Eiendomsskatt og velferdskutt
Velferdskutt på mer enn 1 milliard kroner
NHO-direktør i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, roser i torsdagens Sunnmørsposten regjeringens forslag om kutt i kommunenes eiendomsskatt på minst 1,2 milliarder kroner. En rekke kommuner i fylket vil rammes av forslaget, som avvikler eiendomsskatt på verk og bruk. Sunndal og Surnadal er bare noen eksempler. Går forslaget gjennom vil det ikke lenger være eiendomsskatt på industrianlegg, vindkraftanlegg eller kraftledninger. Sunndal vil kunne få et årlig inntektskutt på over 20 millioner kroner, mens tilsvarende anslag for Surnadal er om lag 5 millioner kroner. Ikke bare bryter forslaget med mer enn hundre års praksis og regelverk, men det bryter også med regjeringens egen Sundvolden-erklæring om å styrke kommunenes økonomi. Og det gjøres uten forvarsel, verken i revidert budsjett eller i kommuneproposisjonen, som nylig er ferdigbehandlet i Stortinget. Mon tro om feriestart var et tilfeldig valgt tidspunkt?
Hver krone i eiendomsskatt brukes til alminnelige velferdstjenester i kommunene. Det er minst 1,2 milliarder kr mindre til barnehager, eldreomsorg og andre offentlige velferdstilbud saken gjelder. I stedet for å rose regjeringen med skattetekniske fraser, burde NHO-direktøren bekymre seg for de barnehager og eldretjenester hennes ansatte er avhengige av hver dag.
Regelverket rundt eiendomsskatt på verk og bruk har stått fast i mer enn 120 år, og vært en viktig inntektskilde for kommuner som har som eneste oppgave å gi innbyggerne best mulig velferd. Ordningen er altså verken ny eller nylig utvidet, slik Ytreberg fremstiller det. Det nye er at NHO, og nå med regjeringens støtte, har igangsatt et korstog mot eiendomsskatten, og mange kommuner blir trukket for domstolene. Selv om kommunene regelmessig vinner sakene, brukes saksanlegg som «bevis» på at eiendomsskatten er i utakt med lovgiver.
Eiendomsskatt på verk og bruk har vært et viktig motiv for mange kommuners arbeid med industrietablering, og for distriktenes ja til vindkraft og store kraftledninger. Forslaget undergraver derfor også vår klimapolitikk, og er et løftebrudd overfor de kommuner som har avstått sine naturressurser til fornybarpolitikken i tillit til eiendomsskatteinntektene.
Siste ord i saken er ikke sagt.
Ståle Refstie (AP), ordfører i Sunndal
Lilly Gunn Nyheim (AP), ordfører i Surnadal
Arkivfoto fra Sjekk Nordmøre i mars.