tp_leserinnlegg

Eiendomsskatt i Rindal kommune 2

Har lest og lest og lest innlegget fra rådmannen i Rindal som er publisert på Trollheimsporten tirsdag 22.12.15 og ønsker å komme med litt informasjon om hvordan en vanlig politiker oppfattet og opplevde situasjonen, skrives det i dette leserinnlegget.

Eiendomsskatt i Rindal kommune – kommunestyrets behandling 16.12.15.

 

Har lest og lest og lest innlegget fra rådmannen i Rindal som er publisert på Trollheimsporten tirsdag 22.12.15 og ønsker å komme med litt informasjon om hvordan en vanlig politiker oppfattet og opplevde situasjonen.

 

Rindal Høyre har hele tiden hatt ett overordnet motto: Vi sier det vi mener og mener det vi sier. Dette vil vi fortsette med. Ikke for at administrasjonen skal få det enklere, men for at velgerne våre skal vite hva vi står for.

Som politikere må vi tåle å akseptere kritikk og kraftige ord og uttrykk fra andre politikere. Vi skal ikke være enige om alt. Forskjellige meninger er sunt for demokratiet og åpner opp for alternative løsninger. Når administrasjonen også blir aktive i denne debatten under den politiske behandlingen i f. eks kommunestyret, da er vi etter min mening på ville veier.

 

Rådmannen skriver i sitt innlegg at «noen har gitt uttrykk for at de mener at folk fra administrasjonen på dette møtet beveget seg over i politikken». Denne «noen» er undertegnede som ba om og fikk et møte med ordfører og rådmann tirsdag morgen. Jeg uttrykte meg rimelig klart om det som jeg oppfattet som klart brudd på folkeskikk når rådmann og økonomisjef kommer med klare negative karakteristikker av kommunestyrerepresentanter og deres forslag til vedtak. Jeg ba/krevde en unnskyldning fra administrasjonen for deres oppførsel og kraftige karakteristikk av enkeltpolitikere og deres meninger og forslag. Jeg kan med min beste vilje ikke se at dette er nevnt i rådmannens opplysende informasjon. Med ett lite unntak i følgende setning i siste avsnitt «Ordbruken fra vår side kunne sikkert vært annerledes og mindre skarp». Jeg ønsker å få svar på om ordbruken fra administrasjonen var for skarp og om administrasjonen er villig til å beklage dette.

 

Saken omfattet som alle sikkert vet stadfestelse av innføring av eiendomsskatt på alle eiendommer i Rindal ( forenklet sagt ). Rindal Høyre har hele tiden stemt imot denne utvidelsen av eiendomsskattegrunnlaget, vi aksepterer lovlig fattede vedtak men vil fortsatt arbeide for vårt syn.

 

Etter å ha studert opplysningene fra rådmannen har jeg for min del konkludert med følgende:

  • Administrasjonen tok det for gitt at rådmannens innstilling ble vedtatt.
  • En innstilling som dette kunne bare få to alternative utfall, et ja eller nei. Administrasjonen tok det altså for gitt at det ville bli et ja.
  • Rådmannen og andre fra kommuneledelsen oppfattet det som dramatisk hvis Rindal Høyres forslag fikk flertall, og beskriver dette som dramatisk og en vanskelig og krevende situasjon. Er dette en generell karakteristikk av våre forslag?
  • Administrasjonen var altså ikke forberedt på at det kunne bli et nei og hadde ikke foretatt noen grundig vurdering av konsekvensene av Høyre sitt forslag. Likevel skriver rådmannen at de vurderte dette til å få så store konsekvenser for kommunen at de måtte bruke meget sterke ord fra talerstolen. Hva er sammenhengen i dette?
  • Som politikere er vi vant til å være mest mulig og best mulig forberedt til møtene, dette gjelder altså ikke administrasjonen, eller?
  • Rådmannens opplysning på Trollheimsporten kan bare tolkes som et forsvar for administrasjonen eget forslag og for sin egen oppførsel og språkbruk under møtet.

 

Under behandlingen av nevnte sak ble det fra administrasjonen fra talerstolen ( og også i pausene ) fremsatt følgende påstander som etter min vurdering kommer inn under kategorien hersketeknikk og trusler med ett viktig mål: Stem for administrasjonens forslag!:

  • Forslaget fra Rindal Høyre ble karakterisert som uansvarlig og i en pause ble kommunestyrets 2 Høyrerepresentanter karakterisert som svært uansvarlig med sitt forslag.
  • Den korte veien til Robek-listen ble kommentert både av SP og økonomisjef. Rindal Høyre klarer ikke helt å ta ansvaret for dette alene.
  • Hvis forslaget til Rindal Høyre blir vedtatt, må vi informere de ansatte før jul om at det kommer til å bli oppsigelser og reduksjon i bemanningen var beskjeden kommunestyret fikk fra administrasjonen. I vårt forslag låg det ikke inne noen oppsigelser, men vi ville vurdere reduksjon av bemanning ved naturlig avgang.

Disse påstandene kunne altså administrasjonen komme med uten å ha foretatt noen grundig utredning av konsekvensene av vårt forslag.

 

Som gruppeleder i Rindal Høyre og hovedansvarlig for det uansvarlige forslaget, og for de 5 uansvarlige i kommunestyret som stemte for vårt forslag, vil jeg ønske alle innbyggerne i Rindal en riktig god jul og et godt nytt år.

 

Med hilsen
 

Magnar Dalsegg

Gruppeleder Rindal Høyre