk, instrukser og sikkerhet. I løpet av en knapp måned i sin nye rolle har han vært på driftslederkurs i regi av Jernbanetilsynet, smurt heisen, fått godkjenning på trekkvaieren og befart Sjøasetervatnet. Forrige helg hadde i tillegg alpingruppa i Surnadal IL dugnad, hvor de ryddet bakken. Forberedelsene er i gang.

 

Mange planer

Skei har selv drevet med alpint. Starten fikk han i Bergheimsbakken, hvor de var tidlig ute med å få lysanlegg, forteller han. Men det var verken trekk eller maskiner i bruk, så mannskraft og dugnadsånd holdt bakken og det lille miljøet i gang. Mot slutten av de aktive årene rakk Skei også å kjøre i det som var det nye alpinsenteret i Sæterlia på midten av 80-tallet. Han tror og håper bakgrunnen som alpinist gir ham noen fortrinn.

- Jeg kan forstå behovene og hva som kan forventes av et alpinanlegg, selv om forholdene har endret seg betraktelig på 30 år, sier Skei.

Han mener surnadalingene har et bra anlegg slik situasjonen er i dag, men han er også klokkeklar på at det er de mange uutnyttede mulighetene i anlegget han vil fokusere mest på fremover.

- Nytt trekk, utvidelse av løypenettverket, det er massevis å ta tak i. Bruksområdene i hele anlegges kan utvides, sommer som vinter, sier Skei og kikker ut over bakken. Der kunne han tenke seg å se porter, så bakken ikke bare er åpen for frikjøring, men også lagt til rette for at flere kan prøve seg på å kjøre porter.

- Den gamle alpinisten slipper ikke taket, smiler Skei.

Forbedringspotensial finner man også innendørs. Kiosken er litt for trang, og varmestua hadde hatt godt av et enkelt malingsstrøk og noen gardiner, mener Skei. Aller helst skulle han sett at hele huset hadde hatt en annen plassering, så skiløperne lettere kan komme ned fra bakken og rett tilbake i køen. Idéene er mange, og det er tydelig at det er både alpinisten, teknikeren og den daglige lederen som bidrar til tankegodset.

 

Vil ta positiviteten tilbake

Skei har erfaring innen montering av rørsystemer og utstyr i næringsmiddelbransjen, i tillegg til at han driver sitt eget firma, RS Maskin AS. Det har gitt ham teknisk kompetanse, og et øye for kvalitetssikring på slike områder.

- Jeg er alltid på jakt etter forbedringer. Jeg har høye krav, og mener anlegget ennå ikke er helt 100%.

Under befaring ved Sjøasetervatnet, hvor snøkanonenes vanntilførsel ligger, ble Skei og styreleder Magnar Heggset oppmerksomme på at det kunne foretas forbedringer både med hensyn til tilførsel og kapasitet. I samråd med konsulent Odd Helge Innerdal og eiendomsselskapet Surnadal Alpineiendom AS ble det dermed gjort utbedringer som har økt kapasiteten med hele 50%. Det betyr at man kan effektivisere snøproduksjonen ved å kjøre flere lanser samtidig. Hvordan dette vil løse seg i praksis, gjenstår å se.

- Vi må prøve og feile. Det er da man finner ut av ting, smiler Skei.

Det håper han sambygdingene har forståelse for. Skei er meget bevisst at anlegget og dets snøkanoner har vært tema for utallige diskusjoner. Han har selv hørt mye negativitet og rykter om snøkanonene, men håper det vil snu.

- Vi må prøve å få positiviteten tilbake igjen. Jeg håper vi kan avslutte den affæren og at vi kan utnytte anlegget fullt ut – med hjelp fra snø, kulde og Moder Jord.

Snø og kulde er de to elementene driftslederen rår minst over, men han har satt seg inn i hvilke typer værvarsler man kan få, og hvor pålitelige de er. Ut over det er det lite man kan gjøre.

- Får vi ikke rette været, blir det ikke åpning, fastslår han.

Også snøproduksjon er som kjent væravhengig. Dette er ukjent territorium for Skei, men han forteller at andre anleggsdrivere han har snakket med visstnok trykker på knappen når gradestokken viser fire minus – og ikke tar all verdens hensyn til luftfuktigheten. Akkurat hvor avhengig man er av luftfuktigheten, er Skei interessert i å finne ut av.

- Det er klart at jo lavere luftfuktighet, jo bedre er forholdene for produksjon av snø, men jeg kommer til å prøve meg litt fram.

Og for å svare på det alle lurer på – driftsleder Skei håper på åpning 1. desember, men vil være fornøyd med 15. desember. Skulle åpningen drøye til jul, er det også greit, mener han.

 

Lytte og lære

Skei tar også over rollen som markeds- og mediakontakt. Forståelsen for viktigheten av sosiale medier og kunnskapen om data og IT er stor, så det er en oppgave han på ingen måte ser mørkt på å ta på seg:

- Jeg vil oppdatere hjemmesiden jevnlig og gjøre alpinanlegget tilgjengelig for alle.

Men selv om han ikke er fremmed for tanken på å være «anleggspotet», innser han at én mann ikke rekker alle oppgavene. Driftsleder er pliktig å ha en assistent i arbeidet. Hvem dette blir er foreløpig ikke avklart, men det jobbes med saken, forteller Skei.

I tillegg har alpinanlegget et stort og pålitelig støtteapparat, som består av alt fra løypemannskap og kioskpersonale, til det han beskriver som et svært engasjert styre. Der har det vært noen utskiftninger parallelt med Skeis ansettelse, blant annet har tidligere nevnte Magnar Heggset blitt ny styreleder. Skei forteller at hans første styremøte var en meget positiv opplevelse.

- Det var artig å være med på det første møtet, for der var det energi og mye prat, smiler Skei.

Til nå har driftslederen trukket litt i trådene, men gleder seg til å lære støtteapparatet bedre å kjenne, og lytte til erfarne alpinfolk.

- Jeg er ivrig etter å høre hvordan ting er gjort før, og lytter til forslag. Går du rundt og tror du er den eneste som vet noe her, er du ferdig. Desto flere som er engasjerte, jo flere løsninger finner vi, mener Skei.

Dag Skei på utleielageret.jpg